Ελ. Φαρμάκης: Η προχωρημένη ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται και με καρδιολογικά προβλήματα!

«Τα δόντια θέλουν φροντίδα όπως ένα αυτοκίνητο» δήλωσε στο Ράδιο Ένα ο επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής

Στην ανάγκη φροντίδας του κάθε δοντιού, ώστε να διατηρηθούν όσα περισσότερα χρόνια γίνεται αναφέρθηκε ο Ελευθέριος – Τέρρυ Φαρμάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος – Ενδοδοντολόγος, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Οδοντιατρικής στο ΕΚΠΑ.
Όπως είπε oκαταγόμενος απ΄τον Πτελεό γιατρός, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία και θα πρέπει οι γονείς να μαθαίνουν τα παιδιά τους από μικρά να βουρτσίζουν τα δόντια τους, γιατί ένα καθαρό δόντι δεν χαλάει. Παράλληλα ένα ακόμη κομμάτι, είναι το πώς μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο χρόνο ένα δόντι το οποίο έχει χαλάσει και ειδικά ο πολφός του (το λεγόμενο νεύρο), κάτι που πραγματεύεται η ενδοδοντολογία.

«Καλύτερο εμφύτευμα είναι το ίδιο το δόντι…»

Πλέον τα δόντια μπορούν να σωθούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, γεγονός που δεν ίσχυε κατά το παρελθόν, ενώ είναι γεγονός πως το καλύτερο εμφύτευμα είναι το ίδιο το δόντι. Μάλιστα όπως σωστά λένε και οι Αμερικανοί: «Τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν δόντια που λείπουν». Σύμφωνα με τον καθηγητή, σκοπός της σύγχρονης Οδοντιατρικής είναι να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα φυσικά δόντια και σε περίπτωση απώλειας, υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. «Το δόντι μπορεί να παρομοιαστεί με ένα αυτοκίνητο. Εάν το πηγαίνεις τακτικά για σέρβις και το φροντίζεις γενικότερα, τότε θα έχεις τόσες απώλειες κατά τη διάρκεια των ετών, χωρίς να υπολογίζονται τα κατά καιρούς ατυχήματα που μπορούν να συμβούν.

«Πλέον η θεραπεία είναι ανώδυνη»

Πλέον η θεραπεία είναι ανώδυνη, καθώς με μια ένεση τοπικής αναισθησίας όλα γίνονται. Ο ασθενής δεν πρέπει να φοβάται ειδικά πλέον με τα νέα εργαλεία και υλικά που διαθέτουν οι γιατροί και δεν προκαλούν οξύ πόνο συμβάλλοντας στην επίτευξη μεγαλύτερων ποσοστών επιτυχίας, αλλά και να μην μπαίνουν μέσα μικρόβια, ώστε το δόντι να κρατήσει όσα περισσότερα χρόνια γίνεται».
Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε σε έρευνες που έχουν γίνει και αποδεικνύουν ότι η προχωρημένη ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με καρδιολογικά προβλήματα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις τα οδοντικά αποστήματα , με προβλήματα στον εγκέφαλο. Γενικά, όμως, όπως είπε η απώλεια ενός δοντιού μπορεί να χαρακτηριστεί ως αναπηρία. Αναφορικά με τη διημερίδα που θα διεξαχθεί στον Βόλο το προσεχές Σαββατοκύριακο με τον τίτλο: «Η τέχνη και η σοφία της Ενδοδοντίας στα μονοπάτια των κενταύρων» θα τεθούν προς συζήτηση οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενδοδοντίας, αλλά και να δουν πώς μπορούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στα ιατρεία τους. «Είμαστε συνεργάτες με τους γενικούς οδοντιάτρους και δεν είμαστε ανταγωνιστές τους και αυτό που μετράει είναι η θεραπεία των ασθενών» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.