Δ. Σκιάθου: Eγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης των καθολικών των Ι. Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς

Στις δύο συνεδριάσεις, 4 & 11 Φεβρουαρίου 2020 του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), του Υπουργείου Πολιτισμού, εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης των καθολικών των Ιερών Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς όπως και η μελέτη για την αναστήλωση των μνημείων και των λιθόστρωτων του μεσαιωνικού οικισμού Κάστρου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δ. Σκιάθου, «οι Ιερές Μονές όπως και το Κάστρο, συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία των Βόρειων Σποράδων, που αποτυπώνουν τα πολιτιστικά στοιχεία της Σκιάθου και αναδεικνύουν την έντονη θρησκευτική παράδοση των κατοίκων.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή, προκάλεσε τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, για την ολοκλήρωση των φακέλων στο ΚΑΣ.
Την αμοιβή των μελετητών που συνέταξαν τις μελέτες, ύψους 23.000 ευρώ, ανέλαβε εξολοκλήρου ο Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης, γνωστός για την πολύχρονη και συνεχή υποστήριξή του, μέσα από τις χορηγίες του για τις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Δημοτική Αρχή, υπέβαλε αίτημα για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των καθολικών των Ιερών Μονών όπως και για αναστηλωτικά έργα του ‘Κάστρου’, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Στο πρόγραμμα υπάρχει η δέσμευση τα έργα που θα ενταχθούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.
Ιδιαίτερα υποστηρικτική ήταν η επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, “Αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες Σας να φροντίσετε, άμα τη λήψει των καθηκόντων Σας, την ολοκλήρωση των φακέλων των μελετών ανακαινίσεως των ιερών τούτων σκηνωμάτων. Το ενδιαφέρον Σας αυτό, δείχνει την αγάπη για την Σκιάθο, αλλά και τον σεβασμό και την έμπρακτη αγάπη Σας προς την Εκκλησία,στην οποία,ως πιστό και αφοσιωμένο μέλος Της,ανήκετε.”
Ο Δήμος Σκιάθου, ευχαριστεί θερμά τον Γεώργιο Π. Αλεξανδρίδη για τη γενναιόδωρη προσφορά του, τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη για την πολύτιμη συνεργασία».