Εγκρίθηκε πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζαγοράς- Μουρεσίου για την υλοτομία των δημοτικών δασών

Θετική απόφαση εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου για τις ατομικές ανάγκες υλοτομίας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση των δασών, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα και οι βασικοί άξονες περιλαμβάνουν:

• Την αποκλειστική υλοτομία των δασικών τμημάτων για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων και την απαγόρευση του εμπορίου σε αυτά τα τμήματα.

• Την ισότιμη μεταχείριση των ντόπιων υλοτόμων και κατοίκων για την κάλυψη των ατομικών αναγκών.

• Τον ενιαίο τρόπο εφαρμογής της διαδικασίας υλοτομίας σε ΟΛΕΣ τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθε τεκμηριωμένη ως 4ο θέμα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο σε αντίθετη κατεύθυνση αλλεπάλληλων αποφάσεων που πήρε η Δημοτική Αρχή με τη σύμφωνη γνώμη της μείζονος αντιπολίτευσης, βασική αρχή των οποίων ήταν να δοθούν μεγάλα κομμάτια των δημοτικών δασών που προορίζονται για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων στο εμπόριο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα στη συνεδρίαση του περασμένου Μαϊου είχε έρθει σε προσυνεννόηση με μεγαλοεργολάβους εκτός του Δήμου, οι οποίοι παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση και διεκδικούσαν τα προσυμφωνημένα!

Ενδεικτικός είναι ο τρόπος υλοτομίας στην Τ.Κ. Τσαγκαράδας, στην οποία οι ατομικές ανάγκες αντιστοιχούν τη φετινή χρονιά σε 287 χωρικά κυβικά ενώ η έγκριση του Δασαρχείου είναι για περίπου 2000 χωρικά κυβικά ξύλα κάτι που σημαίνει ότι το 1/10 περίπου των τμημάτων των δασών πηγαίνει για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, ενώ η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται στο εμπόριο.

Απαράδεκτος ήταν στις προηγούμενες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και ο αποκλεισμός των κατοίκων και ντόπιων υλοτόμων από τη διαδικασία υλοτομίας, κάτι που απέκλειε πολλούς ντόπιους υλοτόμους, καθώς με αυθαίρετο τρόπο η Δημοτική Αρχή στην Δ.Ε. Μουρεσίου επέλεγε μόνο έναν υλοτόμο για την υλοτομία του τμήματος δάσους που ανήκει σε κάθε τοπική κοινότητα.
Με την τροποποίηση της απόφασης, τα δασικά τμήματα για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων δεν μπορούν πλέον να δοθούν στο εμπόριο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες με κύριο γνώμονα την προστασία των δασών και τη δυνατότητα να προμηθεύονται οι κάτοικοι του Δήμου μας καυσόξυλα σε χαμηλή τιμή για τις αυξημένες ανάγκες του χειμώνα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.