Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων σε Αγριά και Ν. Αγχίαλο

Τις εντάξεις των έργων στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Έργα ιδιαίτερης σημασίας που αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα των πόλεων Αγριάς, Νέας Αγχιάλου, Γιάννουλης, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Παλαμά και Φαρσάλων, πρόκειται να ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και δίνοντας έναν άλλο «αέρα» στις συνοικίες των εν λόγω περιοχών. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα την ένταξη στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» 7 νέα έργα που αφορούν σε δημιουργία / ανάπλαση υπαίθριων χώρων στους οικισμούς προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, με Δικαιούχους τους Δήμους Βόλου, Λάρισας, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Παλαμά και Φαρσάλων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Αναμορφώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τις πόλεις της Θεσσαλίας. Τα νέα αυτά έργα αφορούν πόλεις πάνω από 5000 κατοίκους, όπως όριζε το Πρόγραμμα. Οι Δήμοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, οι οποίες αξιολογήθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή και σήμερα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Πρόκειται για αναπλάσεις στη Αγριά, τη Νέα Αγχιάλο, τη Γιάννουλης, την Ελασσόνα, την Καλαμπάκα, τον Παλαμά και τα Φάρσαλα, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και παράλληλα δίνουν θέσεις εργασίας και χρήμα στην πραγματική οικονομία. Όλες οι πόλεις της Θεσσαλίας πάνω από 5000 κατοίκους θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα τα έργα στη Μαγνησία, που εντάσσονται είναι :

• ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ με Π/Υ 585.000 ευρώ
Η πράξη αφορά σε περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς και περιλαμβάνει δύο υποέργα: α) «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ Ο.Τ. ΚΧ115 ΑΓΡΙΑΣ ΒΟΛΟΥ», και β) «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΑΓΡΙΑΣ».
Το 1ο Υποέργο, αφορά στην διαμόρφωση πλατείας στο Ο.Τ. ΚΧ115, στη συμβολή των οδών Τσατάλου – Ηρ. Πολυτεχνείου – Σουτραλή, συνολικής επιφάνειας 2.750,00m2 . Περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας παιδικής χαράς στο πίσω μέρος της περιοχής παρέμβασης η οποία θα έχει πρόσβαση από τη πλατεία και από την οδό Τσατάλου και ανάμεσα στα πέτρινα κτίρια και την παιδική χαρά παρεμβάλλονται ζώνες πρασίνου, ζώνες ελεύθερης κίνησης καθώς και ζώνες ανάπαυσης.
Οι παρεμβάσεις του 2ου Υποέργου αφορούν στη διαμόρφωση πλατείας στο ΟΤ. ΚΧ21Α συνολικού εμβαδού 1.715,22m2. Ο χώρος αυτός είναι προσβάσιμος μέσα από πεζόδρομους οι οποίοι καταλήγουν στην οδό Ματσάγγου και έχει πρόσωπο και πρόσβαση στην οδό Ρήγα Φεραίου και πρόσωπο στην οδό Δημοκρατίας. Περιλαμβάνει την κατασκευή κεντρικού χώρου πρασίνου με βραχόκηπο, δημιουργία παιδικής χαράς σε διακριτούς χώρους για δύο ηλιακές ομάδες, κατασκευή χώρων καθιστικών κάτω από πέργκολες και ανάμεσα στις ζώνες ελεύθερης κίνησης και την παιδική χαρά παρεμβάλλονται ζώνες πρασίνου.
Η πράξη συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στην Αγριά που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον και αναβαθμίζουν τη λειτουργικότητα και την ελκυστικότητά της. Διαμορφώνονται θύλακες πρασίνου και χώροι αναψυχής που θα είναι ασφαλείς σε παιδιά, σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένης κατοικίας που υπάρχει έλλειψη ασφαλών χώρων για τα παιδιά.

• ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ με Π/Υ 1.050.000 ευρώ
Η πράξη αφορά σε περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαμόρφωση 8.000 τ.μ., κοινοχρήστων χώρων στη Δημοτική Ενότητα Ν. Αγχιάλου και περιλαμβάνει 2 Υποέργα: α) «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΩΝΑΚΙ)», και β) «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ».
Οι παρεμβάσεις του 1ου Υποέργου αφορούν σε περιβαλλοντική αναβάθμιση και διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή Αλωνάκι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας θύλακας πρασίνου και ένας χώρος αναψυχής που θα είναι ασφαλής σε παιδιά. Συγκεκριμένα αφορά στη διαμόρφωση πλατείας στο ΟΤ. ΚΧ21Α συνολικής επιφάνεια 1.600 μ2.
Οι παρεμβάσεις του 2ου Υποέργου αφορούν στην ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων κατά μήκος της οδού Ελευθερίας (στα 900μ μήκους, από την οδό Αμυρά έως και την οδό Βασιλειάδη και την έξοδο προς Βόλο) και χωροθετούνται εντός του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης της Ν. Αγχιάλου. Οι εργασίες ανάπλασης περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των πλακοστρώσεων των υφιστάμενων πεζοδρομίων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας και περιλαμβάνουν δημιουργία ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών πλάτους, οδηγό όδευσης τυφλών, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) κίνησης πεζών στις απολήξεις των πεζοδρομίων, αναβάθμιση της εγκατάστασης φωτισμού (τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων με LED, διασφάλιση της απαιτούμενης λαμπρότητας φωτισμού) και αύξηση του πρασίνου.

Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και στον εξοπλισμό της περιοχής με υποδομές ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Με την πράξη επιτυγχάνεται η δημιουργία μιας «ανάσας» στον οικισμό της Ν. Αγχιάλου (περιοχή “Αλωνάκι”), όπου δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για περίπατο και ανάπαυση και η ενίσχυση του «πρασίνου» στον αστικό ιστό μέσα στα πλαίσια του βιώσιμου σχεδιασμού, αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας με την ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων της κεντρικής οδού Ελευθερίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.