Επίσημη επίσκεψη του Κων. Μαραβέγια στη Μολδαβία: Νέες προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μαραβέγια, το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου 2021.

Τον κ. Μαραβέγια υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας κ. Igor Grosu, παρουσία της πρέσβη της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Σοφίας Γραμματά. Στον θερμό χαιρετισμό του, ο κ. Grosu αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις που έχουν συνάψει οι δύο ομάδες κοινοβουλευτικής φιλίας.

Αναφερόμενους στους στόχους που θέτει η χώρα του για το μέλλον, μίλησε για την ανάγκη μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ασφάλεια, τη διαχείριση της πανδημίας και των fake news που εμποδίζουν την αντιμετώπισή της. Ο ίδιος ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο κ. Μαραβέγιας, αφού υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία με τον μέχρι πρότινος πρέσβη της Μολδαβίας στη χώρα μας κ. Anatol Vangheli, αναφέρθηκε με τη σειρά του στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών. Υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής προοπτικής της Μολδαβίας και θύμισε ότι επί ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., το 2014, καταργήθηκε η VISA για τους Μολδαβούς πολίτες.

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Μαραβέγια με την ομόλογό του, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Μολδαβίας-Ελλάδας, κ. Larisa Novac, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη οι καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών να λειτουργήσουν ως βάση για συνεργασίες σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, οι επενδύσεις. Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τις υποτροφίες σε Μολδαβούς φοιτητές για σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι μέσω της πρεσβείας έχει θεμελιωθεί υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων και συμφώνησε ότι διανοίγονται νέες προοπτικές στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, σημείωσε ότι στο Βόλο υπάρχει υψηλό επίπεδο μουσικής εκπαίδευσης (Μουσικό Σχολείο, Δημοτικό Ωδείο) καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μπορούν να αξιοποιηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα του βουλευτή στη Μολδαβία περιλάμβανε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Οικογένειας κ. Dan Perciun, τον γραμματέα της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης κ. Adrian Balutel, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης κ. Veaceslav Dobinda, τη γενική γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Jana Costachi, την επικεφαλής του επιτελείου της Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κ. Stela Jemna και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Dorin Frasineanu.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε μεταξύ άλλων η βοήθεια που πρόσφερε η Μολδαβία στη χώρα μας για την κατάσβεση των πυρκαγιών της Εύβοιας το καλοκαίρι, αλλά και η απόφαση της Ελλάδας για τη μεταφορά του προξενείου από το Κίεβο στο Βουκουρέστι. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμφωνία για την Κοινωνική Ασφάλιση που πρόσφατα υπέγραψαν οι δύο χώρες και στις διαβουλεύσεις για διμερή συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης διπλωμάτων οδήγησης. Επίσης, διατυπώθηκε το ενδιαφέρον της Μολδαβίας για την προσέλκυση ελληνικών επενδύσεων και ζητήθηκε βοήθεια ειδικευμένου προσωπικού από την Ελλάδα σε θέματα γεωργίας, ιατρικής κ.α., ενώ ο κ. Μαραβέγιας δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Μολδαβία στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.

«Η αλληλεγγύη είναι η λέξη κλειδί. Κοιτώντας το μέλλον θα προσπαθήσουμε να λύσουμε και άλλα θέματα, ώστε να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας», υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ένθερμη υποστήριξη της χώρας μας στην υποψηφιότητα της Μολδαβίας για ένταξη στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις συναντήσεις συμμετείχαν ενεργά τόσο η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Σοφία Γραμματά, όσο και ο πρώην πρέσβης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ελλάδα κ Anatol Vangheli, τους οποίους ο κ. Μαραβέγιας ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.