ΔΑΣ ΟΤΑ: Λιποθύμησε γυναίκα συνοδός απορριμματοφόρου στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Μια γυναίκα που εργάζεται στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ως συνοδός απορριμματοφόρου, λιποθύμησε σήμερα εν ώρα εργασίας, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Όπως αναφέρει η παράταξη, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου σήμερα Τετάρτη 3/3 το πρωί, εργαζόμενη της 3Κ, συνοδός απορριμματοφόρου, μεταφέρθηκε σε λιπόθυμη κατάσταση από τον χώρο εργασίας της στο Κέντρο Υγείας. Ευτυχώς την επανέφεραν τελευταία στιγμή, πριν συμβούν τα χειρότερα. Η παράταξη διερωτάται αν ο γιατρός εργασίας που πρέπει να υπάρχει σε κάθε Δήμο, είχε εξετάσει στο Δήμο Ρήγα Φεραίου τις εργαζόμενες για την καταλληλότητα τους για εργασία στο ένα ή το άλλο πόστο στο οποίο χρεώνονται και αν είχε διερευνήσει τις συνθήκες υγείας & ασφάλειας στα συγκεκριμένα πόστα που εργάζονται και είχε προτείνει κάποια μέτρα για τη μείωση των κινδύνων, ειδικά για τις γυναίκες.

Δεν πάνε πολλές μέρες που άλλη εργαζόμενη, πάλι συνοδός απορριμματοφόρου, στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου (στα πληρώματα της Ν. Ιωνίας), αντιμετώπισε κρίση πανικού και λιποθυμία όταν ανέβηκε στο «πατάρι» του απορριμματοφόρου, αναφέρει.

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ ΟΤΑ, τα αλλεπάλληλα παρόμοια περιστατικά φανερώνουν ότι οι γυναίκες εργαζόμενες και στους Δήμους της Μαγνησίας βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν εφαρμοστεί, της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της δουλειάς. Καλούνται συχνά από τις Δημοτικές Αρχές και τους διευθυντές των υπηρεσιών να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, να εργαστούν κάτω από δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, δίχως να παίρνεται υπόψη ούτε η γυναικεία φύση τους, ούτε τυχόν ατομικά προβλήματα υγείας.

«Ευχόμενοι στη συναδέλφισσα όλα τα κουράγια για τη γρήγορη ανάρρωση της, απαιτούμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα από τη Δημοτική Αρχή Δ. Νασίκα του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Απαιτούμε την γρήγορη ενεργοποίηση των Γιατρών Εργασίας σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας, μαζί και στο Δήμο Βόλου, για την εξέταση των συνθηκών σε όλους τους χώρους εργασίας. Απαιτούμε από την Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει άμεσα τις συνθήκες του τελευταίου εργατικού ατυχήματος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία μετάθεση ευθύνης από τον, σύμφωνα με τον νόμο, αποκλειστικά υπεύθυνο εργοδότη – Δημοτική Αρχή σε τρίτα πρόσωπα, ούτε και την παραβίαση των κεκτημένων των εργαζομένων με την πρόφαση της «προφύλαξης» τους από ατυχήματα», καταλήγει η παράταξη του Συλλόγου Εργαζομένωνστους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας.