Δρ Στέφανος Κούτρας: «Οφείλουμε να προβάλουμε τη μορφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ως πρότυπο προς τη νέα γενιά»

Εκδηλώσεις στην Αθήνα με πρωτοβουλία της «Πανθεσσαλικής Στέγης». Πρόταση δημιουργίας Θεσσαλικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα

Μια σειρά εκδηλώσεων για τον «Άγιο των γραμμάτων», όπως τον αποκαλούμε, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από την «Πανθεσσαλική Στέγη», την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής. Ο πρόεδρος, Δρ Στέφανος Κούτρας μιλά στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τη σημαντική αυτή ιδέα της προώθησης και ανάδειξης του μεγάλου λογοτέχνη, μέσα όμως από το πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Η μορφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ως
παράδειγμα και ως πρότυπο για τη νέα γενιά»

Ο Δρ Στέφανος Κούτρας εξήγησε ότι στο πλαίσιο όλων των εκδηλώσεων που γίνονται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σκέφτηκε και η Ομοσπονδία να πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων που θα αναδείξει τη σημαντική, όπως την αποκαλεί, μορφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Πέρα από τους Έλληνες που αγωνίστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, είναι και άλλοι συνάνθρωποί μας και συμπατριώτες μας που, με το έργο τους, πρόβαλλαν τη Θεσσαλία», δήλωσε χαρακτηριστικά σχετικά με την ιδέα των εκδηλώσεων. Η ιδέα αυτή, όπως περιγράφει ο Δρ Κούτρας είχε κατατεθεί καιρό πριν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, μια πρόταση που έγινε ένθερμα δεκτή. «Θα αναφέρω τους δύο Νομπελίστες, όπως είναι ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Γιώργος Σεφέρης, καθώς και αυτοί θεωρούσαν τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη μια μεγάλη μορφή των γραμμάτων. Οφείλουμε να προβάλουμε λοιπόν αυτή τη μορφή ως παράδειγμα και ως πρότυπο προς τη νέα γενιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η πρώτη εκδήλωση ξεκινά επίσημα το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου στις 8 το απόγευμα στο Άλσος Γαλατσίου, τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες κατά της covid-19, όπως τόνισε ο Δρ Κούτρας. Το έργο που θα παρουσιαστεί είναι η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, ένα από τα πιο σπουδαία και διάσημα έργα του. «Θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί, οι Θεσσαλοί και οι φίλοι της Θεσσαλίας, τη θεατρική παράσταση ΄΄Φόνισσα΄΄ μια σημαντική νουβέλα του τιμώμενου προσώπου, με πολλαπλά μηνύματα για τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε», σημείωσε ο πρόεδρος.
Μιλώντας για τη δεύτερη εκδήλωση στο αφιέρωμα της μορφής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ανέφερε πως θα γίνει αρχικά αρτοκλασία στην Εκκλησία της Παναγίτσας στα Άνω Πατήσια, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πομπή με εκπροσώπους των αρχών, αλλά και απλούς πολίτες. Η εκδήλωση θα λήξει με την ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη στην Πλατεία Παπαδιαμάντη, ο οποίος θα μιλήσει για τη μορφή και το έργο του λογοτέχνη. Σε αυτό το σημείο, ο Δρ Κούτρας αναφέρει ότι όλη η εκδήλωση γίνεται με την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη, κ. Πατούλη, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, αλλά και την αρωγή της Αντιπεριφερειάρχη και γνωστής ηθοποιού Μαίρης Βιδάλη.

Προκήρυξη απ΄την Ομοσπονδία
συγγραφικού διαγωνισμού

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει με την προκήρυξη από την Ομοσπονδία ενός συγγραφικού διαγωνισμού, που θα γίνει μάλιστα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο διαγωνισμός αφορά τη συγγραφή διηγημάτων από μαθητές για τη μορφή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Σχετικά με τον διαγωνισμό βρίσκομαι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας, την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και συμπατριώτισσα κ. Ζέττα Μακρή», συμπλήρωσε σχετικά ο Δρ Κούτρας.
Τέλος, ο πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης» συνέχισε, ενημερώνοντας πως με την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων προέκυψαν κι άλλες προτάσεις που σχετίζονται και με παρουσίαση βιβλίων. «Ήρθαμε σε επαφή με τους συλλόγους των απανταχού Σκιαθιτών, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς γνωρίζουμε μια νέα συλλογικότητα που θα δυναμώσει τις δράσεις και τη δυναμική μας με απώτερο στόχο της προβολή της ιδιαίτερη πατρίδας μας, της Θεσσαλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πρόταση για τη δημιουργία Κεντρικής
Θεσσαλικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα

«Υπάρχουν χώροι αναξιοποίητοι στην Αθήνα», αναφέρει ο Δρ Στέφανος Κούτρας, θέλοντας να μιλήσει για την ιδέα σύστασης μιας βιβλιοθήκης που θα φιλοξενεί Θεσσαλούς συγγραφείς. «Υπό την έννοια αυτή πρότεινα στον Δήμαρχο Αθηναίων να υπάρξει παραχώρηση ενός τέτοιου χώρου τον οποίο η Ομοσπονδία και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και με άλλους θεσμικούς φορείς, θα μπορούσε να συγκεντρώσει σε ένα σημείο όλους τους σημαντικούς Θεσσαλούς συγγραφείς, λογοτέχνες και ποιητές με σκοπό να υπάρξει μια Κεντρική Θεσσαλική Βιβλιοθήκη, όπου θα μπορεί ο καθένας να την επισκέπτεται, αλλά παράλληλα να γίνονται και παρουσιάσεις βιβλίων», εξηγεί αναλυτικά τη σκέψη του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.