«Επανάσταση του αυτονόητου το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού»

Τόνισε στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο Χρήστος Μπουκώρος επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια «επανάσταση του αυτονόητου», καθώς διευκολύνει την άσκηση ενός υπαρκτού δικαιώματος, του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Επίσης, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου να συναινέσουν και να ψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ώστε όλοι μαζί, και οι 300 της Βουλής, να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ομόνοιας και ομοψυχίας προς κάθε κατεύθυνση.
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του, ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε:
«Δεν θα αναφερθώ στις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες με ενάργεια και αρκετή πειθώ αναλύθηκαν από συναδέλφους ολόκληρου του πολιτικού φάσματος. Θέλω μόνο να δηλώσω, από το βήμα της Βουλής, ότι το σημερινό νομοσχέδιο είναι μια από τις στιγμές που δικαιολογημένα σε κάνει να αισθάνεσαι υπερήφανος ως μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Όχι διότι συνέβη κάτι το σπουδαίο ή κάτι το πολύ καινοτόμο. Συνέβη, όμως, μια μικρή επανάσταση του αυτονόητου σε μια χώρα που, δυστυχώς, το αυτονόητο παραμένει ζητούμενο. Συμβαίνει με το νομοσχέδιο αυτό μια επαναφορά της λογικής, η οποία πολλές φορές δείχνει να φτερουγίζει εκτός τειχών στη χώρα μας.
Τι κάνει το σημερινό νομοσχέδιο; Τεκμηριώνει ή θεσμοθετεί κάποιο καινούργιο δικαίωμα για τους Έλληνες του εξωτερικού; Κάθε άλλο. Απλά διευκολύνει την άσκηση ενός υπαρκτού δικαιώματος, όπως οφείλει να λειτουργεί και να πράττει κάθε οργανωμένη και δημοκρατική πολιτεία για τους πολίτες της. Και μάλιστα για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τεχνικής φύσεως προβλήματα στο συμμετοχικό μας πολίτευμα, στην Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. Αυτό και μόνο γίνεται.
Ωστόσο, προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός των συναινέσεων που επιτεύχθηκαν τόσο με απόφαση του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του αρμοδίου υπουργού, του κ. Θεοδωρικάκου. Μπράβο. Καταφέραμε ένα πρώτο μικρό, αλλά αναγκαίο βήμα, για να καταλήξουμε σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε, αλλά οι πολιτικές σκοπιμότητες μας οδηγούν στο να το παραμερίζουμε. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα που μας χωρίζουν. Και επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η ενότητα είναι βασικό συστατικό για τη διαχρονική πορεία του έθνους μας και του ελληνισμού.
Θα ήθελα, αν και δεν το συνηθίζω, να προτείνω στο μοναδικό κόμμα που εγείρει αντιρρήσεις για την ψήφιση του νομοσχεδίου -πολύ περισσότερο όταν αυτό το κόμμα λέει ότι διαθέτει πανευρωπαϊκή δομή και πολιτική εξωστρέφεια και ενδιαφέρεται όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για όλους του ευρωπαϊκούς λαούς- να ξαναδεί τις αντιρρήσεις του και αν είναι δυνατόν να τις αποσύρει. Το ζητάω αυτό, διότι θα αποτελούσε πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα, η ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου από 300 βουλευτές. Ενα μήνυμα καταρχάς προς το εσωτερικό της χώρας, κατά δεύτερον προς τα εκατομμύρια των ομογενών μας και τρίτον θα αποτελούσε ένα μήνυμα προς τους γείτονές μας, σε εποχές γεωπολιτικής αστάθειας.
Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε την απόλυτη ομόνοια, την απόλυτη εθνική ομοψυχία. Όλοι, άλλωστε, προέβησαν σε βήματα συναίνεσης, όλο το πολιτικό φάσμα, από τα αριστερά μέχρι και τα δεξιά. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία σεβόμενοι τις όποιες αντιρρήσεις εγείρουν να τις αποσύρουν και να πάμε όλοι μαζί ενωμένοι με 300 ψήφους σε αυτό το νομοσχέδιο. Αφορά τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνισμού. Είναι η ζωογόνος δύναμη του μητροπολιτικού κέντρου ο οικουμενικός ελληνισμός και ήταν πάντα τέτοια ζωογόνος δύναμη, πολύ πριν και από τα χρόνια της επανάστασης του 1821. Ας μην το παραγνωρίσουμε, ας μην αφήσουμε να χαθεί μια ευκαιρία και κυρίως ας δεσμευτούμε ότι αυτό είναι το πρώτο μικρό και αναγκαίο βήμα και τάχιστα θα συνεχίσουμε στα επόμενα, ώστε να υπάρξει η πλήρης ενσωμάτωση και αξιοποίηση των Ελλήνων όπου γης. Τους έχουμε ανάγκη. Η νοσταλγία για την πατρίδα τους είναι δεδομένη. Ας αξιοποιήσουμε αυτό το μεγάλο χαρτί του ελληνισμού».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.