Διαμαντής Γκίκας: “Δεν εισακούστηκαν οι παρεμβάσεις μας για την ψήφο ομογενών”

Τι δήλωσε ο Διαμαντής Γκίκας πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για το project HELP FOR THESSALIA
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, μίλησε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

Μπορεί να διαμένει στη Γερμανία, όμως η καρδιά του “χτυπά” …ελληνικά. Εργάζεται για την πρόοδο των Ελλήνων της διασποράς, την σύνδεσή τους με τη “μητέρα” πατρίδα, αλλά και για την επιβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Διαμαντής Γκίκας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, είναι ένας άνθρωπος πολυπράγμων, πάντα ανοιχτός στο διάλογο και πάντα με το βλέμμα του στραμμένο στην Ελλάδα. Το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τους χιλιάδες Έλληνες, που βρήκαν “καταφύγιο” σε χώρες του εξωτερικού, για μια καλύτερη τύχη. Ο κ. Γκίκας σχολιάζει τον νέο νόμο, καυτηριάζει τις κινήσεις της κυβέρνησης, που δεν εισάκουσε τη φωνή των ομογενών, ενώ δεν ξεχνά να μιλήσει για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία εν γένει και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την διαφήμισή τους στο εξωτερικό.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Αναμένεται σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή και κατάθεση δικαιολογητικών των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές από τον τόπο κατοικίας τους. Πώς βλέπετε καταρχήν το νόμο που ψηφίστηκε με τις συγκεκριμένες παραμέτρους;

Σύμφωνα με την γνώμη των περισσοτέρων Αποδήμων Θεσσαλών και όχι μόνο, ο νέος νόμος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Ομογενών που ζουν στο εξωτερικό. Περιέχει αρκετούς περιορισμούς, που αποκλείει μια πολύ μεγάλη ομάδα Ελλήνων που έχουν ελληνική υπηκοότητα, έχουν ΑΦΜ και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι ελάχιστοι αυτοί που θα έχουν το πραγματικό δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονή τους.
Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου καταθέσαμε και εμείς ως Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών τις παρεμβάσεις μας. Παρεμβάσεις όπως π.χ. η πρόσθεση της επιστολικής ψήφου στο νέο νομοσχέδιο και η αντίστοιχη αφαίρεση των περιορισμών. Γραπτές παρεμβάσεις, οι οποίες ούτε εισακούστηκαν αλλά και ούτε πήραμε απάντηση.

Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η εξέλιξη; Θα υπάρξει ανταπόκριση των ομογενών;

Πιστεύουμε πως η ανταπόκριση θα είναι αρκετά χαμηλή επειδή αφενός είναι λίγα τα άτομα που θα έχουν πραγματικά το δικαίωμα να ψηφίσουν και αφετέρου τα εκλογικά κέντρα θα είναι τόσα λίγα που δε θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Δεν πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να πάει στο πιο κοντινό εκλογικό κέντρο. Αυτό το θέμα θα λύνονταν με την επιστολική ψήφο, που υπάρχει σήμερα σε πολλά άλλα κράτη.

Τι περιμένετε, αλλά και τι ζητάτε ως Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών από την παρούσα Κυβέρνηση, σε γενικές γραμμές;

Τα σημαντικότερα αιτήματα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό είναι η λειτουργία των ελληνικών Προξενείων ή επίτιμων ελληνικών Προξενείων σε όλες τις μεγάλες περιοχές όπου ζουν πολλοί Έλληνες (π.χ. στη Νυρεμβέργη αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο) καθώς και η στελέχωση των σχολικών μονάδων του εξωτερικού με Έλληνες εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι τα Προξενεία και τα σχολεία κλείνουν σταδιακά όπως έκλεισε το ελληνικό σχολείο της Σβάινφουρτ και τώρα κινδυνεύει να κλείσει το ελληνικό σχολείο στο Μανχάιμ.

Είναι ίσως ευκαιρία να υπάρξει μια επιπλέον μέριμνα αναφορικά και με την εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού;

Το γεγονός ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δεν λειτουργεί είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματικό. Η λειτουργία του ΣΑΕ είναι καταχωρημένη στο ελληνικό Σύνταγμα και δυστυχώς εδώ και δέκα χρόνια δεν κηρύσσονται εκλογές. Κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις αλλά δεν λαμβάνουμε θετική απάντηση.

Είδαμε ωστόσο με χαρά, ότι η «μητέρα Ελλάδα», εξακολουθεί να ενώνει. Δημιουργείται ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας, με άλλες παγκόσμιες οργανώσεις που δεν υπήρχε αν θυμάμαι καλά στο παρελθόν…

Για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών θα διοργανώσει μια ημερίδα εργασίας όλων των τριτοβάθμιων εθνικοτοπικών παγκοσμίων οργανώσεων που προγραμματίζεται την Τετάρτη 05 Αυγούστου 2020 και ώρα 14:00 μ.μ. έως 19:00 μ.μ. σε κεντρικό μέρος στην Αθήνα. Σύνεδροι της ημερίδας θα είναι εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων εθνικοτοπικών παγκοσμίων οργάνων. Το κεντρικό θέμα της ημερίδας εργασίας θα είναι η συζήτηση για τις οργανωτικές δομές του Απόδημου Ελληνισμού και οι στόχοι θα είναι οι εξής: Συνεργασία και σύσφιξη των σχέσεων των εκπροσώπων της ημερίδας, δικτύωση και μελλοντικός προγραμματισμός ενός συνεδρίου και ο συντονισμός και προώθηση των κοινών μας αιτημάτων.

Με συνέπεια για μία ακόμη χρονιά, προγραμματίζετε το 12ο πλέον, παγκόσμιο Συνέδριο Θεσσαλών, που θα διοργανωθεί το καλοκαίρι 2020 στην Ελασσόνα. Ποιοι είναι φέτος οι στόχοι;

Το 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο και αντάμωμα Θεσσαλών φέτος θα φιλοξενηθεί στον Δήμο Ελασσόνας στις 8 και 9 Αυγούστου 2020. Το συνέδριο θα έχει ως θεματολογία: «Την ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής φέτας και των άλλων προϊόντων της περιοχής ανά τον κόσμο, καθώς και του ορεινού πλούτου του Ολύμπου». Στόχος μας όπως πάντα είναι το αντάμωμα των απανταχού Θεσσαλών μια φορά το χρόνο στην πατρίδα μας καθώς και η προβολή της ελληνικής φέτας, ενός μοναδικού προϊόντος στον κόσμο που οφείλουμε να αναδείξουμε μαζί με άλλα προϊόντα της περιοχής σε συνδυασμό με τον μαγευτικό Όλυμπο, τον πλούτο του και τις ομορφιές του.

Σε ότι αφορά στη Μαγνησία αλλά και ευρύτερα στη Θεσσαλία, μέσα απ΄ το περυσινό συνέδριο, τέθηκε ένας αναπτυξιακός στόχος, αυτός της στήριξης του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου. Θεωρείτε ότι μπορεί τελικά να επιτευχθεί πραγματική ενίσχυση και μέσω των ομογενών, αλλά και των αεροπορικών εταιρειών;

Είμαι σίγουρος ότι η συμβολή της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών στην ανάπτυξη του Θεσσαλικού αεροδρομίου είναι μεγάλη. Μετά το συνέδριο δέχτηκα πολλά μηνύματα από Ομογενείς ότι θα στηρίξουν το θεσσαλικό αεροδρόμιο προτιμώντας πτήσεις μέσω του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου. Από την πλευρά τους περιμένουν και τις κατάλληλες αναβαθμίσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο συνέδριο. Περιμένουμε τώρα τους φορείς να ανταποκριθούν.

Είναι αλήθεια πάντως, ότι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, πως αρκετοί ομογενείς, τόσο μεμονωμένα, όσο και μέσω των συλλόγων και των ομοσπονδιών, προσπαθούν να ενισχύσουν τη χώρα μας. Ποια είναι η στάση και ανταπόκριση που λαμβάνουν; Γίνονται βήματα επίλυσης προβλημάτων που παρουσιάζονταν στο παρελθόν;

Οι απόδημοι Έλληνες πάντα έχουμε στην καρδιά μας την αγάπη μας για την πατρίδα και είναι μέλημα μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Σκοπός όλων των συλλόγων, των Ομοσπονδιών και όλων των ομογενειακών οργανώσεων είναι η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, η διατήρηση και διάδοση των εθίμων, των παραδόσεων και της ελληνικής κουλτούρας, καθώς και η μεταλαμπάδευση των ελληνικών αξιών στις νεότερες γενιές. Στόχος μας είναι πάντα η αρμονική συνεργασία με την πατρίδα μας και η ενίσχυση των δεσμών μαζί της προς όφελος όλων. Η ανταπόκριση είναι πολλές φορές μεγάλη αλλά δεν κρύβω ότι αρκετές φορές είναι μηδαμινή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.