Εκδήλωση προς τιμήν της προσφοράς της Κερασιάς

Την ερχόμενη Κυριακή 24 Σεπτέμβρη

Εκδήλωση προς τιμήν της μεγάλης προσφοράς της Κερασιάς στην διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του εμφυλίου πολέμου αλλά και την καταστροφή της Άνω Κερασιάς από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, πραγματοποιούν την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, η ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ Βόλου, η ΤΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΤΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.
Το πρωΐ της Κυριακής στις 9.30 η ώρα θα γίνει αναχώρηση λεωφορείου για την Κερασιά, με αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου Βόλου, για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
Στις 11 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο που βρίσκεται στην διασταύρωση του δρόμου για την Άνω Κερασιά. Στην συνέχεια στην πλατεία της Κερασιάς θα γίνει η εκδήλωση.
Η Κερασιά ήταν στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης το χωριό που συγκέντρωσε τους περισσότερους αντάρτες αλλά και τη διοίκηση του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Σε σπίτια Κερασιωτών, είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου συντάγματος ,το αναρρωτήριο, η Επιμελητεία, η Συμμαχική Αποστολή, το Συνεργείο Ραπτικής κ.α. Τα μαγειρεία ήταν εγκατεστημένα κοντά στη βρύση του χωριού. Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής είχαν εγκατασταθεί τα πρώτα συνεργεία επισκευής όπλων. Στα υψίπεδα «Σουβάλα» και «Γούρα» είχαν δημιουργηθεί τα έμπεδα για την εκπαίδευση των ανταρτών.
Το φούντωμα του αντάρτικου στο Πήλιο και το μαζικό ξεσήκωμα του λαού ήταν βασική αιτία που ανάγκασε τους κατακτητές να πραγματοποιήσουν το χτένισμα της περιοχής του Πηλίου. Το Πήλιο είχε ξεχωριστή στρατηγική θέση λόγω κα του Αιγαίου. Μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πίνδο το αντάρτικο του Πηλίου θα αντιμετωπίσει με τη σειρά του, τις απεγνωσμένες προσπάθειες των Γερμανών για να εξουδετερώσουν. Σκοπός τους ήταν να διαλύσουν την οργάνωση, να καταστρέψουν τις αποθήκες κι τα ορμητήρια και να εξουδετερώσουν την αντάρτικη δύναμη του 54ου Συντάγματος.
Στις 31 του Μάρτη 1944, αρχίζουν από το πρωί γερμανικές ανιχνεύσεις προς την Κάτω Κερασιά. Μεγάλη φάλαγγα από 125 αυτοκίνητα ακολουθεί. Στην είσοδο του χωριού αντάρτικες νάρκες τοποθετημένες έγκαιρα απο το λόχο μηχανικού, τινάζουν 3 αυτοκίνητα Γερμανών. Η προσπάθεια για το μάζεμα των υπόλοιπων στοιχίζει τη ζωή σε 20 Γερμανούς. Το πολύ όμως αίμα που χύθηκε, θα διακόψει τη γερμανική επίθεση για να επιστρέψουν τελικά οι επιδρομείς στις βάσεις τους, λεηλατώντας, πυρπολώντας και καταστρέφοντας στο γυρισμό τους στις 4/4/1944 τα δύο χωριά της Άνω και Κάτω Κερασιάς …
Σήμερα ο φασισμός εμφανίζεται με τη μορφή της ΧΑ που είναι οργάνωση της αστικής τάξης του κεφαλαίου, είναι φασιστική ναζιστική οργάνωση και αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν τα τσιράκια των εργοδοτών, οι μπράβοι του κεφαλαίου. Η ΧΑ είναι φασιστική ναζιστική οργάνωση, το ομολογεί το αντικομουνιστικό τους παραλήρημα, το μίσος και η χολή για κάθε ηρωική σελίδα του λαού μας, για τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ, για τον ΔΣΕ.
Κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος, κανένας νέος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την κούφια αντιμνημονιακή ρητορεία της ΧΑ, πίσω από την οποία κρύβεται η στήριξή της στο καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα στην πιο αποκρουστική του μορφή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.