Επερώτηση για τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στον Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου

Επερώτηση για τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου κατέθεσε η ΛΑΣ Θεσσαλίας. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, «τον Φλεβάρη του 2018 είχαν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, οι οποίες είχαν προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές. Οι καταστροφές αυτές ανέδειξαν την απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης και στην έλλειψη των κατάλληλων έργων και υποδομών για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, την προχειρότητα αποκατάστασης τμημάτων που είχαν παρουσιάσει από παλιότερα βλάβες, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ένα χρόνο μετά,
– εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, αφού η αποκατάσταση ήταν πρόχειρη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες καθιζήσεις στον οικισμό του Πουρίου, ενώ σε άλλα σημεία (π.χ έξω από την Ζαγορά) οι παρεμβάσεις αποκατάστασης έγιναν πρόχειρα και εγκυμονούν κινδύνους σε ενδεχόμενες βροχοπτώσεις.
– αρκετά προβλήματα παραμένουν και στο αγροτικό οδικό δίκτυο
– δεν έγινε σχεδόν κανένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή, με κίνδυνο νέων πλημμυρών.
– από το σύνολο των κτιρίων που πραγματοποιήθηκε αυτοψία, 156 σπίτια προέκυψαν με βλάβες στην ανωδομή, τη θεμελίωση ή τον περιβάλλοντα χώρο. Από αυτά, 81 κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση – μη κατοικήσιμα και κατεδαφιστέα, αλλά με έξοδα των ιδιοκτητών και χωρίς να υπάρχει για πολλούς απ’ αυτούς εναλλακτική λύση στέγασης!!!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, (Τάσος Τσιαπλές, Γιώργος Λούμας και Αστέρης Χαλάτσης) με την παρούσα επερώτησή μας προς τον περιφερειάρχη, ζητάμε να ενημερωθούμε, για:
– το τι θα κάνει η Περιφερειακή Αρχή για την πλήρη και σωστή αποκατάσταση των ζημιών στο εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου;
– το τι αντιπλημμυρικά έργα σχεδιάζει να κάνει στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου και τι πόρους έχει εξασφαλίσει γι’ αυτά;
– το τι σκοπεύει να κάνει για να βρεθεί λύση μετεγκατάστασης των κατοίκων που τα σπίτια τους κρίθηκαν κατεδαφιστέα και για να καλυφθούν τα έξοδα κατεδάφισης τους από το κράτος και για να επισκευασθούν όσα χρειάζονται;»