Επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα του Αλμυρού

Στη σύσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς της περιοχής

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε το Σάββατο σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλμυρού , όπου η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής συζήτησαν με εκπροσώπους των τοπικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής. Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου, «η σύσκεψη περιλάμβανε δύο τμήματα.
Αρχικά συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο και εκπροσώπους τοπικών συμβουλίων του Δήμου Αλμυρού και μετά με εκπροσώπους Αγροτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων, των Συνδικάτων, του Εμπορικού Συλλόγου και άλλων κοινωνικών φορέων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του συντονιστή της ΝΕ Κώστα Βογιατζή ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει στη συναίνεση, και ιδιαίτερα στην συναίνεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη βαθιά δημοκρατική τομή που επιχειρεί σε πολλά επίπεδα η μεταρρύθμιση που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση,

Ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, αναφέρθηκε στην μεγάλη ιδιαιτερότητα του Δήμου που περιέχει 1600 χλμ αγροτικών δρόμων, ενώ είναι ο τέταρτος ή πέμπτος σε έκταση δήμος της χώρας. Μίλησε για την σημασία της οδικής σύνδεσης Πτελεού και Νηών και στην προτεραιότητα της αποκατάστασης του στεγάστρου και της κατασκευής ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο . Ευχαρίστησε την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, επειδή πάντοτε συνεργάζεται άψογα μαζί του στην προσπάθεια επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων.

Η Υφυπουργός δήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να εκτεθούν θέματα και προβλήματα που αφορούν τη περιοχή του Δήμου Αλμυρού και να δρομολογηθούν διαδικασίες για την αντιμετώπισή τους. Για το Δημοτικό Στάδιο απάντησε ότι έχει προωθηθεί στο υπουργείο Αθλητισμού αίτημα χρηματοδότησης των έργων που απαιτούνται και υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Στην παρέμβαση του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέδειξε τη σημασία που δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και οι βουλευτές του κόμματος στην διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και στην από κοινού θεσμική δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αναφέρθηκε επίσης στις θετικότερες προοπτικές που διαφαίνονται στον ορίζοντα με την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία .

Ο Μάκης Μπαλλής τόνισε στην παρέμβαση του πως είναι μια γιορτή Δημοκρατίας, συζήτησης , διαφωνιών, συμφωνιών, εποικοδομητικού διαλόγου, η οποία διεξάγεται την ημέρα της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος που κατέλυσε τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Στην δευτερολογία του ο Δήμαρχος Αλμυρού είπε ότι υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου και ότι έχει διαθέσει μεγάλα ποσά για έργα αγροτικής οδοποιίας.
Ζήτησε από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου να συναντηθεί με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να πληροφορηθεί τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας.
Αναφέρθηκε επίσης στην δυσκολία της διαχείρισης από τον Δήμο του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Καλλές, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και Δημήτρης Τσούτσας και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων του Δήμου.
Τόνισαν τα προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους, την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας και των αγροτικών ιατρείων, τα προβλήματα με τη διαχείριση των υδάτων, τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, την ανάγκη καλυτέρευσης ή ασφαλτόστρωσης δρόμων που περνούν από το παραλιακό μέτωπο, την ανάγκη αξιοποίησης της Όθρυος, την εκμετάλλευση του Αιγιαλού. Πολλά ήταν και τα ερωτήματα σχετικά με το νέο νόμο για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παίρνοντας τον λόγο η υφυπουργός κα Παπανάτσιου είπε ότι έχουν διοχετευτεί στον Δήμο Αλμυρού 22 εκατομμύρια ευρώ το 2016 από το ΕΣΠΑ και 4 εκατομμύρια το 2017 για απαλλοτριώσεις, το δίκτυο αποχέτευσης της Σούρπης και Αμαλιάπολης, το νηπιαγωγείο της Σούρπης, το φράγμα στο Μαυρομάτι, το δίκτυο ύδρευσης της Ευξεινούπολης, τη λιμνοδεξαμενή του Ξηριά, ενώ είναι σε υψηλά επίπεδα η χρηματοδότηση της περιοχής από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του αρμόδιου υπουργείου.

Για την φορολόγηση των αγροτών ανέφερε τα παρακάτω εντυπωσιακά στοιχεία:

Στον Δήμο υπάρχουν 1399 αγρότες. Οι 1024 δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο. Από τους 375 που φορολογήθηκαν οι 153 φορολογήθηκαν για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ με αφορολόγητο στις 9.000, οι 103 φορολογήθηκαν για εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ με αφορολόγητο 9.000 και ένας χωρίς ενώ 23 φορολογήθηκαν για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ με αφορολόγητο 9.000. Μόλις 6 φορολογήθηκαν για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Η κα Παπανάτσιου πρότεινε τη δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων φωτοβολταικών πάρκων για την ηλεκτροδότηση των δημοτικών κτιρίων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος ανέφερε πως ήδη προχωρά σχετική πρωτοβουλία του Δήμου.

Η υφυπουργός ανέφερε ότι θα αναζητηθούν λύσεις στα θέματα αγροτικής οδοποιίας σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, ενώ για τη διαπλάτυνση της Παλιάς Εθνικής Βόλου – Αλμυρού μπορούν να αναζητηθούν πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ζήτησε επίσης από τον Δήμο να εκπονήσει μελέτη για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων για να ενταχτεί στη γενικότερη Πανελλαδική Μελέτη Διαχείρισης.
Διαβεβαίωσε ότι στο νέο νομοσχέδιο που αφορά τον Αιγιαλό οι Δήμοι θα συμμετέχουν στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση και ζήτησε τις προτάσεις του Δήμου πάνω στο θέμα αυτό.

Ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ενημέρωσε πως προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουλίου η προκήρυξη 450 θέσεων γιατρών και οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας Αλμυρού για έναν παιδίατρο και δύο γενικούς γιατρούς αποτελούν προτεραιότητα.

Παρουσίασε αναλυτικά τα ποσά που έχουν διατεθεί για οικογενειακά επιδόματα, σχολικά γεύματα και για παιδικούς σταθμούς, σημειώνοντας τη μεγάλη σημασία της ίδρυσης των Κέντρων Κοινότητας. Τα Κέντρα Κοινότητας είναι κομβικά σημεία στις διαδικασίες παροχής κοινωνικής προστασίας καθώς παρέχουν πλήρη ενημέρωση στους πολίτες για τα δικαιώματά τους σε πλήθος παροχών (onestopshop) και τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν. Έτσι επιβοηθούν στη διασύνδεση των πολιτών με τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και τις υπηρεσίες ενεργοποίησης του ΟΑΕΔ, αλλά και διευκολύνουν στην καταγραφή νέων αναγκών και δυνατοτήτων σε τοπικό επίπεδο. Ενημέρωσε επίσης, πως στόχος είναι να λυθεί μέσα στο καλοκαίρι το πρόβλημα που υπάρχει με το ψηφιακό σήμα του internet και της τηλεόρασης στην Γαύριανη.

Έκλεισε την τοποθέτησή του μιλώντας για την ανάγκη αναβάθμισης της συνεργασίας βουλευτών και δημοτικών αρχών, με στόχο την από κοινού διαμόρφωση και προώθηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στα πλαίσια αυτής της λογικής θα πρέπει να συμβάλουν τα δημοτικά γραφεία τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης, η αναγκαιότητα της ίδρυσης των οποίων επισημάνθηκε από τον ίδιο και πολλούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
Στην ομιλία του ο Μάκης Μπαλλής επεσήμανε την ανάγκη να γίνει μια τέτοια σύσκεψη με εκπροσώπους της Περιφέρειας. Στη συνέχεια ανέπτυξε την θέση της κυβέρνησης ότι για να μπορέσει να ανταποκριθεί η Τ.Α. στον αναπτυξιακό της ρόλο θα πρέπει να ενισχυθεί με θεσμικές αλλαγές που θα της παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία. Αυτό είναι και το κύριο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που έχει μερικό χαρακτήρα, επειδή πολλές από τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση.

Ανέφερε ως δείγμα αλλαγής που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της Τ.Α τη μεταφορά του ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. Με την μεταρρύθμιση .του Κλεισθένη δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων ειδικού σκοπού στον τομέα της ενέργειας, ενώ οι οικονομικοί πόροι θα διανέμονται με σύνθετα κριτήρια και όχι μόνο με βάση τον πληθυσμό. Τόνισε, επίσης το βάθος της δημοκρατικής τομής με την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια στους Δήμους, τη θέσπιση τοπικών δημοψηφισμάτων και του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Πρότεινε στον Δήμο να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, στόχοι του οποίου είναι η τοπική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση έργων τεχνικών υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, η χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω και η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων. Παράλληλα σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των Κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων των δήμων με την κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση διοικητικών, κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών και την χρηματοδότηση μελετών των ανωτέρω.

Στη συνέχεια της διαδικασίας έγινε σύσκεψη με εκπροσώπους Αγροτικών Σωματείων και Πολιτιστικών Φορέων, στην διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής όπως η αγροτική οδοποιία, η ανεργία, τα προβλήματα των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις στις Νηές και στην Αμαλιάπολη, τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και άλλα που κυριάρχησαν και στο πρώτο τμήμα της διαδικασίας.

Μεγάλη αναφορά έγινε στο έντονο πρόβλημα από τη οργανωμένη λαθροσυλλογή αυτοφυών αρωματικών φυτών (τσάι, ρίγανη) στην περιοχή της Βρύναινας. Ο Δήμαρχος Αλμυρού, η υφυπουργός και οι βουλευτές συμφώνησαν να συμπράξουν για τη πραγματοποίηση ημερίδας για τα αρωματικά φυτά που θα αναδείξουν και τα αρωματικά φυτά που αυτοφύονται στην Όθρυ και καλλιεργούνται ιδιαίτερα στη περιοχή της Βρύναινας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.