Δεσμεύσεις – ανάσα για τους λατόμους του Νοτίου Πηλίου

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου

Στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, έφτασε σήμερα (7/4) το θέμα των λατομείων στο Νότιο Πήλιο και το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης 1.000 οικογενειών, οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν τον τελευταίο έναν χρόνο.

Στην πρωτολογία του ο κ. Μπουκώρος ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο ότι αν και οι λατόμοι προχώρησαν από την πλευρά τους σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι αναγκαίες μελέτες –κυρίως οι περιβαλλοντικές- δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφήνοντας με μηδενικό εισόδημα χίλιες οικογένειες, ιδιαίτερα στο Καλαμάκι, τη Συκή και το Νεοχώρι.

Μετέφερε τις έντονες διαμαρτυρίες, την απόγνωση των λατόμων και τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, καθώς και τον φόβο τους στο ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα έως 15.000 ευρώ, μετά από μηνύσεις εξαιτίας των απαγορεύσεων που έχει επιβάλει η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος.

Από την άλλη, μετέφερε τους ισχυρισμούς που προβάλει ο Δήμος Ν. Πηλίου περί οικονομικής αδυναμίας για την εκπόνηση των μελετών, για τις οποίες είναι υπεύθυνος. Ο κ. Μπουκώρος ζήτησε από τον υπουργό να δοθεί παράταση των παλιών περιβαλλοντικών όρων, ώστε να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα εργασίας, καθώς και να εξεταστεί το ζήτημα με τα εξοντωτικά πρόστιμα.

Ο Υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση ότι για το Καλαμάκι, όπου υπάρχει ωριμότητα και έλεγχος πληρότητας, μπορεί μετά το Πάσχα να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και οι διαδικασίες να προχωρήσουν άμεσα.

Για το Νεοχώρι, κάλεσε τις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα τη διαδικασία πληρότητας των γνωμοδοτήσεων και η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Για τη Συκή, ωστόσο, ζήτησε από την τοπική κοινωνία και τους βουλευτές του νομού να καταθέσουν άμεσα πρόταση, αναφέροντας ότι δεν έχει υποβληθεί στο υπουργείο καμία απολύτως αίτηση για την έκταση των 280 στρεμμάτων, δηλώνοντας μάλιστα την ιδιαίτερη εντύπωσή του, καθώς ο χώρος δεν είναι καν στην περιοχή Natura.
Σύμφωνα με την υπόσχεση του Υπουργού, για την περίπτωση της Συκής, είναι εφικτό, με γρήγορες και συντονισμένες ενέργειες να δοθεί άμεσα παράταση των παλιών περιβαλλοντικών όρων μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες μελέτες.

Πάντως, πολλοί λατόμοι, τόνιζαν χθες, μετά την πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου , ότι το θέμα μπαίνει πλέον σε άλλο επίπεδο και ευελπιστούν για την ταχεία επίλυση του σοβαρού προβλήματος επιβίωσής τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.