Έγινε η τελετή ονοματοδοσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλμυρού

Πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό η τελετή ονοματοδοσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στην οποία δόθηκε το όνομα του λόγιου, παιδαγωγού και δάσκαλουτου Γένους, Στέφανου Κομμητά, που καταγόταν από τους Κωφούς. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ξαι πλήθος κόσμου.
Στον χαιρετισμός του ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ανέφερε ότι σε μια εποχή που τη διακρίνει η έκπτωση αξιών και ιδανικών, η κενότητα των λόγων και η απώλεια κάθε πνευματικότητας και φροντίδας για τον Πολιτισμό, μεγαλώνει η ανάγκη να αναζητάμε στηρίγματα και σημεία αναφοράς. Να ανιχνεύουμε το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν και τις καταβολές μας, με την πνευματική δημιουργία όσων πάσχισαν να συγκροτήσουν και να στήσουν στα πόδια του το νεοελληνικό κράτος, εξασφαλίζοντας την ιστορική του συνέχεια.

«Ένας από αυτούς ήταν και το άξιο τέκνο της περιοχής μας, ο Κωφιώτης λόγιος, παιδαγωγός και δάσκαλος του Γένους, Στέφανος Κομμητάς. Μια σπουδαία λόγια προσωπικότητα, με μεγάλη πνευματική καλλιέργεια, με παροιμιώδη ευρυμάθεια και με άρτια επιστημονική κατάρτιση. Που δεν κράτησε ωστόσο τίποτε από τον πλούτο του φωτισμένου μυαλού του για τον εαυτό του, αλλά διέθεσε όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας, στην πνευματική αφύπνιση και στον φωτισμό του Γένους μέσα σε πολύ δύσκολα χρόνια. Με αποδεδειγμένη την φιλοπατρία του, αλλά και την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το μικρό χωριό του Δήμου μας, τους Κωφούς», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριάκο, ο Στέφανος Κομμητάς υπήρξε μια παραγνωρισμένη, δυστυχώς, προσωπικότητα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ογκώδους έργου του (των 40 τόμων και 13.000 σελίδων), παραμένει ακόμη και σήμερα, άγνωστο στους πολλούς.
«Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού να δοθεί το όνομά του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αποδίδεται η προσήκουσα Τιμή και ο σεβασμός προς αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα των Γραμμάτων που δεν έτυχε της αναγνώρισης και της αποδοχής που της ταίριαζε. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος Αλμυρού προς αναγνώριση της προσφοράς στα ελληνικά γράμματα αυτού του σπουδαίου τέκνου του. Είναι κυρίως το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε πως ο Δήμος μας οφείλει να στέκεται στο πλευρό όσων μοχθούν με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση για να προάγουν τον τόπο μας και τον πολιτισμό του και μάλιστα, αν είναι δυνατό, ενόσω αυτοί βρίσκονται ακόμη στη ζωή», κατέληξε ο δήμαρχος Αλμυρού στον χαιρετισμό του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.