Εκπαίδευση μελών της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής

Τα μέλη της Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας – Βόλου συμμετείχαν διαδικτυακά και στους τρεις κύκλους της 5ης ΠΟΔΑΖ (5η εκπαίδευση μελών Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής), που απευθύνεται στα ενήλικα μέλη του Σ.Ε.Π. από τις περιοχές της Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με σκοπό να επεκτείνει το δίκτυο Διασωστών Άγριας Ζωής.
Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το βραβευμένο πρόγραμμα καθώς και τον αρχικό σχεδιασμό του, δόθηκε η δυνατότητα σε περισσότερα Ενήλικα Μέλη μας να αποκτήσουν γνώσεις για τη διάσωση άγριων ζώων (wildlife) που διατρέχουν κίνδυνο και απαιτεί ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων και γνώσεων, πολύ διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιείται για τον χειρισμό κατοικίδιων ζώων.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην περισυλλογή των τραυματισμένων ή ορφανών θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κ.λπ. στη χώρα μας, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης. Το σχέδιο υλοποιείται με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, κ.λπ.
H Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής που συντονίζεται από την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος της Γενικής Εφορείας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων συνεχίζει τις Εκπαιδευτικές Συναντήσεις σε διαδικτυακή μορφή. Τα μέλη που συμμετείχαν από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων ( Ε.Π.Π.) του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας – Βόλου ήταν: ΣΚΟΤΕΙΝΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΧΗΓΟΣ Ε.Π.Π., ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΛΟΣ, ΛΥΤΡΑ ΜΑΡΙΑ ΜΕΛΟΣ, ΧΑΛΑΣΤΑΡΑ ΙΟΥΛΙΑ ΜΕΛΟΣ. Έτσι η Ε.Π.Π. εντάχθηκε στο πανελλήνιο δίκτυο της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής.
Ήταν μία πολύ καλή εκπαίδευση και πήραμε πολλά στοιχεία και γνώσεις για την αντιμετώπιση και βοήθεια αλλά και ευαισθητοποίηση στο αντικείμενο της άγριας ζωής (πουλιών, ζώων και ψαριών). Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ομιλητές και ιδιαίτερα την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε.