ΔΑΣ ΟΤΑ: Να μη συγκροτηθούν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί

Κυβέρνηση, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν άλματα στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών ως επιχειρήσεις συστήνοντας Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Στην Αττική η συγκρότησης τους έχει ήδη ξεκινήσει ή είναι σε διαδικασία εγκρίσεων στα Δημοτικά Συμβούλια στο Δήμο Αθήνας με την Περιφέρεια, στους Δήμους Παιανίας, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Σπάτων – Αρτέμιδας, στους Δήμους Παπάγου – Χολαργού, Φιλοθέης – Ψυχικού, στους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Δάφνης – Υμητού, Ηλιούπολης, Μοσχάτου – Ταύρου, Νέας Σμύρνης και στο Δήμο Πειραιά, τονίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την παράταξη, με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές αποκτούν ένα σημαντικό εργαλείο για να προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις Δημοτικών Υπηρεσιών, να αξιοποιούν τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο μηχανισμό για την στοίχιση της διοικητικής ιεραρχίας με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους. Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί εξυπηρετούν τη πολιτική της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους “παίχτες” των κρατικών επενδύσεων και των Δημοτικών φόρων. Αποτελούν κεντρική πολιτική όλων των Κυβερνήσεων, συνέχεια των αναπτυξιακών συνεδρίων που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η συγκρότησή τους στηρίζεται στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια από όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Επίσης, αναφέρει, από τον νόμο με τον οποίο συγκροτούνται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού μόνο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς δικαίωμα μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, ακόμα και αν λυθεί η επιχείρηση οπότε και απολύονται. Επιπλέον δίνεται το δικαίωμα απόσπασης εργαζομένων από τους Δήμους, διαμορφώνοντας το έδαφος για την δημιουργία μίας διοικητικής ιεραρχίας που, μαζί με τους μανατζερέους που θα προσλαμβάνουν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί με παχυλές αμοιβές, θα λειτουργεί για να διευκολύνει την υλοποίηση των πολιτικών στήριξης των ιδιωτικών συμφερόντων και διοχέτευσης των κάθε είδους κονδυλίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι στην πραγματικότητα επιχειρήσεις, με διευρυμένες αρμοδιότητες, άλλα και χώρο δράσης, καθώς θα συνενώνουν μία σειρά από Δήμους ή και Περιφέρειες. Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως η διαχείριση των αποκριμάτων από ιδιώτες, η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, μία σειρά από κερδοφόρα για το κεφάλαιο έργα αξιοποιώντας τους τοπικούς πόρους, τη γη και τις υποδομές. Επίσης μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών θα προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε υγεία και παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποτελούν το διακηρυγμένο στόχο στα καταστατικά των Οργανισμών», επισημαίνει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Καταλήγοντας η παράταξη ζητά να σημάνει συναγερμός σε όλους τους χώρους δουλειάς στους Δήμους και την Περιφέρεια. Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το τι επιχειρεί η Κυβέρνηση να υλοποιήσει με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς – Επιχειρήσεις. Τα σωματεία να προχωρήσουν σε αγωνιστική απάντηση, να συντονίσουν την δράση τους, ώστε να μην περάσει στα Δημοτικά Συμβούλια μια μαύρη αναδιάρθρωση που στόχο έχει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ένα μικρό επιτελικό κράτος που θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια, χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.