Στο σχέδιο εκτάκτων αναγκών, που είναι εξειδικευμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με το Δήμο Σκιάθου να αποτελεί την πρώτη εφαρμογή και πιλοτικό πρότυπο για όλη την Ελλάδα, η παρουσίαση του οποίου έγινε χθες στο νησί, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Ο καθηγητής μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και τόνισε ότι πρόκειται για μια “δεύτερη γενιά” σχεδίων, τα “ειδικά σχέδια έκτακτων αναγκών”, τα οποία είναι πιο εξειδικευμένα από τα γενικά σχέδια, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του σχεδιασμού, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι περιλαμβάνει ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων, καθώς και ανάλυση τρωτότητας των συστημάτων.
Οδηγεί σε σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια που πληρούν τις απαιτήσεις της εποχής και αντιμετωπίζουν τις εξελισσόμενες διεργασίες της κλιματικής κρίσης.
Παρέχει γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις για την αποτελεσματική διαχείριση σε επίπεδο πρόληψης, έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης (π.χ. όγκο νερού σε πλημμύρες).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, το σχέδιο δεν υποκαθιστά τις λεπτομερείς μελέτες για έργα (π.χ. αντιπλημμυρικά), αλλά καθοδηγεί ώστε τα έργα να είναι πιο αποτελεσματικά.
Με αφορμή το ερευνητικό έργο για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στο Δήμο Σκιάθου που έγινε από τον ίδιο, επισήμανε ότι ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από δύο μήνες.
Η Σκιάθος πρότρεξε τη διαδικασία, ξεκινώντας περίπου ένα χρόνο νωρίτερα και όπως είπε πρόκειται για μια “δεύτερη γενιά” σχεδίων, τα “ειδικά σχέδια έκτακτων αναγκών”, τα οποία είναι πιο εξειδικευμένα από τα γενικά σχέδια, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Πρότυπο για Όλους τους Δήμους
Το σχέδιο της Σκιάθου θα αποτελέσει το πρότυπο για την εκπόνηση όλων των σχεδίων πολιτικής προστασίας στους Δήμους της Ελλάδας, με βάση προδιαγραφές που θα εκδώσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο δήμαρχος Σκιάθου, κ. Τζούμας, ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, πιθανώς λόγω των καταστροφών που υπέστη η περιοχή (από τον “Daniel”), δημιουργώντας ένα πρόσφορο έδαφος για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.
Ο καθηγητής υπογράμμισε τη γενικότερη ανάγκη για οχύρωση και προετοιμασία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποστεί ζημιές στο πρόσφατο παρελθόν.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Ντίνος Στεργιόπουλος































