Ενισχύεται η διεθνής εκπροσώπηση της χώρας μας με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών

Για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας μίλησε στην ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Την ιδιαίτερη συμβολή και αξία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών στην εκπροσώπηση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο εξήρε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση και ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία παρέστη ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021.
Ο βουλευτής Μαγνησίας, κατά την ομιλία του, επικεντρώθηκε τόσο στην αξία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού όσο και στον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στον τομέα της ανάπτυξης, των επενδύσεων αλλά και στην ουσιαστική εκπροσώπηση της χώρας μας διεθνώς.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών επιχειρείται ουσιαστική αναδιάρθρωση του ίδιου του υπουργείου, ενώ εισάγονται και μια σειρά από διατάξεις με σκοπό την οργάνωση και λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Επίσης, ρυθμίζονται θέματα οικονομικής διπλωματίας και διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας της χώρας μας, τα οποία θα προωθούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω Γενική Γραμματεία αποσκοπεί στην εισαγωγή μεσοπρόθεσμων στόχων με σκοπό την εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το συντονισμό των δράσεων των υπουργείων με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, καθώς επίσης και το συντονισμό όλων των δράσεων για την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Πιο αναλυτικά, στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος επεσήμανε τα εξής: «Η επαναλειτουργία, επανασύσταση, επαναδραστηριοποίηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη σημασία. Όλοι λέμε ότι υπάρχει μια Ελλάδα εντός της επικράτειας και ακόμα μία Ελλάδα εκτός. Με το συγκεκριμένο λοιπόν νομοσχέδιο υλοποιείται η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για το ξανα-πλησίασμα, για τη συνεργασία, για την κοινή πορεία με τον απόδημο ελληνισμό. Μια εκπεφρασμένη βούληση, η οποία πήρε σάρκα και οστά με το δικαίωμα των αποδήμων Ελλήνων να συμμετέχουν στις εθνικές μας εκλογές. Ως συνέχεια, λοιπόν, έρχεται η επαναλειτουργία του ΣΑΕ.

Αποστολή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού είναι να αποτελέσει το συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας στα θέματα που αφορούν τον απόδημο και ομογενειακό ελληνισμό. Βεβαίως, ορισμένοι από τους βασικότερους σκοπούς του είναι η γνώση, η διατήρηση και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και του φιλελληνισμού, η μέριμνα, η προαγωγή και η αξιοποίηση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται εκτός της επικράτειας. Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους αποδεικνύουν τη σημασία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Αν τώρα συνυπολογίσουμε ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου ισχυροποιείται και η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, τότε καταλαβαίνουμε ότι γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα, για αυτή την αξιοποίηση της μεγάλης δύναμης του ελληνισμού που ζει, εργάζεται και δημιουργεί εκτός της επικράτειας, υπάρχει μια συγκροτημένη πολιτική.
Επίσης, θα ήθελα να σταθώ σε μια ακόμη σπουδαία διάταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Εδώ και δεκαετίες λέγεται ότι οι προσπάθειες, αλλά ακόμα και οι πόλεμοι των εθνών, γίνονται πλέον για τις αγορές. Οι διπλωματικές προσπάθειες, όμως, και οι «διπλωματικοί» πόλεμοι πρέπει να συγκλίνουν, επίσης, σε αυτό το στόχο.

Η σύσταση Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας ενσωματώνεται στο σώμα του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου αφενός μεν να διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων, αφετέρου δε να ενισχύσει την προσπάθεια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών. Αυτό πραγματώνεται με την ενσωμάτωση δύο πρώην Γραμματειών των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών. Αναφέρομαι στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Κάποιες γραμματείες από οικονομικά υπουργεία ενσωματώνονται πλέον στο Υπουργείο Εξωτερικών, δείχνοντας έτσι τη βούληση της κυβέρνησης να διαδραματίσει το Υπουργείο Εξωτερικών έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο ζήτημα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό επιτυγχάνεται σε δύο πυλώνες: στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και στην προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών.

Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι η νέα Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας θα ενισχυθεί με την ενσωμάτωση, στο Υπουργείο Εξωτερικών πλέον, του «Enterprise Greece», που ήδη έχει κάνει κάποια πρώτα βήματα και εξετάζει φακέλους μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και μικρότερων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Και είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, να ενσωματωθεί αυτή η νέα Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής, μικρότερος ή μεγαλύτερος, να βρίσκει πρόσφορο έδαφος από την υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το «Enterprise Greece», ώστε να ξεπερνάει, πριν ακόμα ξεκινήσει τη διαδικασία της επένδυσης στην Ελλάδα, τα πιθανά γραφειοκρατικά προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια προεργασία και ένα γόνιμο έδαφος υποδοχής των επενδύσεων αυτών.
Όσον αφορά στον ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών και της νέας Γραμματείας στην προώθηση των εξαγωγών, δεν χρειάζεται να γίνεται λόγος, είναι αυτονόητη η σημασία.

Μένω, λοιπόν, σε αυτά τα δύο σημεία του νομοσχεδίου, την ενίσχυση του απόδημου ελληνισμού με την επαναλειτουργία του ΣΑΕ και την ενίσχυση της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Βλάσης, υπό την κατεύθυνση του κ. Δένδια θα αντεπεξέλθει πλήρως σε αυτό το κομμάτι. Και όσο και αν η πανδημία εμπόδισε την καλλιέργεια ουσιαστικής επικοινωνίας και σύνδεσης με τους Έλληνες του εξωτερικού, με τον απόδημο και ομογενειακό ελληνισμό, με το τέλος της πανδημίας θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ικανοποίησή μου για αυτή τη νέα Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο για τη χώρα μας σε αυτή τη συγκυρία, η προσέλκυση και η αύξηση των επενδύσεων στο εσωτερικό και η αύξηση των εξαγωγών. Μόνο έτσι θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα αποτελέσματα και το αποτύπωμα της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, αλλά και τις συνέπειες που άφησε η τελευταία πανδημία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.