Διάγνωση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια

Στη διάρκεια διάγνωσης καρκίνου του δέρματος για κατοίκους και της Ζαγοράς

Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ ολοκλήρωσε την εκστρατεία ενημέρωσης σε έξι πόλεις και χωριά της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εκστρατεία, εστίαζε στην ενημέρωση / ευαισθητοποίηση των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων –πληθυσμού που εργάζεται υπό έντονη ή και παρατεταμένη ηλιοφάνεια – περιελάμβανε ενημερωτικές ομιλίες και εξετάσεις από ιατρούς ογκολόγους, δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς και πραγματοποιήθηκε από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου μεταξύ άλλων και στη Ζαγορά του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Η δράση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία και υπό την Αιγίδα των αντίστοιχων Δήμων και με την Επιστημονική Επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.).

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας ενημερώθηκαν περίπου 250 άτομα, εξετάστηκαν 503 και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω εξέταση, αφαίρεση και χαρτογράφηση σπίλων 87 άτομα (17,30%).

Από το ποσοστό των ερωτηθέντων 394 άτομα (83,65%) θεωρεί αυτές τις εκδηλώσεις πάρα πολύ χρήσιμες, τόσο για το ενημερωτικό τους περιεχόμενο, όσο και για τη δωρεάν προληπτική εξέταση, 173 άτομα (36,73%) προσήλθαν λόγω του αυξημένου αριθμού ελιών που έχουν στο σώμα, ενώ 238 άτομα (50,53%) για να εξεταστούν, καθώς θεωρούν την πρόληψη ως τον πιο σημαντικό παράγοντα για την αποτροπή αυτής της μορφής καρκίνου.

Το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο που προσήλθε για προληπτική εξέταση ήταν 90 ετών, ενώ το μικρότερο τεσσάρων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης, ότι 355 άτομα (75,37%) δεν είχαν ξανακάνει καμία σχετική εξέταση στο παρελθόν και το 80,67% (380 άτομα) δηλώνουν ότι θα την επαναλαμβάνουν προληπτικά.

Η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου, κα Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου, αναφέρει με αφορμή την ολοκλήρωση της δράσης: «Ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ υλοποίησε για 13η χρονιά, μία ακόμη επιτυχημένη καμπάνια για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα σε έξι (6) αγροτικές περιοχές της χώρας, ενημερώνοντας τους ανθρώπους, που λόγω της φύσεως της εργασίας τους εκτίθενται πολλές ώρες στο ήλιο χωρίς προφυλάξεις. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι δράσεις, γιατί με την ιατρική εξέταση επιτύχαμε, εκτός των άλλων, και την έγκαιρη διάγνωση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια. Η ανοσοθεραπεία και οι εξατομικευμένες θεραπείες σηματοδοτούν μια νέα εποχή που άλλαξε τη φυσική πορεία της νόσου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.