Επερώτηση Ζώγα στο περιφερειακό συμβούλιο για το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά

Επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης “Η Θεσσαλία στην Καρδιά” κ. Γιώργος Ζώγας σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά ρωτώντας την περιφερειακή αρχή, μεταξύ άλλων,  εάν θα εισακούσει τις αντιδράσεις και τις φωνές των κατοίκων αλλάζοντας τον σχεδιασμό του έργου.

Ειδικότερα, ο κ. Ζώγας επισημαίνει στην ερώτησή του ότι “Μετά από σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, σε σχέση με το Αλιευτικό Καταφύγιο του Πλατανιά, υπήρξαν πλήθος αντιδράσεων κατοίκων και συλλογικοτήτων του Πλατανιά οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η κατασκευή του καταφυγίου θα πλήξει το τουριστικό προϊόν της περιοχής, αλλά και ότι η κατασκευή καταφυγίου στην εκβολή του ρέματος χωρίς προηγούμενη διευθέτηση του, θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στον οικισμό.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι μετά την δημοσιοποίηση του σχεδιασμού, αναφέρουν ότι ο υπήνεμος μόλος του καταφυγίου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη νοητή ευθεία της κοίτης του Χολορέματος όπου αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερη σώρευση φερτών υλών. Όπως φαίνεται από το σχέδιο μελέτης, θα παρεμποδίζεται εντελώς η διασπορά των φερτών από τη συνέργεια των δύο μόλων, αλλά και τη ροή του χειμάρρου λόγω της θωράκισης του υπήνεμου μόλου που καλύπτει μεγάλο τμήμα της προέκτασης της κοίτης του χειμάρρου.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  του έργου, αναγνωρίζει ότι το λιμάνι αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο χείμαρρο και προτείνει την εφαρμογή επιμέρους μέτρων, όπως καθαρισμό της εκβολής του χείμαρρου με μηχανικά μέσα, μία έως δύο φορές ετησίως και διάστρωση του υλικού στην αμμουδιά που αναγνωρίζει ότι θα έχει πρόβλημα απόσυρσης της άμμου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα επιστημονικά άρθρα λιμενολόγων, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάβρωσης της δυτικής ακτής του Πλατανιά. Η ΜΠΕ προβλέπει ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αλλά σημειώνεται ότι οι σχετικοί υπολογισμοί έγιναν με μήκος κυματοθραύστη (μόλου) 50μ μικρότερο από την οριστική μελέτη, χωρίς η ακτομηχανική μελέτη να επαναληφθεί για το νέο μήκος του μόλου.

Με βάση τα παραπάνω, οι κάτοικοι του Πλατανιά εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το αν και κατά πόσο το έργο της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου αντί να επιφέρει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή του Πλατανιά αλλά και του Νοτίου Πηλίου γενικότερα, θα οδηγήσει σε περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

Εάν έχει λάβει υπόψη για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου του Πλατανιά, τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς των κατοίκων λόγω της αλλοίωσης του τουριστικού προφίλ της περιοχής καθώς πλήττεται και η τουριστική αναπτυξη αυτής;

Εάν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας του έργου, να μας ενημερώσει σχετικά με την υπάρχουσα, και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου (εδώ και μια 10ετία γίνεται αναφορά για την κατασκευή του έργου);

Εάν προτίθεται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή στις απαραίτητες ενέργειες για τη οριοθέτηση του «Χολορέματος» και την κατασκευή των απαραίτητων έργων διευθέτησής του;

Προτίθεται ο κ. Περιφερειαρχής να προτείνει την αλλαγή στον σχεδιασμό του έργου,

εάν και εφόσον ισχύει ότι η ΜΠΕ του έργου αναγνωρίζει την δημιουργία προβλημάτων από τον χείμαρρο «Χολόρεμα» με συνέπεια να ενταθούν τα προβλήματα από πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή;

για να αποκλείσει την πιθανότητα περαιτέρω διάβρωσης της αμμώδους δυτικής ακτής;

 

Ο Πλατανιάς και ο μικρός γραφικός λιμένας του, καθώς και η αμμουδερή παραλία του αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκεπτες τους καλοκαιρινούς μήνες. Οφείλουμε λοιπόν τον ανάλογο σεβασμό στις φυσικές ομορφιές του”.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.