Δημ. Στρατούλης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Συζήτηση, διαμόρφωση κοινών θέσεων και επόμενος στόχος, είσοδος στη Βουλή»

Πόλεμος, ακρίβεια και πανδημία τα μεγάλα προβλήματα της χώρας

Στόχος της «Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης» είναι να ενισχύσει τους κοινωνικούς αγώνες αλλά και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να μπορεί να παρέμβει με αξιώσεις για την υπεράσπιση των αδύναμων και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, όπως αναφέρει στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το ΡΑΔΙΟ ΈΝΑ, ο πρώην Αν. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Στρατούλης, που βρέθηκε στην πόλη μας , με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου του, που αφορά στη δωρεά οργάνων και την σημαντικότητα της πράξης.

Σε μια πολιτική συζήτηση, πέραν όλων των άλλων θεμάτων που αφορούν στην υγεία, ο κ. Στρατούλης, που όπως είναι γνωστό, παραιτήθηκε τόσο από υπουργός, όσο και από βουλευτής για να μην υπογράψει και εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο, αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του, στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης», έναν πολιτικό χώρο που δημιουργήθηκε από δυνάμεις που «απεγκλωβίστηκαν» από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαφωνία τους στο τρίτο μνημόνιο και ανθρώπους της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

«Συγκεντρώσεις και συσκέψεις και στη Θεσσαλία»
Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, μέσα από συγκεντρώσεις και συσκέψεις στην Ελλάδα, προοπτική και στόχος της Πρωτοβουλίας, είναι να ενισχύσει τους κοινωνικούς αγώνες αλλά και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να μπορεί να παρέμβει με αξιώσεις για την υπεράσπιση των αδύναμων και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Γίνονται συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλία θα γίνουν στην πορεία, με την προοπτική να ενισχύσει ο συγκεκριμένος φορέας και τους κοινωνικούς αγώνες.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «πιστεύω ότι μέχρι τέλη Ιούνη θα γίνει κάτι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση. Η εκπροσώπηση στη Βουλή δεν είναι ο κεντρικός στόχος . Πρώτος στόχος είναι αυτές οι δυνάμεις να συζητήσουν , να εξετάσουν την κατάσταση να διαμορφώσουν κοινές θέσεις . Εφόσον αυτό το πετύχουν, στην πορεία υπάρχει και η κεντρική πολιτική παρέμβαση και οι εκλογές αλλά πρέπει να προηγηθούν όλα τα άλλα . Ο διάλογος είναι σοβαρός, πλατύς και με τη συμμετοχή πολύ κόσμου».

Η διακήρυξη
Η «Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης», όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική διακήρυξη που συνυπογράφουν, φοιτητές, επαγγελματίες και συνδικαλιστές και απ΄τη Μαγνησία, κάλεσε σε συζήτηση «για τη δημιουργία μιας ανοιχτής Αριστερής Πρωτοβουλίας διαλόγου και κοινής δράσης, με την ισότιμη συμμετοχή ανένταχτων αγωνιστών, αγωνιστριών και οργανωμένων δυνάμεων της ασυμβίβαστης, ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής Αριστεράς, δίνοντας τον πρώτο λόγο στους εργαζόμενους, στις γυναίκες και τη μαχόμενη διανόηση. Πάνω από όλα, στη νέα γενιά.
Δεν επιδιώκουμε μια συμφωνία σε όλα, αλλά μια ανοιχτή διαδικασία συζήτησης ορίζοντας μερικά βασικά προαπαιτούμενα που χρησιμεύουν ως οδηγός και πιστοποίηση της πρόθεσης και της πορείας μας και με προοπτική τη συγκρότηση, εν τέλει, ενός αριστερού ριζοσπαστικού πολιτικού μετώπου. Όσο σκυθρωπή και εάν φαίνεται η εποχή μας, η ταξική πάλη στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο ανοίγει καινούρια «φωτεινά μονοπάτια» για την Αριστερά: Οι πρόσφατοι αγώνες και στην Ελλάδα και στον κόσμο, πείθουν πως τα ανυπότακτα τμήματα της κοινωνίας δεν σιωπούν. Κινητοποιούνται και απαιτούν, όχι μόνο διεκδικώντας κατακτήσεις, αλλά και μια δική τους πολιτική έκφραση. Μια νέα αριστερά, των αγώνων, του διαλόγου και ενός σύγχρονου σχεδίου ανατροπής.
Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος και με εμπόδια. Αυτή είναι η πρόσκληση από εμάς. Αυτή είναι η πρόκληση για όλους».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της Αριστερής Πρωτοβουλίας, γίνονται συζητήσεις για την υγεία την εργασία, τη Δημοκρατία, την Οικονομία, την Αυτοδιοίκησης την Αγροτική πολιτική, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τους μετανάστες κ.α.

Τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα
Ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία κι αυτά δεν είναι άλλα από τον πόλεμο, την ακρίβεια και την πανδημία.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση δεν έπρεπε να εμπλακεί με αποστολή όπλων ή να πρωταγωνιστεί στην αντιρωσική υστερία. Έπρεπε να ακολουθήσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να πάρει διπλωματικές φιλειρηνικές πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλει με την παρουσία της και στα όργανα της ΕΕ στο να υπάρχει ειρηνική διευθέτηση του πολέμου.

«Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα λάθος και το πληρώσαμε. Ήρθε ο Ζελένσκι να μιλήσει και ουσιαστικά επέβαλε να μιλήσει κάποιος από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, που εξέθεσε την κυβέρνηση, τη βουλή, τα κόμματα. Το ζητούμενό μας είναι να σταματήσει ο πόλεμος και πως θα βοηθήσουμε σε αυτό», είπε ο κ. Στρατούλης.

Αναφορικά με την ακρίβεια και την αντιμετώπισή της, ο πρώην Υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν οι τιμές, να μπει πλαφόν στα κέρδη, αλλά και σε τιμές βασικών προϊόντων, να καταργηθούν έστω για κάποιο διάστημα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα ή και ο ΦΠΑ και να αυξηθούν οι μισθοί.
«Εάν έχεις πολιτική βούληση να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα όσο κι αν υπερτερεί η οικονομία της πολιτικής, η κάθε κυβέρνηση έχει τα εργαλεία να την αντιμετωπίσει», υποστήριξε.

Σε σχέση δε με την πανδημία ο κ. Στρατούλης ανέφερε πως το μεγάλο δίδαγμα αυτής της υγειονομικής κρίσης είναι το πόσο απαραίτητο εργαλείο είναι ο δημόσιος τομέας υγείας για την αντιμετώπιση τέτοιων είδους κρίσεων. «Δεν είναι σωστό που υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις ή καθόλου ενίσχυση του δημόσιου τομέα, πρέπει να υπάρχει αποφασιστική ενίσχυση. Δυστυχώς ακούω για συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών σε νομοσχέδιο από το Υπ. Υγείας. Δυστυχώς εάν αυτό ισχύει, τότε σημαίνει ότι δεν βγήκαν τα συμπεράσματα που έπρεπε για το ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να διασφαλίσεις την υγειονομική ασφάλεια του λαού», σχολίασε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.