Εγκαινιάζεται σήμερα ο “Παρθενώνας” των ναυαγίων

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το υποβρύχιο μουσείο Αλοννήσου. Την κορδέλα θα κόψουν Κ. Αγοραστός και Σ. Ρουβάς

Με κάθε επισημότητα το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ενώ η πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας κάνει λόγο για κάτι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Την κορδέλα στο βυθό θα κόψουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Σάκης Ρουβάς. Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή για το υποβρύχιο μουσείο.
«Είναι πραγματικά ένα αντικείμενο διάδρασης που δημιουργεί μία ειδοποιό διαφορά στην περιοχή. Είναι κάτι μοναδικό ως το πρώτο υποβρύχιο μουσείο σε όλη την Ελλάδα και βάζει στον παγκόσμιο χάρτη την Ελλάδα και τη Θεσσαλία, και δη την Αλόννησο ως έναν θελκτικό τουριστικό χώρο ο οποίος θα απευθύνεται πλέον σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους που θ’ ασχολούνται μόνο μ’ αυτό. Είναι αυτοδύτες, τέσσερα εκατομμύρια εκ των οποίων είναι Ευρωπαίοι. Είναι άνθρωποι που έχουν την οικονομική επιφάνεια για ν’ ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δράση και πηγαίνουν σε διάφορα μέρη που επιλέγουν μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται προορισμός η περιοχή, όπως η Κροατία και η Μάλτα» σημείωσε η κα Κολυνδρίνη, για να συμπληρώσει ότι όλα έπρεπε να γίνουν από την αρχή, αφού δεν υπήρχε καν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο. Έτσι, πλέον ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταδύεται στα 28 μέτρα και να βλέπει τους αρχαίους αμφορείς στον βυθό και το αρχαιότερο ναυάγιο της Ελλάδας…
Όσοι όμως δεν καταδυθούν έχουν την ευκαιρία να δουν το ναυάγιο από… κοντά χάρη στη χρήση της τεχνολογίας. Στη Χώρα της Αλοννήσου υπάρχει ήδη το Κέντρο Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού, και ο κάθε επισκέπτης μέσω κάμερας και με ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας μπορεί να κάνει μία… εικονική κατάδυση! «Σου δίνει την αίσθηση ότι καταδύεσαι στο ναυάγιο, έστω και αν δεν μπορείς για διάφορους λόγους. Αυτό έχει και εκπαιδευτική διάσταση γιατί πολλά σχολεία μπορούν να συμμετέχουν μέσω του κέντρου διάδρασης» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας.
Σύμφωνα με την ίδια πάντως, το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου είναι η αρχή, καθώς ανάλογο έργο, ώριμο, είναι αυτό της Αμαλιάπολης όπου έχει ήδη δημιουργηθεί και εκεί Κέντρο Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επισκεψιμότητας και στο συγκεκριμένο ναυάγιο. «Θα γίνουν και άλλα επισκέψιμα, καθώς είναι άλλα τέσσερα στην περιοχή και στην υπόλοιπη θαλάσσια περιοχή της Μαγνησίας» επεσήμανε η κα Κολυνδρίνη.
Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αι. π.Χ. στο βυθό της νησίδας Περιστέρα στην Αλόννησο

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.