«Δεν πρόκειται να δεχτούμε αστυνομικό τμήμα μέσα στο Πανεπιστήμιο»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Την οργή και αγανάκτηση μετέφερε ο καθηγητής του Π.Θ. Θεόδωρος Μεταξάς

Την οργή και αγανάκτηση των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σχετικά με την πρόταση για ίδρυση αστυνομικού τμήματος στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, μετέφερε μέσω του Ράδιο ΕΝΑ ο Θεόδωρος Μεταξάς πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ.
Όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν πρόκειται να το δεχτεί κανένας και θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, διότι πρόκειται για μια αστοχία του υπουργείου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα Πανεπιστήμια θα βοηθήσουν την Αστυνομία να κάνει το καλύτερο δυνατό με το έργο της, αλλά δεν την θέλουν μέσα στα ιδρύματα, γιατί κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ στην ιστορία μας, ούτε στη δικτατορία. Αντίθετα, συμφωνούν με περιπολίες αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, αλλά διαφωνούν με το να τους δοθεί δικός τους χώρος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο κ Μεταξάς ανέφερε ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια σε όλη την επικράτεια είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στον πλανήτη. Από τα 20 Πανεπιστήμια τα μισά σχεδόν βρίσκονται στα πρώτα 1000 σε περίπου 36.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι στα Πανεπιστήμια γίνεται ποιοτική δουλειά σε επίπεδο έρευνας, εκπαίδευσης και σε επίπεδο σύνδεσης με την τοπική και περιφερειακή κοινωνία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διδασκόντων, αυτό δεν βγαίνει από μόνο του, καθώς όλοι οι διδάσκοντες έβαλαν πλάτη για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να έρθουν οι παγκόσμιες διακρίσεις.

«Αυτό έρχεται απέναντι σε μια γενική διαπίστωση ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι άνδρα τρομοκρατών, εργαστήρια δημιουργίας μολότοφ και όλων των σχετικών πραγμάτων. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις, που μάλιστα ενδεχομένως να είναι πολύ σοβαρές, που όμως κυρίως αφορούν Πανεπιστήμια του κέντρου (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Αυτά είναι πράγματα που μας θλίβουν όλους, προσβάλλουν την ακαδημαϊκή κοινότητα και φυσικά δεν τα θέλουμε μέσα στο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο κ. Μεταξάς. Όπως ανέφερε «δεν θέλουμε να ξαναδούμε τις εικόνες που είδαμε με τους συναδέλφους, με τις πινακίδες στο λαιμό και όλο αυτό το πολύ χυδαίο περιστατικό, μέσα στα Πανεπιστήμια. Αυτά τα άτομα που μπαίνουμε στη διαδικασία να τα προκαλέσουμε και δεν είναι φοιτητές, δεν τα θέλουμε και δεν ανήκουν στην Πανεπιστημιακή κοινότητα των ελληνικών ιδρυμάτων».
Ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών εκτός από τους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου (ερευνητικό, ακαδημαϊκό, διοικητικό) οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του Πανεπιστημίου.
Όπως ανέφερε, την απομάκρυνση των ατόμων αυτών δεν μπορούν να το κάνουν οι πρυτανικές αρχές, ούτε οι φοιτητές, ούτε και οι διδάσκοντες, αλλά από την άλλη να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο, που η πρόταση λέει να έχουμε αστυνομικά τμήματα μέσα στα Πανεπιστήμια, είναι κάτι που δεν θα λειτουργήσει και θα υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις.
«Προϊστάμενος των ένστολων που θα είναι στα Πανεπιστήμια, θα είναι αξιωματικός που θα παίρνει εντολές από την περιφερειακή διεύθυνση ή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Που; Μέσα στο Πανεπιστήμιο; Το Πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοίκητο και, βάσει Συντάγματος. δεν μπορεί να καταλυθεί. Εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης, όποια και αν είναι αυτή, θα είναι εφόσον πάρουν εντολή από τον εκάστοτε πρύτανη του Πανεπιστημίου», τόνισε ο κ. Μεταξάς.
Όπως εξήγησε, το εκάστοτε Πανεπιστήμιο έχει ως εξουσία τη Σύγκλητό του, τις Πρυτανικές Αρχές που ορίζουν το τι και πως θα γίνει μέσα στο Πανεπιστήμιο και όχι ο εκάστοτε υπουργός ή ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής.
Όπως είπε, οι διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια είναι κάθετοι και δεν το δέχονται, γιατί ποτέ από τη μεταπολίτευση και μετά δεν μπήκε αστυνομικό τμήμα μέσα στο Πανεπιστήμιο και δεν υπήρχε ποτέ στην ιστορία μας, ενώ πρόσθεσε ότι το πρότυπο του Cambridge λέει ότι το Πανεπιστήμιο πληρώνει υπερωριακά αστυνομικούς, μετά τη βάρδιά τους. Για να κάνουν περιπολίες στο χώρο του ιδρύματος.
«Την περιπολία δεν την αρνήθηκε κανένας. Εάν αυτή τη στιγμή έρθει ένας αστυνομικός και κάνει βόλτα στο κτίριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου, δεν θα του πει κανένας πέρασε έξω, το να είναι εκεί όμως σε μόνιμη βάση και να έχουν χώρο δικό τους, αυτό δεν υπάρχει, δεν γίνεται, δεν πρόκειται να το δεχτεί κανένας και θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Και όταν φέρνουν παραδείγματα από ξένα Πανεπιστήμια να τα μεταφέρουν όπως είναι Έχουμε ταξιδέψει σε διάφορα Πανεπιστήμια και δεν είδαμε αστυνομικούς πουθενά, στα περισσότερα υπάρχουν security», δήλωσε ο κ. Μεταξάς.
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων είπε ότι τα Πανεπιστήμια θα βοηθήσουν την Αστυνομία να κάνει το καλύτερο δυνατό με το έργο της, αλλά δεν την θέλουν μέσα στα Πανεπιστήμια. Όπως είπε, έχουμε φοιτητές μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Αστυνομίας, που είναι καταπληκτικά παιδιά, αλλά το να υπάρχει αστυνομικό τμήμα με 8-10 άτομα μέσα στο Πανεπιστήμιο με γκλομπ και χειροπέδες, είναι αδιανόητο και φυσικά δεν θα περάσει. «Είναι κάτι που δεν γινόταν ούτε στη δικτατορία. Θα βάλουμε αστυνομικό μέσα στο Πανεπιστήμιο και θα αλλάξουμε τον πειθαρχικό νόμο που υπάρχει; Ο αστυνομικός να ελέγχει τι;», διερωτήθηκε ο καθηγητής.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι με το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» δεν σπάει κανένας πυρήνας ατόμων και μπορεί να δοθεί το ελεύθερο να μπαίνει η Αστυνομία για περιπολίες, αλλά όχι να τους δοθεί δικός τους χώρος στα ιδρύματα. Ο Θ. Μεταξάς τόνισε ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι πολύ πίσω στην ηλεκτρονική είσοδο των φοιτητών, σε αντίθεση με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως και στην τοποθέτηση καμερών σε εργασίας με ευαίσθητο και πανάκριβο εξοπλισμό, για να αποφευχθούν οι μεγάλες καταστροφές που έγιναν σε Πανεπιστήμια του κέντρου. Ωστόσο εμφανίστηκε αντίθετος στην τοποθέτηση καμερών στο κυλικείο και στους διαδρόμους, γιατί δεν γίνεται να παρακολουθείται η ζωή των φοιτητών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.