Δήμαρχος Σκοπέλου: Εντελώς ασύμφορο το ταξίδι από Θεσσαλονίκη για Σποράδες με συμβατικό πλοίο

Την αντίθεσή του στην εκκίνηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σποράδων υπό τις φετινές εγκριθείσες από το υπουργείο Ναυτιλίας προδιαγραφές για τα πλοία που θα την εκτελούν εξέφρασε ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης.

Όπως έγινε γνωστό, η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να συνεχιστεί και φέτος το καλοκαίρι, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Εντούτοις, ο κ. Περίσσης, μιλώντας στην ΕΡΤ3, εξέφρασε την αντίθεσή του σε ό,τι αφορά το πλοίο που θα εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

«Το τεράστιο πλεονέκτημα της συγκοινωνίας αυτής ήταν η αμεσότητα και η ταχύτητα, με την οποία μπορούσε κάποιος επιβάτης από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από την ενδοχώρα των Βαλκανίων να φτάσει στα νησιά των Σποράδων. Με τα πλοία, που είχαμε τα προηγούμενα τρία χρόνια, μπορούσε ο καθένας να είναι σε 3,5-4 ώρες στη μακρύτερη διαδρομή από Θεσσαλονίκη. Σε αντίθετη περίπτωση, έπρεπε να πάει μέσω Βόλου και να κάνει 7,5 ώρες για να ‘ρθει στη Σκόπελο. Εάν επιλεγεί η λύση, που έχει προωθηθεί, θεωρώ ότι θα είναι εντελώς ασύμφορη η προσέλευση του οποιουδήποτε από τη Θεσσαλονίκη. Θα θέλει περισσότερη ώρα να έρθει στα νησιά με ένα απλό συμβατικό πλοίο από το να έρθει μέσω Βόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στ. Περίσσσης και ζήτησε να ισχύσουν οι προδιαγραφές των προηγουμένων ετών (χωρητικότητα 700 ατόμων, μεγάλες ταχύτητες κτλπ).

Όπως προκύπτει από τη σύμβαση ανάθεσης, η εκτέλεση των δρομολογίων της επιδοτούμενης γραμμής Θεσσαλονίκη – Βόρειες Σποράδες θα διαμορφωθεί ως εξής: Πέντε δρομολόγια την εβδομάδα από 1/7/2024 έως 1/9/2024, τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα από 2/9/2024 έως 8/09/2024, τρία δρομολόγια την εβδομάδα από 9/09/2024 έως 15/9/2024.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει το ΥΠΑΝ για το πλοίο, αυτό θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 350 επιβατών το καλοκαίρι και ολικό μήκος 75 μέτρα. Κατά τον δήμαρχο Σκοπέλου, το μήκος αυτό δεν επιτρέπει στο συμβατικό πλοίο να αποπλεύσει με κακό καιρό, ενώ θα χρειάζεται 7 με 8 ώρες για να φτάσει στους προορισμούς.

Τα νησιά των Σποράδων τα οποία θα συνδέονται ακτοπλοϊκώς την περίοδο του καλοκαιριού με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η Σκόπελος, η Σκιάθος και η Αλόννησος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.