«Είμαστε αντίθετοι στην καύση απορριμμάτων, να αποσυρθεί η τροποποίηση»

Ανέφερε ο Γιώργος Παπαναστασίου δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ

Το γεγονός ότι οι Δήμοι είναι αντίθετοι στην καύση απορριμμάτων τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ, η οποίος ζήτησε να αποσυρθεί η τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας.

Όπως ανέφερε, από την ώρα που η χώρα έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική, που είναι και στρατηγική της ΕΕ να προχωρήσει στην κυκλική οικονομία και έχει υψηλούς στόχους να μεγαλώσει την ανακύκλωση, δεν μπορεί να βάζει από το παράθυρο την καύση, έστω κι αν αυτό γίνεται για να λύσει ένα προσωρινό πρόβλημα.
«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου. Είναι ξεκάθαρη η θέση της ΚΕΔΕ ότι η μόνη εξέλιξη που μπορεί να γίνει αποδεκτή για τη διαχείριση απορριμμάτων είναι η απόσυρση της προτεινόμενης τροποποίησης του ΕΣΔΑ.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι ανοίγουν πολλά ζητήματα και δεν μπορεί με απόφαση του υπουργού να αποφασίζεται να γίνει κάπου καύση αι να πάει σε έναν συγκεκριμένο ιδιώτη. Είναι λάθος η κατεύθυνσή μας. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε στρατηγική, πρέπει να το πούμε.

Ο ίδιος είπε ότι το srf ή rdf που θα παράγουν αυτές οι μονάδες, δεν πρέπει να διατίθενται ούτε σε βιομηχανίες, ούτε σε μονάδες που πρόκειται να κάνει το κράτος σε περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με ο δήμαρχο, η διαχείριση απορριμμάτων από το Σύνταγμα ανήκει στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και εξέφρασε απορία και αν θέλουν τη διαχείριση απορριμμάτων να τη δώσουν κομμάτι – κομμάτι, ας συλλέξουν και τα απορρίμματα.

«Ζούμε σε μια λογική που εμείς στην ΚΕΔΕ νιώθουμε ότι ό,τι «βαραίνει» και δεν θέλουν το δίνουν στην Αυτοδιοίκηση και ό,τι θέλουν πηγαίνει στο κεντρικό κράτος. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, πρέπει να ακολουθήσουν με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Για το κόστος ενέργειας των ΔΕΥΑ
Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, επειδή έχουν ένα καθεστώς καθαρά ανταποδοτικών υπηρεσιών, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ευθέως από το κράτος, ούτε από τον Δήμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο θέμα όπου υπάρχουν ΔΕΥΑ.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι οι Δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν το έχουν αυτό το πρόβλημα, όπως και κάποιοι Δήμοι που δεν έχουν ξεχωριστές ΔΕΥΑ, αλλά έχουν τις υπηρεσίες ύδρευσης στην Τεχνική τους Υπηρεσία. Στις περιπτώσεις αυτές μετρήθηκαν οι καταναλώσεις και δόθηκε μια χρηματοδότηση από το κράτος, όπως για τον ηλετροφωτισμό και την αύξηση του κόστους ενέργειας γενικότερα.

«Όπου υπάρχουν ΔΕΥΑ υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα, γιατί το κόστος της ενέργειες υπερπολλαπλασιάστηκε και από τη στιγμή που το νερό πρέπει να φτάσει στη βρύση μας, πρέπει να γίνει η επεξεργασία τους στα διυλιστήρια, να αντληθεί αι να πρεσαριστεί σε ένα δίκτυο, άρα χρειαζόμαστε πολύ μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας», εξήγησε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση του κόστους ενέργειας δημιούργησε πρόβλημα, ακόμη και υγιέστατες ΔΕΥΑ που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα, αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα που ο ίδιος είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι τώρα. Προειδοποίησε δε ότι κινδυνεύουν περιοχές της χώρας να μείνουν χωρίς νερό, που είναι το βασικότερο των αγαθών, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα τεράστια κόστη οι ΔΕΥΑ.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το θέμα κολλάει στο υπουργείο Οικονομικών και πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν τον κίνδυνο που υπάρχει και να κάνουν κάτι γιατί οι ΔΕΥΑ πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα και δεν είναι σαν τα οικιακά τιμολόγια που έχουν επιδότηση από το κράτος. Όπως ανέφερε ήδη οι ΔΕΗ έχουν φορτωθεί χρέη προς τους παρόχους ενέργειας και για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να δοθεί μια γενναία επιχορήγηση του κράτους και πρέπει να βρεθεί διαδικασία για να γίνει αυτό. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό τιμολόγιο ια να λυθεί το πρόβλημα από δω και μπρος.

Αναφορικά με το ενεργειακό πρόβλημα των Δήμων, ο δήμαρχος τόνισε ότι όλοι οι Δήμοι πρέπει να μπουν σε ενεργειακές κοινότητες, γιατί είναι αυτοκαταναλωτές και μ’ αυτό τον τρόπο θα γίνουν αυτοπαραγωγοί, για ρεύμα που θα καταναλώνουν στις παροχές τους.
Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό ένας Δήμος μπορεί να πετύχει μεγάλο οικονομικό όφελος, κοινωνικό αποτύπωμα για οικονομικά ασθενείς δημότες και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν φρόντισαν ή δεν φροντίζουν να έχουν ηλεκτρικό χώρο για διάθεση στις ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.