Δέσποινα Λουκάκη: «Μεγάλες οι ανάγκες για αίμα, χρειαζόμαστε 300 φιάλες το μήνα»

Τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία Μαγνησίας

Οι ανάγκες για αίμα δεν έχουν διακοπές, δεν μειώνονται ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά όπως επεσήμανε η κ. Δέσποινα Λουκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία Μαγνησίας είναι ίδιες, είναι καθημερινές και είναι συνεχόμενες. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η κ. Λουκάκη απεύθυνε έκκληση συμμετοχής στις εθελοντικές αιμοδοσίες, σημειώνοντας πως μόνο για τα 100 άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται 300 φιάλες αίμα το μήνα.

Μακριά απ τις αιμοδοσίες
λόγω της «Όμικρον»

Η κ. Λουκάκη, τόνισε πως το πρόβλημα της έλλειψης αίματος δεν είναι ένα τοπικό, αλλά είναι ένα πρόβλημα πανελλαδικό. Σημείωσε δε, πως το Νοσοκομείο Βόλου είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλά άλλα Νοσοκομεία της Ελλάδας, όμως κι εδώ οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες. Η επέλαση του κορωνοϊού και κυρίως της μετάλλαξης Όμικρον έχει κρατήσει πάρα πολλούς αιμοδότες ή και κάποιους που ήθελαν να δώσουν αίμα μακριά από τις αιμοδοσίες, καθώς είτε νοσούν, είτε είναι στενές επαφές κρούσματος.
“Φτάσαμε σε ένα σημείο σε όλη την Ελλάδα που τα ψυγεία των αιμοδοτών είναι άδεια.
Όση προσπάθεια και να κάνει η Αιμοδοσία για να καλύψει τις ανάγκες, τι να καλύψει άμα είναι άδειο το ψυγείο, τι να δώσει; Γι’ αυτό κάναμε έκκληση στον κόσμο που είναι υγιής και θέλει να αιμοδοτήσει να συμμετέχει στις αιμοδοσίες, γιατί οι ανάγκες για αίμα στη χώρα δεν μειώνονται, δεν έχουν διακοπές. Είναι ίδιες, είναι καθημερινές, είναι συνεχόμενες” επεσήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία.

«Ευκαιρία για νέους εθελοντές»

Αυτό το κάλεσμα είναι και μια καλή ευκαιρία για να βρεθούν νέοι εθελοντές και να συνδράμουν της μεγάλης αυτής προσπάθειας, με την κ. Λουκάκη ωστόσο να συμμερίζεται και να κατανοεί τον φόβο και την ανησυχία του κόσμου.
“Κατανοούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μία σύγχυση και σε έναν φόβο γενικότερα, αλλά το να πάνε στην Αιμοδοσία είναι ασφαλές. Δεν έρχονται σε επαφή με κανέναν άλλο άνθρωπο που κινείται στο Νοσοκομείο. Η Αιμοδοσία στο Νοσοκομείο έχει αυτόνομη είσοδο, τηρούνται πλήρως τα μέτρα. Εάν πάει ένας άνθρωπος τώρα και σε δύο ημέρες βγει θετικός, δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν μεταδίδεται με τη μετάγγιση ο ιός. Αυτό είναι αποδεδειγμένο. Επίσης για οποιαδήποτε απορία και οποιοδήποτε φόβο μπορούν να καλούν στην Αιμοδοσία κι εκεί το προσωπικό θα τους λύσει κάθε τους απορία”, σημείωσε η ίδια.
Τόνισε πως στη Μονάδα Αιμοδοσίας όλο το προσωπικό υπερβάλλει εαυτό. Θύμισε πως στις προηγούμενες καραντίνες, η Αιμοδοσία είχε κάνει πολλές εξωτερικές αιμοδοσίες με την Κινητή Μονάδα και συνεχίζει να οργανώνει σε διάφορες περιοχές του Βόλου και περιφερειακά.

Πρόβλημα και οι μολύνσεις υγειονομικών

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό 40 περίπου υγειονομικοί με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί το προσωπικό, ενώ η κ. Λουκάκη εξήγησε πως για να βγει η Κινητή Μονάδα, χρειάζεται επιπλέον προσωπικό, καθώς η Αιμοδοσία στο Νοσοκομείο δεν κλείνει.
Αναφερόμενη στις ανάγκες που υπάρχουν για αίμα στο Νοσοκομείο, η ίδια ανέφερε πως περίπου 100 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ανά 15 ημέρες χρειάζονται μετάγγιση 2 φιαλών αίματος, με τις μηνιαίες ανάγκες να ανέρχονται σε 300 φιάλες αίμα. Κι αυτές οι φιάλες αφορούν μόνο τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.
“Προσθέστε τις ανάγκες που υπάρχουν για χειρουργεία, για γυναικολογικά περιστατικά, καρκινοπαθείς κ.α.. Ακυρώνονται χειρουργεία, όχι τα επείγοντα, για να καλυφθούν ανάγκες ανθρώπων που δεν μπορούν να επιβιώσουν με άλλο τρόπο”, κατέληξε η κ. Λουκάκη και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις αιμοδοσίες που οργανώνονται βοηθώντας έμπρακτα όσους έχουν ανάγκη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.