Έγκριση χρηματοδότησης για δασικούς καθαρισμούς στη Σκιάθο

Εγκρίθηκε η αίτηση του Δήμου Σκιάθου που υποβλήθηκε στις 18 Ιουνίου 2024 προς το Πράσινο Ταμείο, για την χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Με την 3735 απόφασή του, στις 26 Ιουνίου 2024, το Πράσινου Ταμείο, εγκρίνει το αίτημα του Δήμου για το ποσό των 180.000,00 ευρώ, στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΤΑ Α ́ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ».
Η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος αφορά τους καθαρισμούς και την διαχείριση της καύσιμης ύλης πέριξ των επικίνδυνων οικισμών του Δήμου και την εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πυρκαγιά προς την γειτνιάζουσα κατοικημένη περιοχή για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και την ορθολογικότερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων που εμπλέκονται στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Οι περιοχές που πρόκειται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα είναι περιοχή ΧΥΤΑ και πρώην ΧΑΔΑ, Καναπίτσα, Πούντα, Κουκουναριές, Τρούλος, Στήλες, Πλατανιάς, Αχλαδιές, Φτελιά, Καλύβια, Ευαγγελίστρια, Προφήτης Ηλίας, Ασέληνος. Οι καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν τον φθινόπωρο του 2024.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν ανά περιοχή είναι οι εξής:
· Υλοτομία, καθαρισμοί, κλαδεύσεις και φρυγανεύσεις
· Aπομάκρυνση ξηρών μεμονωμένων ιστάμενων και κατακείμενων δένδρων, αποκλάδωση των δένδρων μέχρι 2,5μ. από το έδαφος, απομάκρυνση υπορόφου, καθαρισμό της παραεδάφιας βλάστησης, και μεταφορά των υλικών καθαρισμού με όχημα μισθωμένο.
· Θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού – κλαδεύσεων
Οι παραπάνω παρεμβάσεις συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των πολύτιμων αστικών δασικών οικοσυστημάτων του Δήμου επιτυγχάνοντας υψηλό επίπεδο προστασίας των οικιστικών συγκροτημάτων με σεβασμό στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον.
Μετά το μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμών προϋπολογισμού 689.487, ευρώ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα όπου μετά από αίτημα του Δήμου Σκιάθου, έγινε ένταξη στο Πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero II του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, με τον καθαρισμό κατά μήκος των δασικών δρόμων, σε συνολικό μήκος 34.000μ., ο Δήμος εξασφάλισε μια ακόμη χρηματοδότηση για καθαρισμούς δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και την προστασία της μοναδικής φύσης της Σκιάθου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.