Δωροθέα Κολυνδρίνη: Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός στο Πήλιο

Ανοιχτό το οδικό δίκτυο του Πηλίου, όπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ η Αντιπεριφερειάρχης

Ανοιχτό είναι το οδικό δίκτυο του Πηλίου με τις αλατιέρες και τα μηχανήματα της Περιφέρειας να επιχειρούν από την πρώτη στιγμή της έλευσης της κακοκαιρίας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102.5 και στον Ηλία Κουτσερή η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι η ποσότητα του χιονιού, καθώς δεν είναι μεγάλη, αλλά ο παγετός, μιας και επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον η ίδια ανέφερε ως μεγάλα προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο των μηχανημάτων, αυτό της έλλειψης αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλά οχήματα που κινούνται στο Πήλιο, αλλά και της αυξημένης κίνησης επισκεπτών λόγω Πρωτοχρονιάς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το καιρικό φαινόμενο και αυτό θα συνεχίσει και μέχρι το βράδυ, σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, η οποία σημείωσε πως οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και υπάρχει μεγάλη κίνηση στο Πήλιο λόγω πληρότητας των ξενοδοχείων, εξαιτίας και της έλευσης της Πρωτοχρονιάς.
Βέβαια, εκείνο που δυσκολεύει τα συνεργεία δεν είναι η ένταση και η ποσότητα του χιονιού, αλλά όπως τόνισε η κ. Κολυνδρίνη, το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη κίνηση και πολλά αυτοκίνητα ανεβαίνουν στο βουνό των Κενταύρων, χωρίς να έχουν προνοήσει για αντιολισθητικές αλυσίδες.
“Επιχειρούμε συνεχώς με αλατιέρες, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον παγετό και όχι τη μεγάλη ποσότητα του χιονιού, καθώς δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά το χιόνι, με το μεγαλύτερο ύψος να είναι στην Ανάβρα. Δεν μιλάμε δηλαδή για ποσότητες χιονιού, όπως είχαμε άλλες χρονιές που έφταναν 2 και 3 μέτρα. Το χιόνι είναι ελάχιστο, είναι όμως παγωμένο, δηλαδή αυτό που πέφτει, παγώνει.
Οπότε πρέπει συνεχώς να επιχειρούμε με αλάτι, στα πολύ ορεινά σημεία του Πηλίου χρειάζεται προσοχή, υπάρχουν μέρη που είναι ανήλιαγα και πρέπει εκεί να βάλουμε αλυσίδες. Τα περισσότερα αυτοκίνητα δυστυχώς ανεβαίνουν χωρίς αλυσίδες. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, προσπαθεί και η τροχαία να το επιβάλλει, αλλά επειδή είναι τέτοιες ημέρες κι έχει πολύ κίνηση, για να μην δημιουργείτε θέμα, μερικοί περνούν και πρέπει να δείχνουμε την αντίστοιχη προσοχή γιατί το να μείνει ένας μέσα στο δρόμο, σημαίνει ότι δεν μπορεί να περάσει η αλατιέρα, δεν μπορούν να περάσουν άλλοι και δημιουργείται ένα κομφούζιο”, σημείωσε.
Η ίδια συμπλήρωσε πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξη του φαινομένου επακριβώς, σχολιάζοντας πως το βράδυ της Κυριακής μετά τις 12 υπήρχε χιονόπτωση στην Αργαλαστή, στο Λαύκο και τη Μηλίνα που δεν την ανέμεναν. “Κι όμως χιόνιζε πάρα πολύ για μισή ώρα. Κι αν δεν είχε αλυσίδες κάποιος δεν θα μπορούσε να διασχίσει την περιοχή”, είπε.
Ακόμη προσέθεσε πως ο καιρός πλήττει κυρίως την ανατολική πλευρά της Μαγνησίας και αυτή την ώρα στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα μέσα στο επαρχιακό δίκτυο με αποτέλεσμα οι λεπίδες των εκχιονιστικών μηχανημάτων να περνάνε με μεγάλη δυσκολία.
“Πιο πολύ μας δυσκολεύουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και η μεγάλη κίνηση παρά το ίδιο το καιρικό φαινόμενο, το οποίο είναι εύκολο, αντιμετωπίσιμο”, υπογράμμισε η κ. Κολυνδρίνη.
Ευτυχώς σύμφωνα με την ίδια, οι προγνώσεις του καιρού δίνουν βελτίωση για αύριο Τρίτη αλλά και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Ανοιχτοί οι δρόμοι- Απόφαση του Υπεραστικού η ακύρωση των πρωινών δρομολογίων
Στο μεταξύ, η Αντιπεριφερειάρχης μίλησε και για την απόφαση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας να μην εκτελέσει τα πρωινά δρομολόγια προς το Πήλιο, επισημαίνοντας πως ήταν μία δική τους απόφαση και δεν είχε σχέση με το εάν ήταν ανοιχτοί και καθαροί οι δρόμοι.
Ειδικότερα, σημείωσε πως ” Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα γίνουν τα πρωινά δρομολόγια, καθώς δεν υπάρχουν μαθητικές μεταφορές και δεν υπάρχει κόσμος για να μεταφερθούν με τόσο πρωινά λεωφορεία. Δεν έγινε επειδή ήταν κλειστοί οι δρόμοι. Τα Ζαγορίν- νταλίκες του Συνεταιρισμού της Ζαγοράς- κατεβαίνουν κανονικά, τα τουριστικά λεωφορεία ανεβαίνουν κανονικά, τώρα έχουμε ένα τουριστικό λεωφορείο που πήγε να πάρει τους προσκόπους από τη Μακρινίτσα. Όλα τα λεωφορεία και οι νταλίκες κατεβαίνουν. Είναι απόφαση της ΑΕ να μην κάνει τα πρωινά δρομολόγια που δεν σημαίνει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Δεν έχει να κάνει αυτή η απόφαση με το εάν είναι ανοιχτοί και καθαροί οι δρόμοι”, ενώ σημείωσε πως υπεύθυνος για το εάν οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί στη κυκλοφορία είναι ο Αστυνομικός Διευυντής, κατόπιν αιτήματός της και συνεννόησης μεταξύ των δύο.
Τέλος, η κ. Κολυνδρίνη ενημέρωσε πως ο δρόμος Χάνια- Κισσός είναι ανοιχτός και προσπελάσιμος, χρειάζεται όμως προσοχή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.