Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ. στις αποθήκες στο λιμάνι του Βόλου

«Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν, όσα ακολούθησαν στη διάρκειά της, έως τις μέρες κατάρρευσης και παράδοσης της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή (24 Ιούλη 1974), προσφέρουν πλούσια συμπεράσματα, χρήσιμα στους σύγχρονους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες» , όπως αναφέρεται από την Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Όπως τονίζεται, «το ΚΚΕ, παρότι ήταν εκτός νόμου από το 1947 και χωρίς Κομματικές Οργανώσεις από το 1958, αποτέλεσε την ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης. Δίπλα του έδρασε ηρωικά και είχε τη δική της μεγάλη συμβολή η ΚΝΕ, που ιδρύθηκε το 1968. Χιλιάδες στελέχη και μέλη του Κόμματος και της Νεολαίας του κατέθεσαν μεγάλες θυσίες στην υπόθεση της ανατροπής της χούντας, γι’ αυτό αποτέλεσαν τον πιο μισητό στόχο της.

kke 50xronaΕλπίδα, ώθηση στην αντιδικτατορική πάλη έδωσε η αταλάντευτη στάση των κομμουνιστών στις φυλακές, στις εξορίες, καθώς και η άρνηση της υπογραφής δήλωσης μετάνοιας. Η διεθνής αλληλεγγύη των σοσιαλιστικών χωρών, του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, αποτέλεσε σημαντική βοήθεια στο λαό.

Τιμάμε τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εκτοπίστηκαν σε τόπους εξορίας, τιμάμε τους κομμουνιστές των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των άλλων οργανώσεων του λαϊκού κινήματος.

Διδασκόμαστε από την πείρα, μελετάμε την ιστορία, την ανάπτυξη της εργατικής – λαϊκής πάλης στην Ελλάδα και την πολύτιμη πείρα που προκύπτει από τη δικτατορία της αστικής τάξης με όποια μορφή ασκείται και από την καπιταλιστική εκμετάλλευση σε συνθήκες ειρήνης ή ιμπεριαλιστικού πολέμου. Το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να προβάλλει την ιστορική μνήμη και γνώση στις νεότερες γενιές, τα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα, αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της πάλης για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967. Τιμή στους κομμουνιστές και αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου, στις 7:30 μ.μ. στις αποθήκες στο λιμάνι του Βόλου, δίπλα στο λιμεναρχείο Βόλου. Ο χώρος είναι η αποθήκη που με την εκδήλωση του πραξικοπήματος, κυριολεκτικά στοιβάχτηκαν οι πρώτοι συλληφθέντες από την περιοχή του Βόλου και συνολικά της Μαγνησίας και στάλθηκαν στη Γιούρα.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Νίκος Γκατζής, μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας και την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με ντοκουμέντα της περιόδου, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και μουσικό αφιέρωμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.