Έντονη βροχόπτωση στη Μαγνησία- Τι φαινόμενα αναμένονται μέχρι το μεσημέρι

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Η κακοκαιρία που αναμένονταν “χτύπησε” τη Μαγνησία, όπου από τις 7 χθες το απόγευμα έπεφτε κατά διαστήματα σφοδρή βροχόπτωση, ιδιαίτερα σε Νότιο Πήλιο και Αλμυρό. Τα φαινόμενα διήρκησαν όλο το βράδυ και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, ενώ ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή. Στην πόλη του Βόλου η βροχή ξεκίνησε από τις 6.30 χθες το απόγευμα, ευτυχώς με ήπια ένταση, που κατά διαστήματα δυνάμωνε, ενώ μετά τα μεσάνυχτα άρχισε να φυσά δυνατά. Στη χερσαία Μαγνησία βρίσκονται σε διασπορά 50 μηχανήματα και 12 στα νησιά των Σποράδων, με μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπου και αν  υπάρξει ανάγκη.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι σε Μαγνησία και Θεσσαλία βρίσκονται επί ποδός έχοντας τοποθετήσει σακιά με άμμο στις εισόδους των κατοικιών τους θέλοντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ενώ και ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή ώστε να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ήδη στο νότιο Πήλιο έχουν εκδηλωθεί έντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις, ενώ αναμένεται τα φαινόμενα να επεκταθούν στον Βόλο, στο ανατολικό Πήλιο αλλά και στις Σποράδες.

 

Στο «πόδι» οι εθελοντές στον Βόλο
Στο «πόδι» βρίσκονται οι εθελοντές στον Βόλο, με τα τρία οχήματα της ομάδας της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων. Από χθες το βράδυ βρίσκονται σε επιφυλακή για τους τομείς ευθύνης που τους έχουν δώσει η Πολιτική Προστασία για να επιβλέπουν για τα καιρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που απειλούνται από την κακοκαιρία
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία
Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)
Νότια Πιερία
Βόρεια Εύβοια
Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)
Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο)

Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα
Σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων αναβαθμίστηκε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, όπως ενημερώνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων και τονίζει πως στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθεί η Μαγνησία, όπως και η Σκιάθος και η Σκόπελος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά:
Σήμερα Σάββατο (20-04-24)Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολική Θεσσαλία
Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)
Νότια Πιερία
Βόρεια Εύβοια
Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)
Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Μήνυμα 112 στους Βολιώτες
Μήνυμα έλαβαν χθες οι Βολιώτες στα κινητά τους, με αφορμή την έλευση της νέας κακοκαιρίας που έχει ως επίκεντρο την Θεσσαλία, τη Μαγνησία, το Πήλιο. Όπως ανέφερε το χθεσινό προειδοποιητικό μήνυμα, έως το μεσημέρι του Σαββάτου, θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή και συστήνεται η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

Προσοχή και περιορισμό των μετακινήσεων συνιστά η Π.Π. του Δήμου Βόλου
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Βόλου με αφορμή το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει και την περιοχή. Όπως επισημαίνεται «σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων στην περιοχή μας μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, προβλέπονται βροχοπτώσεις, έντονες κατά διαστήματα.
Για λόγους προφύλαξης των ιδίων των πολιτών και διευκόλυνσης παρεμβάσεων των συνεργείων, αν χρειαστεί, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόλου συνιστά προσοχή και ει δυνατόν περιορισμό των μετακινήσεων».

Συστάσεις από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου για περιορισμό μετακινήσεων
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχει τεθεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου ενόψει έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις.
Ο Δήμαρχος κ. Κων. Καραγεωργίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νικ. Καμπούρης και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Πολιτική Προστασία, ενεργοποίησαν από χθες τον ειδικό σχεδιασμό με ενημέρωση όλων των Τοπικών Συμβουλίων, με επικαιροποιήσεις και επιβεβαιώσεις λειτουργικών μηχανημάτων έργου ιδιωτών και διαθεσιμότητας υλικών αποκαταστάσεων, προσδιορισμό θέσεων διασποράς μηχανημάτων και προσωπικού, κατανομή εθελοντών κ.α.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ταλαιπωρημένα σημεία από τα ακραία φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, στην διασφάλιση της αδιάλειπτης – αν απαιτηθεί – λειτουργίας δημοσίων δομών όπως το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς κ.α. ενώ για λόγους προφύλαξης των ιδίων των πολιτών και διευκόλυνσης παρεμβάσεων των συνεργείων, αν χρειαστεί, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου συνιστά προσοχή και ει δυνατόν περιορισμό των μετακινήσεων.
Επίσης για την προστασία του πληθυσμού για καθαρά προληπτικούς λόγους, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, μέσα από την κοίτη του χειμάρρου Αγ. Ιωάννη – Παπά Νερό και την κοίτη του χειμάρρου Χορευτού μέχρι σήμερα Σάββατο στις 08:00΄.
Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες χθες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Στη Θεσσαλία ο Βασίλης Κικίλιας
Την ίδια ώρα, από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής βρίσκεται στη Λάρισα ο Βασίλης Κικίλιας, όπου συνεδρίασε το συντονιστικό της περιφέρειας Θεσσαλίας και κατόπιν ξεκίνησαν εργασίες στο Στόμιο Λάρισας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε: «Είμαστε όλοι εδώ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο. Βεβαίως δεν είναι της τάξεως που είχαμε να αντιμετωπίσουμε πριν από μερικούς μήνες, όμως είναι σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο. Θα μείνω εδώ μέχρι σήμερα».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είπε: «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Αυτό που μας ανησυχεί, είναι- όπως είπε και ο υπουργός- ότι η Θεσσαλία είναι ήδη επιβαρυμένη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.