
Αναρτήθηκαν από την Κυριακή το βράδυ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2026, με την καταβολή του ποσού να μπορεί να γίνει έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ, και τον Ηλία Κουτσερή, ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας.
Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, χωρίς να χρειάζεται ο κόσμος να σπεύσει άμεσα για να εκτυπώσει τα εκκαθαριστικά καθώς η ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ το πρωί της Δευτέρας δεν λειτουργούσε. Ο κ. Τριανταφύλλου εκτιμά πως από την Τετάρτη τα πράγματα θα είναι καλύτερα και έτσι θα μπορέσει και ο κόσμος να εξυπηρετηθεί με ταχύτητα και δεν θα χρειαστεί οι πολίτες να προσπαθήσουν να μπουν στο σύστημα, γιατί θα φάνε πολύ χρόνο μέχρι να καταφέρουν να συνδεθούν.
Για φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί για τις κύριες κατοικίες σε οικισμούς μέχρι 1.500 κατοίκους, ενώ οι προϋποθέσεις χορήγησης είναι ότι το ακίνητο πρέπει να έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2024, με τη συνολική αξία του σπιτιού να είναι μέχρι 400.000 ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση η ΑΑΔΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν έλεγχο και έχει κάνει τη διασταύρωση μέχρι την παροχή του ρολογιού της ΔΕΗ που είναι στο Ε9 με αυτόν που είναι στο Ε1, έχοντας δώσει απευθείας την έκπτωση. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία από τον ιδιοκτήτη, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχει απεικονιστεί η έκπτωση, αλλά τη δικαιούται ο πολίτης.
Συγκεκριμένα εάν δεν είναι γραμμένη η παροχή του ρεύματος θα πρέπει να κάνει τη σχετική διόρθωση στο Ε9 ή στο Ε1. Εάν είναι άλλοι οι λόγοι ο φορολογούμενος θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία μέσω αιτημάτων και της εφορίας.
«Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αλλαγές στα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στις υπόλοιπες περιπτώσεις γιατί δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μικροαλλαγές μπορούν να υπάρξουν, όπως για παράδειγμα να έχει αλλάξει η δεκαετία του επικαρπωτή με τον ψιλό κύριο και να υπάρχει μια διαφορά στον ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα και να εμφανιστούν εκεί κάποιες εκπτώσεις. Ωστόσο, γενικότερα δεν θα εμφανιστούν μεγάλες διαφορές. Το σύστημα δυσκολεύεται ιδιαίτερα γιατί ανοίγουν και οι φορολογικές δηλώσεις».
Οι προθεσμίες για την κατάθεση της δήλωσης εισοδήματος είναι ίδιες με πέρσι, αλλά τις επόμενες ημέρες το σύστημα πρόκειται να ανοίξει.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου






























