Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη και την παράδοσή μας»

Γιορτάστηκε η μνήμη του Νεομάρτυρος Γεδεών στην Χλόη Βελεστίνου

Τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Γεδεών του εκ Καπούρνης εόρτασε μεγαλοπρεπώς και φέτος η ενορία της Αναλήψεως στην Χλόη, το διήμερο 29-30/12.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτας Μακρή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Βουλευτού κ. Χρήστου Μπουκώρου, του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Δημητρίου Νασίκα και πλήθους προσκυνητών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευλογία που έχει ο τόπος μας να διαθέτει Νεομάρτυρες, «που προηγήθηκαν της αναστάσεως του Γένους μας και με το αίμα τους πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας». Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας στην διαφύλαξη του οράματος της Ελευθερίας, μέσα από την Λατρεία, τις γιορτές των Αγίων, την διάσωση της Ελληνικής γλώσσας, την διατήρηση της Παράδοσης. Μίλησε για τα θέλγητρα που ο κατακτητής υποσχόταν σ’ εκείνους που αρνούνταν την πίστη τους, γεγονός που παρέσυρε πολλούς, εκ των οποίων, όμως, οι περισσότεροι δεν ξέχασαν ποιοι πραγματικά ήταν. «Το Βάπτισμα παρέμενε ανεξάλειπτο μέσα τους, γι’ αυτό βίωσαν την βαθειά μετάνοια, δεν ξέχασαν ποτέ ότι ανήκουν στην κοινότητα, μεταξύ αδελφών και οικείων κι έτσι επέλεγαν την επιστροφή στον Χριστό, κάποιοι κατέφευγαν στο Άγιον Όρος, για να ζήσουν την πνευματική ζωή και την άσκηση, καλλιεργώντας μέσα τους τον πόθο του Μαρτυρίου, το οποίο επεδίωκαν. Ομολογούσαν τον Χριστό και μαρτυρούσαν γι’ Αυτόν, όπως έπραξε ο Νεομάρτυς Γεδεών».

 

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι οι Νεομάρτυρες μας δίδαξαν «τί σημαίνει να ανήκει κανείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σε μια πατρίδα με ιστορία και Παράδοση, σ’ ένα Γένος Αγίων, Μαρτύρων και Ηρώων». Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυσκολίες της εποχής και στον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ ομοδόξων στην καρδιά της Ευρώπης: «Αυτό δείχνει πως, όταν δεν υπάρχει αληθινή μετάνοια και επίγνωση του τί είναι πραγματικά ο Χριστός, οι άνθρωποι παγιδεύονται, θέλουν να γίνουν κατακτητές, παρασύροντας τους λαούς στον όλεθρο και στην καταστροφή. Όμως, κρατούμε ζωντανή την ελπίδα, που θα προέλθει από την προσευχή μας και την συνειδητοποίηση της δικής μας ευθύνης, καθώς είμαστε απόγονοι Αγίων, και Ηρώων, γι’ αυτό, οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη και την παράδοσή μας. Όσο υπάρχουν Ιερείς, που λειτουργούν, όσο υπάρχουν Μοναστήρια, που αναπαύουν τις ψυχές, όσο παραμένουμε ενωμένοι γύρω από την πίστη μας, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.