Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, οργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Τα βότανα στη ζωή μας», την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, στο πλαίσιο του ομώνυμου Εθνικού Θεματικού Δικτύου που συντονίζει. Οι συμμετέχοντες ήταν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απ’ όλη την Ελλάδα, που το σχολείο τους είναι μέλος του Δικτύου για το σχολικό έτος 2018-19. Οι ίδιοι υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαζί με τους μαθητές τους με αντικείμενο τα βότανα.
Την Παρασκευή οι θεματικές του σεμιναρίου αφορούσαν: στην Βοτανική Ιατρική και την παραδοσιακή ιατρική της Δύσης, στα φαρμακευτικά φυτά ως κύρια πηγή φαρμακευτικών ουσιών, στην Αρωματοθεραπεία ως διαφορετική χρήση των βοτάνων, στα φυτά και στα βότανα στα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, στην εκπαίδευση μέσα από την καλλιέργεια των βοτάνων και στη διαθεματική εκπαιδευτική προσέγγιση στα βότανα. Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν βιωματικές εργασίες στο πεδίο. Επιστρέφοντας στο χώρο του σεμιναρίου υλοποιήθηκαν δύο βιωματικά εργαστήρια. Το πρώτο αφορούσε στην παρασκευή δερμοκαλλυντικών με εκχυλίσματα από δρόγες και το δεύτερο στην παρασκευή βάμματος.
Την ίδια ημερομηνία, Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου, το ΚΠΕ Μακρινίτσας οργάνωσε τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Η φύση και ο άνθρωπος στο υδάτινο οικοσύστημα των ποταμών Καλαμά και Αράχθου», στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Σε συνεργασία με το ΚΠΕ Φιλιατών, το ΚΠΕ Αράχθου, το Δήμο Σουλίου και το Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά Κέρκυρας οργανώθηκε το σεμινάριο που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που το σχολείο τους είναι μέλος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας», που συντονίζει το ΚΠΕ Μακρινίτσας, για το σχολικό έτος 2018-19. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν προέρχονταν από σχολεία όλης της χώρας. Οι ίδιοι υλοποιούν μαζί με τους μαθητές τους προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με αντικείμενο τα Πετρογέφυρα.
Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου τα θέματα αφορούσαν: στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Υδροκίνηση», στο γεφύρι της Άρτας, στους δρόμους του νερού-περάσματα ανθρώπων, στα πετρογέφυρα του Καλαμά και στη γέφυρα στη Μπολιάνα. Την επόμενη ήμερα οι θεματικές ήταν σχετικές με: τις προστατευόμενες περιοχές και τα οφέλη του Δικτύου Natura 2000, την πανίδα του ποταμού Καλαμά τους κινδύνους και την αντιμετώπισή τους, τη χλωρίδα στις προστατευόμενες περιοχές του Καλαμά, τις μετρήσεις του νερού, την ιχθυοπανίδα του Καλαμά, το ενδημικό είδος Αχερονογοβιός, και την ενημέρωση στο γεφύρι της Νεράϊδας και τα μεγάλα στενά του Καλαμά. Την τρίτη και τελευταία μέρα του σεμιναρίου τα θέματα αφορούσαν: στα πετρογέφυρα των Γρεβενών, στις συνεντεύξεις μαστόρων, στα περάσματα ανθρώπων και νερού στο ν. Τρικάλων, στην ορχιδέα στην περιοχή του Καλαμά, στα αυτοφυή βότανα της περιοχής και τέλος στο συγκρότημα της Οισδίνας στα στενά του Καλαμά. Το ΚΠΕ Μακρινίτσας αξιοποιεί την εμπειρία μετά από κάθε δραστηριότητα στο πλαίσιο των Ε.Θ.Δ. και οργανώνει επιμορφωτικές δράσεις που να αφορούν στα ενδιαφέροντα των εκπαιδευτικών που τα σχολεία τους είναι μέλη του Δικτύου ώστε στη συνέχεια να τις υλοποιήσουν οι ίδιοι μαζί με τους μαθητές τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.