Έλενα Ράπτη στο “Ράδιο ΈΝΑ”: «Τα μάτια μας στα παιδιά και να ξέρουν τα όρια του αγγίγματος»

Με αφορμή την περίπτωση πατέρα, που φέρεται να ασελγούσε σε βάρος της 10χρονης κόρης του

Για την υπόθεση του πατέρα στον Βόλο που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος της ηλικίας 10 ετών κόρης του και απασχολεί από χθες την τοπική κοινωνία, μίλησε η Έλενα Ράπτη βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ και υπεύθυνη για την Ελλάδα της ευρωπαϊκής καμπάνιας “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” που αφορά στην ενημέρωση ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
Η βουλευτής συνομίλησε στο «Ράδιο Ένα» με τον Ηλία Κουτσερή και τόνισε ότι πρέπει οι γονείς να έχουν τη ματιά τους στα παιδιά, αλλά παράλληλα τα παιδιά, να ξέρουν που να βάλουν τα όρια.

«Ο δράστης, κοντινό πρόσωπο»

«Βλέπουμε ότι ο δράστης είναι πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως και τις περισσότερες φορές οι δράστες είναι από το οικογενειακό, συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του παιδιού και ο δράστης συνήθως είναι πρόσωπο που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται. «Η θέση του παιδιού είναι δύσκολη και τα συναισθήματά του αντικρουόμενα πολλές φορές. Σκεφτείτε ένα παιδί που αγαπάει και εμπιστεύεται τον πατέρα του και ο ίδιος το βλάπτει και το κακοποιεί. Τα συναισθήματα σίγουρα, θα είναι ανάμικτα και επειδή πολλές φορές κυριαρχεί το συναίσθημα της ενοχής, της ντροπής και του φόβου, δεν μπορεί εύκολα ένα παιδί να σπάσει τη σιωπή του», δήλωσε η κα Ράπτη. Σύμφωνα με την ίδια, οι δράστες επιλέγουν τρυφερές ηλικίες, όταν ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια στη συνείδηση του παιδιού, ποιο είναι το σωστό και το λάθος, γιατί έτσι μπορούν πιο εύκολα να παραπλανήσουν ένα παιδί. «Υπήρξαν παιδιά που κατέθεσαν ότι θεωρούσαν ότι αυτό γίνεται σε όλα τα σπίτια και όλες τις οικογένειες, ήταν φυσιολογικό και έπρεπε να το δεχτούν», σημείωσε η κα Ράπτη, που πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο για ένα παιδί που βιώνει την κακοποίηση, ειδικά όταν ο δράστης είναι μέσα στην οικογένεια και είναι η πιο δύσκολη μορφή. Η ίδια τόνισε ότι ευτυχώς στην περίπτωση του Βόλου, όπως καταγράφηκε, το αδελφάκι του κοριτσιού, βρήκε το θάρρος να μιλήσει στη μητέρα, που αμέσως απομάκρυνε τον δράστη.

Να ενημερώσουμε για τα όρια

Η βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι πρέπει να ακούμε τα παιδιά με προσοχή, αλλά πριν από αυτό, θα πρέπει να ενημερώσουμε το παιδί που να βάλει τα όριά του, γιατί ειδικά από τους γονείς, δεν υπάρχουν όρια. Όπως είπε το πρόγραμμα το Συμβουλίου της Ευρώπης, που ονομάζεται «Ένα στα πέντε», καθώς ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, αναφέρει ότι κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει τον κανόνα του εσώρουχου, που προσδιορίζει το κακό άγγιγμα και είναι εμφανές όριο που μπορεί εύκολα το παιδί να θυμάται «ότι μέχρι κάποια ηλικία που ο μπαμπάς και η μαμά έχουν τη φροντίδα μας, μπορεί να μας αγγίξει σ’ αυτή την περιοχή στο βαθμό που μας πλένει, αλλά από τα 4 χρονών και πέρα, πρέπει το παιδί να μάθει από μόνο του, ακόμα και στο πλαίσιο της καθαριότητας, να φροντίζει τον εαυτό του και δεν πρέπει σ’ αυτή την περιοχή μετά από κάποια ηλικία να το αγγίζουν ούτε οι γονείς, ούτε οι συγγενείς, ούτε οι φίλοι τους, ούτε ο δάσκαλος ή ο προπονητής». Ωστόσο, αυτό πρέπει να το πούμε στο παιδί, γιατί αλλιώς νομίζει ότι πρέπει να δεχτεί το άγγιγμα.

«Δεν επιτρέπεται να ρωτήσουμε “γιατί”»

Και όλα τα παραπάνω, γιατί ένα παιδί δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι ένα άτομο που αγαπά και εμπιστεύεται έχει στόχο να το βλάψει, επισήμανε η βουλευτής, τονίζοντας ότι τα παιδιά παρασύρονται και κάποιες φορές είναι δεκτικά σε άγγιγμα που δεν επιθυμούν γιατί έτσι νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν και ένα παιδί ποτέ δεν φταίει, ανέφερε.
Η Έλενα Ράπτη συστήνει ακόμα και αν υποψιαστούμε ότι κάτι μπορεί να έχει συμβεί στο παιδί μας, κουβεντιάζοντας μαζί του, καλό είναι να το ρωτήσουμε «τι έγινε, πότε και με ποιόν», αλλά δεν επιτρέπεται να ρωτήσουμε “γιατί”, διότι σ’ αυτό το ερώτημα το παιδί θα ντραπεί, θα κλειστεί στον εαυτό του, θα νιώσει συνένοχο και δεν θα μας αποκαλύπτει όλα αυτά που έχουν συμβεί.
Δίκτυο ασφάλειας εντός και εκτός σπιτιού
Η ίδια τόνισε, ότι ένας άλλος άνθρωπος που θα μπορούσε να βοηθήσει, θα ήταν ένας εκπαιδευτικός, διότι πάντα ένα παιδί πρέπει να έχει δύο άτομα που θα αποτελούν το δίκτυο ασφάλειάς του. Ένα μέσα στο σπίτι, σε περίπτωση που κάτι συμβεί έξω, αλλά επειδή στις περιπτώσεις που δράστης είναι ο πατέρας, δεν είναι εύκολο για τη μητέρα να το εντοπίσει, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που η μαμά, έστω κι αν γνώριζε ήταν και η ίδια θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Άρα καλό είναι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, για να είναι το παιδί ασφαλές, να υπάρχει ένα πρότυπο έξω από το σπίτι που θα αποτελεί το δίκτυο ασφάλειας, που μπορεί να είναι ο δάσκαλος, ο διευθυντής του σχολείου, ακόμη και ένα αστυνομικός, που το παιδί θα μπορεί να εμπιστευθεί.
Επειδή το παιδί έχει ανάμικτα συναισθήματα, δεν είναι εύκολο για ένα παιδί από την κακοποίηση που υπέστη να φτάσει στο άλλο άκρο και να καταγγείλει τον πατέρα του, γνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος αυτός θα οδηγηθεί στη φυλακή και η ευθύνη αυτή δεν πρέπει να αφήνεται στο παιδί, αλλά εμείς να παρεμβαίνουμε και να βοηθάμε για να γλιτώσει από τον εφιάλτη που ζει, επισήμανε.

Στο 16% το ποσοστό
κακοποίησης στη χώρα μας

Τέλος, η βουλευτής δήλωσε ότι σύντομα θα γίνει νέα έρευνα για την Ελλάδα, για να δούμε τη διακύμανση των ποσοστών και πόσο έχει βοηθήσει η καμπάνια και η ενημέρωση τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως και το ότι με νομοθετική ρύθμιση πλέον, οι εισαγγελείς έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν τα προσωπικά δεδομένα του δράστη, ώστε αν κάποιο άλλο παιδί είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή ασέλγεια από τα συγκεκριμένα πρόσωπα και το καταθέσει και να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία και ο δράστης να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Τα στοιχεία για τη χώρα μας αναφέρουν ότι το 16% των παιδιών έχουν παρενοχληθεί, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά γι’ αυτό συνεχίζει την ενημέρωση στην περιφέρεια της χώρας, με παράλληλες δράσεις στην Αθήνα.

Στην ανάκριση η υπόθεση

Η υπόθεση της ασέλγειας ενός άνδρα ηλικίας 35-40 χρονών σε βάρος της ηλικίας περίπου 10 χρονών κόρης του, έγινε γνωστή μετά από μήνυση της 30χρονης μητέρας κατά του άνδρα της, αφού πληροφορήθηκε από τον 12χρονο γιο της τι συνέβαινε.
Η Εισαγγελία Βόλου, που με απόλυτη μυστικότητα ζήτησε από την Αστυνομία επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, που ολοκληρώθηκε και πλέον ο πατέρας του μικρού κοριτσιού αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ η υπόθεση βρίσκεται ήδη στην κύρια ανάκριση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.