Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: «Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος θα κρατήσει χρόνια»

«Η Ρωσία, έχει αναπτύξει σχέσεις με χώρες, σχηματίζοντας αυτό που λέγονταν παλιά, “ο άξονας του κακού”»

Είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84 FM”, μελετητής του Ρωσικού πολιτισμού και μεταφραστής δεκάδων βιβλίων Ρώσων συγγραφέων, ποιητών και στοχαστών και εκδότης του περιοδικού «Στέπα».  Ο κ. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο που κινείται πολιτικά και οικονομικά η Ρωσία και μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ» και τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και στον Ηλία Κουτσερή, αναλύει τα γεγονότα που έχουν στρέψει τα παγκόσμια βλέμματα πάνω στην Ρωσία και στον επεκτατισμό της και κάνει λόγο για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, που θα κρατήσει πάρα πολλά χρόνια, με τη Ρωσία ουσιαστικά να πληρώνει τα λάθη της, καθώς θα οδηγηθεί σε μεγάλα προβλήματα.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση , για το που βρισκόμαστε στο θέμα Ρωσίας- Ουκρανίας, δεδομένου ότι έχετε συνομιλήσει και με αναλυτές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και πρόσωπα που γνωρίζουν την κατάσταση;

Η Ρωσία έχει διαβεί αυτό που λέμε, τον Ρουβίκωνα, το όριο, πέρα από το οποίο το μόνο που απομένει είναι η σύγκρουση με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο. Η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει εισβάλει σε μία όμορη αλλά ανεξάρτητη χώρα, έχει καταβάλει περιοχές της, έχει αναπτύξει στρατεύματα, έχει μια αμφιλεγόμενη στάση εάν θα κρατήσει αυτά τα εδάφη ή θα επεκταθεί και στα εδάφη που αυτά είχαν διοικητικά χωριστεί στα πλαίσια της Ουκρανίας, πριν από μερικά χρόνια. Αυτό είναι δια της βίας αλλαγή των συνόρων και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από τις υπογραφές που έχει βάλει η ίδια η Ρωσία . Η Ρωσία επειδή θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης έχει υπογράψει το 1974 τη Συνθήκη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, από την οποία προέκυψε και ο ΟΑΣΕ -Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Έχει παραβιάσει όλους αυτούς τους όρους και θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα  από δω και πέρα. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έρχεται. Στην ουσία θα απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ήδη έχει αναπτύξει σχέσεις με τη Βενεζουέλα, χαρίζει δάνεια στην Κούβα, έναντι υποστήριξης και παραδοσιακά έχει καλές σχέσεις με τον Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, ουσιαστικά βλέπουμε να σχηματίζεται αυτό που λέγονταν παλιά, ο άξονας του κακού. Δηλαδή όλα τα νέα αυταρχικά καθεστώτα, χώρες όπου δεν υπάρχει αντίλογος, οι αντιφρονούντες φυλακίζονται για ασήμαντη αφορμή, εκτίνουν άπειρες ποινές, όπως ο Ναβάλνι στη χώρα μας, οι πρώην Σαντινίστας στης Νικαράγουα, που τους έχει φυλακίσει όλους τους πρώην συντρόφους τους ο Ορντέγκα κι επιβεβαιώνεται η φράση του Δαντόν ότι κάθε επανάσταση τρώει τα παιδιά της. Η Ρωσία βρίσκεται σε αυτή τη θέση και η απάντηση των δυτικών κρατών θα είναι πολύ σκληρή. Δεν μπορεί η Ευρώπη και ο πολιτισμένος κόσμος να ανεχτεί τη δια της βίας αλλαγή των συνόρων. Αυτό είναι αιτία πολέμου στην Ευρώπη και θυμίζω ότι παλιά υπήρχε η φράση ότι στην Ευρώπη η ειρήνη κρατάει 50 χρόνια. Εμείς κατορθώσαμε 70 και πλέον χρόνια, μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να μην αντιμετωπίσουμε έναν πανευρωπαϊκό πόλεμο κι αυτό έγινε χάριν στις συμφωνίες που υπήρξαν. Η Ρωσία τις παραβίασε αυτές τις συμφωνίες και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις.

Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια πολεμική σύρραξη;

Δεν νομίζω ότι θα γίνει πόλεμος τέτοιας κλίμακας. Δεν νομίζω ότι όταν πάει το ΝΑΤΟ να παραθέσει νατοϊκά στρατεύματα για να πολεμήσουν με τους Ρώσους, ούτε νομίζω ότι οι Ρώσοι θα πάνε πιο πέρα. Το πιο ακραίο σενάριο που είναι να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία θα τελειώσει από τον ΟΗΕ, θα τελειώσει από τα παγκόσμια τραπεζικά συστήματα και θα κάτσει εκεί να “τρώει ο ένας τον άλλον”. Δεν νομίζω όμως ότι θα γίνει κάτι τόσο δραματικό.

Μέχρι που βλέπετε ότι θέλει να φτάσει η Ρωσία;

 Το μεγάλο της πρόβλημα είναι ότι θέλει να αποκτήσει χερσαία πρόσβαση με την Κριμαία, οπότε η ζώνη της Μαριούπολης, όπου κατοικούν και 120.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής , είναι ένα από τα φιλέτα τα οποία θέλει να πάρει κι ένα από τα όνειρα που έχει κι αυτό δεν το έχει κρύψει ποτέ είναι να καταβάλει την περιοχή της Οδησσού, έτσι ώστε να ενωθεί με ένα κράτος -μαφία, το οποίο συντηρεί η ίδια εδώ και 30 χρόνια, την Υπερδνειστερία , που δεν την ξέρει ο κόσμος και είναι ένα κράτος φάντασμα που υπάρχει ανάμεσα στα σύνορα της Μολδαβίας και της Ρουμανίας και το οποίο ισχυρίζονται ότι ανήκει στην Ρωσία. Είναι εντελώς μαφιόζικη η κατάσταση.

Όσοι έχουν ταξιδέψει με λεωφορείο ή αυτοκίνητο το έχουν ζήσει. Αυτό θέλει για να κυκλώσει την Ουκρανία και να αποκτήσει προκεχωρημένα σύνορα με χώρες της δυτικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ρουμανία. Είναι μέσα στα σενάρια που εξετάζουν, είναι μέσα στα όνειρα που έχουν διάφορα γεράκια της χώρας, δεν ξέρω κατά πόσο όμως αντέχει η Ρωσία. Θυμίζω ότι η Ρωσία έχει ΑΕΠ πολύ μικρότερο κι από αυτό του Πακιστάν.

Κάνεις πόλεμο μόνο όταν έχεις καλή οικονομία. Πόλεμο με οικονομία που δεν μπορεί να σταθεί και βρίσκεται σε δοκιμασία, γιατί η ρωσική οικονομία από το 2008 έχει ένα καθοδικό σπιράλ, είναι δύσκολο να κάνεις. Το ΑΕΠ μειώνεται συνέχεια  και το βιοτικό επίπεδο καταβαραθρώνεται και η ρωσική οικονομία έχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι μία χώρα εξαγωγική, εξάγει πρώτες ύλες, δική της μεγάλη βιομηχανία, δεν έχει και ο προϋπολογισμός του ρωσικού κράτους στηρίζεται στις εξαγωγές πρώτων υλών.

Έκανε τώρα ο Πούτιν τον εκβιασμό με το φυσικό αέριο μειώνοντας τους όγκους προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη αναγκαστικά και ευτυχώς θα αναζητήσει άλλες πηγές προμήθειες ενεργειακών πρώτων υλών. Ήδη έχουν ξεκινήσει συμφωνίες με το Κατάρ για να στείλουνε φορτία που θα πήγαιναν στην Ασία, να τα στείλουν στην Ευρώπη, ήδη έχει ξεκινήσει να έρχεται ένα κομβόι αμερικανικών δεξαμενόπλοιων με LNG, υγροποιημένου φυσικού αερίου, να το μεταφορτώσουν είτε στη Ρεβυθούσα, είτε σε άλλους σταθμούς για να φύγει προς την Ευρώπη.

Οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να βγουν ξεκάθαρα στον κόσμο τους και να πουν ότι εάν θέλετε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, μία είναι μέχρι στιγμής και είναι η πυρηνική. Ο Μακρόν είπε ότι εφόσον τελειώσει τη συντήρηση θα ανοίξει 14 πυρηνικούς σταθμούς, διότι μπορεί η γερμανική οικονομική ελίτ να έχει τα συμφέροντά της από τον ρωσικό αγωγό, αλλά αυτός είναι νεκρός πια. Ξοδέψανε 11 δις για να τον φτιάξουμε, λεφτά έχουν θα τον βλέπουν να σαπίζει. Αυτό δεν πρόκειται να φέρει φυσικό αέριο. Η Πέσανε στην παγίδα που οι ίδιοι πήγαν να στήσουν στην δυτική Ευρώπη. Η Ευρώπη θα βρει εναλλακτικές πηγές, θα πάρει από τη Νορβηγία περισσότερες ποσότητες .

Άρα δεν προκύπτει θέμα στο κομμάτι αυτό, το οποίο και μας αφορά ως Ελλάδα;

 Ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δεν το λέει κανείς. Μπορεί να πει ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος της αύξησης του φυσικού αερίου οφείλεται και σε χρηματιστηριακά παιχνίδια. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν εργαλεία που τα αντιμετωπίζουν στα πλαίσια της χρηματαγοράς, αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει επιτέλους η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Να το πουλήσουν οι Ρώσοι όπου θέλουν. Εμείς ως Ευρώπη έχουμε τον αγωγό που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, μπήκε ο αγωγός που θα φέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο με τη συνδρομή του Ισραήλ και της Κύπρου. Υπάρχει η εναλλακτική λύση της Λιβύης γι’ αυτό προσπαθούν εκεί να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά, να εκλεγεί κυβέρνηση. Η Ρωσία μπορεί να κερδίσει κάποια εδάφη, αλλά μακροχρόνια θα υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά. Πρώτον ο αποκλεισμός της από τις διεθνείς χρηματαγορές. Πώς θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν οι εταιρείες, οι οποίες είναι και κρατικές, τα χρέη τους, να βρουν καινούργια κεφάλαια; Ποιος επενδυτής θα πάει στη Ρωσία μετά από αυτό; Υπάρχει ήδη μεγάλη διαφυγή κεφαλαίων. Η Ρωσία έχει μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά πόσο θα κρατήσουν αυτά;

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι δύσκολος;

 Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, μέλος της ΕΕ και το ΝΑΤΟ κι έχει περιφερειακό ρόλο σε όλο αυτό. Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας επιχείρηση η Ελλάδα θα παίξει τον ρόλο που έχει και είναι η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη, που είναι δύο μεγάλα πλεονεκτήματα τους τόπους όπου θα συγκεντρωθούν νατοϊκές δυνάμεις. Έχει πολύ μεγάλα logistics στην περιοχή και έχει και τον 6ο αμερικανικό στόλο, ο οποίος ελέγχει τη Μεσόγειο.

Διαπραγματευτικά δεν μπορούμε να παίξουμε τέτοιο ρόλο, δεν είμαστε χώρα που μπορούμε να ασκήσουμε τέτοιου είδους επιρροή, δεν είμαστε καν η χώρα μέσω της οποίας θα θελήσουν να ανταλλάξουν μηνύματα, γιατί οι κύριοι αντίπαλοι, οι Ρώσοι με τους Αμερικανούς μιλάνε απευθείας. Δεν ζούμε στην εποχή του παλιού Ψυχρού Πολέμου.

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος θα έχει άλλα χαρακτηριστικά κι αυτό περιμένουμε ότι θα συμβεί, ότι θα υπάρξει ένας καινούργιος Ψυχρός Πόλεμος, όπου από τη μια πλευρά θα είναι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της, Κούβα, Βενεζουέλα, Ιράν, Β, Κορέα, Συρία, Νικαράγουα κτλ κι από την άλλη πλευρά όλος ο υπόλοιπος κόσμος με την Κίνα να παίζει έναν ρόλο επαμφοτερίζοντα να πηγαίνει πότε με τους μεν, καθώς πηγαίνει πάντα με τα συμφέροντά της και αυτό θα πηγαίνει έτσι και θα κρατήσει πάρα πολλά χρόνια.

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος θα κρατήσει πολλά χρόνια. Ήταν πολύ σημαντική κίνηση αυτή που έκανε ο Πούτιν λέγοντας ότι «γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια» τη Συνθήκη για την Ειρήνη και τη Συνεργασία  στην Ευρώπη. Το έχουν σκεφτεί καλά, δεν το έχουν κάνει επιπόλαια, αλλά τώρα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη απέναντι και στον λαό τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.