Διαμαρτυρία με όργανα και μουσική απ΄την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου

Σε διαμαρτυρία με όργανα και μουσική, προχωρούν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την εργατική Πρωτομαγιά.
Όπως τονίζεται, «τους τελευταίους 13 μήνες ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, αντιμετωπίσαμε συλλογικά τεράστιες δυσκολίες. Από τη μία, η πλειονότητα βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο επιβίωσης. Από την άλλη, για πρώτη φορά οι αγώνες μας πίεσαν τόσο πολύ την κυβέρνηση, τα αιτήματά μας είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Την συλλογική συζήτηση και δράση μας, αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα πρέπει να το κατοχυρώσουμε και να το υπερασπιστούμε απέναντι στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις. Υπολογίζουν πολύ καλά την κάθε μας κίνηση. Ανησυχούν πως με δυνατά σωματεία δε θα είναι εύκολα τα σχέδιά τους. Εμείς λέμε πως πρέπει τώρα να επιβεβαιώσουμε τον φόβο τους!
H λογική της Κυβέρνησης όλο το διάστημα της πανδημίας στους μουσικούς για παράδειγμα, ήταν η επιδότηση εργαζόμενων που εργάζονται σε συγκεκριμένο εργοδότη, με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Αυτό το καθεστώς εργασίας δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο εργασίας ενός μεγάλου κομματιού του επαγγέλματος. Γι’ αυτό το λόγο, ζητάμε διευρυμένα κριτήρια επιδότησης, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι συνάδελφοι στις επιδοτήσεις. Αυτό το βάρβαρο καθεστώς εργασίας δεν το επιλέξαμε, αντίθετα μας το επέβαλαν. Δε θα πληρώσουμε τις συνέπειές του και στην πανδημία! Είναι εύκολο να πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Είδαμε και πολύ πρόσφατα με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας, ότι όταν τα κέρδη συγκρούονται με τις ανάγκες μας, τότε είναι που οι ΜΕΘ δεν υπάρχουν και η ευθύνη είναι «ατομική» δική μας.
Διεκδικούμε την ενίσχυση του συνόλου των εργαζομένων στον χώρο της τέχνης. Η διάλυση κάθε δικαιώματός μας, δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δώσει το επίδομα από το μητρώο καλλιτεχνών για Μάρτη-Απρίλη , αφήνοντας στο έλεος χιλιάδες συναδέλφους αυτό το μήνα, μέσα στο Πάσχα.

Την ίδια στιγμή που γίνεται αυτό, δίνουν άλλο ένα χτύπημα στο κλάδο των μουσικών. Ενώ είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες από την Κυβέρνηση πως η εστίαση ανοίγει την Δευτέρα 3 Μαΐου και αρκετοί συνάδελφοι είχαν κλείσει κάποιες πρώτες εμφανίσεις σε υπαίθριους χώρους καταστημάτων εστίασης, ξαφνικά την Τετάρτη 28/4 δια στόματος του κ. Χαρδαλιά αποκλείεται η ζωντανή μουσική (…μέχρι και η αναπαραγωγή μουσικής!!). Η ανακοίνωση αυτή είναι το λιγότερο κοροϊδία για τον κλάδο. Οι συνάδελφοι έχουν να δουλέψουν κοντά 1 χρόνο. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα μέσα σε όλα τα υπόλοιπα!

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή όλοι οι χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν, ενώ κάποιοι χώροι όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές δεν σταμάτησαν καθόλου. Το μεγάλο ερώτημα είναι με τι υγειονομικούς και εργασιακούς όρους θα γίνει αυτό;

Διεκδικούμε:
1. Να δοθεί το επίδομα εδώ και τώρα. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων της τέχνης στην επιδότηση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Άμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.
2. Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων.
3. Να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, να κρατήσουν σε αναστολή το προσωπικό της επιχείρησης που δε θα εργαστεί.
4. Να επιτραπεί η ζωντανή μουσική στους χώρους εστίασης.
5. Να δοθεί το εποχικό βοήθημα του 2021 σε όλους τους εργαζόμενους μουσικούς.
6. Να επιδοτηθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως μουσικοί (ισχύει και σε άλλες ειδικότητες της τέχνης) και εργάζονται με ΤΠΥ. Υποχρεωτικά πολλοί εργαζόμενοι για να δουλέψουν πρέπει να έχουν ΤΠΥ, κυρίως για συναυλίες, ηχογραφήσεις, πανηγύρια, κ.α.
7. Να διαγραφούν χρέη σε φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν.
8. Μέτρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μας. Για μικρά ωδεία, στούντιο ηχογραφήσεων, μικρά νυχτερινά μαγαζιά και μουσικές σκηνές με καθαρά κέρδη μέχρι 15.000€ το 2019.
9. Να ανοίξουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ωδεία, σχολές θεάτρου, χορού, εικαστικά εργαστήρια με υγειονομικά πρωτόκολλα.
10. Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. ΟΧΙ κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών.
11. Επέκταση της επιδότησης κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών που εργάζονταν πριν την πανδημία δε θα εργαστεί. Όσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.
12. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της. Δε θα επιτρέψουμε το ρολόι της κοινωνίας μας να γυρίσει ένα αιώνα πίσω!

Όλοι στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των σωματείων και των φορέων την Πέμπτη 6 Μάη στις 6μμ στην Πλατεία Ελευθερίας

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή τους συναδέλφους μουσικούς, ηθοποιούς, εικαστικούς, χορευτές και συνολικά όλους τους εργαζομένων στον πολιτισμό στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Με το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών, τα μουσικά μας όργανα, τα τραγούδια μας και τα δρώμενα μας στέλνουμε το δικό μας μήνυμα.

Γινόμαστε και εμείς ένα με όλους τους εργάτες και το λαό,
Για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει
Γιατί τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.