Επιβαρυμένο νερό από το Μάϊο στην Πορταριά, «σιγήν ιχθύος» όμως… από τη ΔΕΥΑΜΒ

Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Δ. Κολυνδρίνη, η Επιχείρηση έπρεπε να ενημερώσει τους πολίτες

Επιβαρυμένο μικροβιακά είναι το νερό της Πορταριάς από τα τέλη του περασμένου Μαΐου και η ΔΕΥΑΜΒ, όχι μόνο δεν προχώρησε σε ότι ορίζει η νομοθεσία (ενημέρωση των καταναλωτών και μέτρα για να λυθεί το πρόβλημα), αλλά μόλις χθες 7 Ιουλίου αποκάλυψε ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση, ενώ δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει σε έγγραφα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, που φέρεται να επιβεβαίωσε με δικές της δειγματοληψίες το πρόβλημα, για τις ενέργειες που έγιναν – ή δεν έγιναν – προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5»,η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που πρόσθεσε ότι με νέο έγγραφό της χθες, που ήταν ιδιαίτερα αυστηρό, η υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, προειδοποιεί τη ΔΕΥΑΜΒ, ότι θα προβεί σε ποινικές κυρώσεις αν εξακολουθήσει να έχει αυτή τη στάση.

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, στο τέλος Μαΐου , τα αποτελέσματα δειγματοληψιών της ΔΕΥΑΜΒ κοινοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, που έδειχναν μικρή μικροβιολογική επιβάρυνση του νερού. «Η υπηρεσία έκανε δειγματοληψία νερού για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ και επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχε μικρό μεν σε κάποιες περιοχές, αλλά μικροβιακό φορτίο σε ορισμένες δειγματοληψίες και την ίδια μέρα προέβη στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο νόμος», τόνισε.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ΔΕΥΑΜΒ, αποκρύπτοντας τις μετρήσεις, υποστήριξε ψευδώς, ότι θα κλείσει τις βρύσες της Πορταριάς, για εξοικονόμηση νερού και μάλιστα τόνιζε, ότι η απόφασή της, πάρθηκε ώστε να μην λείψει από τους βολιώτες το βασικό αγαθό ζωής, που είναι το νερό.

«Δεν τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες»

Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης ζητήθηκε, όπως προβλέπει το καταστατικό λειτουργίας και η ΜΠΕ της ΔΕΥΑΜΒ, να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό, να τοποθετήσει απαγορευτικές ενημερωτικές πινακίδες για πόση του νερού στις δημόσιες βρύσες, που τότε λειτουργούσαν και να γίνει ενημέρωση στα σχολεία.
Παράλληλα, η ΔΕΥΑΜΒ είχε υποχρέωση να προβεί στην ανεύρεση των αιτιών που δημιουργούσαν το πρόβλημα και να το αποκαταστήσουν άμεσα, ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης.

Το τελευταίο έγγραφο της αλληλογραφίας με τη ΔΕΥΑΜΒ, εστάλη την 1η Ιουλίου, με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας να επανέρχεται, διότι δεν υπήρξε απάντηση, ούτε ενημέρωση αν έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες, για να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

«Επειδή δεν κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας, χθες Πέμπτη, επανήλθαμε για τελευταία φορά με αυστηρό τόνο προς τη ΔΕΥΑΜΒ, που έπρεπε να έχει ενημερώσει τι ενέργειες έγιναν, διαφορετικά θα προβούμε σε κάποιες ποινικές κυρώσεις και σε περαιτέρω ενέργειες, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

«Πρέπει να γίνει, αυτό που πρέπει»

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΜΒ ότι κλείνει κοινόχρηστες βρύσες της Πορταριάς για οικονομία νερού, η κ. Κολυνδρίνη δεν ήταν σε θέμα να απαντήσει αν αυτό είχε σχέση με το επιβαρυμένο μικροβιακά νερό και τόνισε ότι όλο αυτό το διάστημα στις δημόσιες βρύσες, έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που να απαγορεύουν την πόση του νερού.

Η αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε, ότι σε μερικές από τις δειγματοληψίες που έγιναν, υπήρξε χαμηλή μικροβιακή επιβάρυνση σε κωλοβακτηρίδια και εντερόκοκκους και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η δειγματοληψία να γίνει ξανά μηδενική ως προς τις δύο αυτές παραμέτρους.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα κάνει εκ νέου δειγματοληψίες στο νερό, για να διαπιστώσει αν το προηγούμενο διάστημα έγιναν ενέργειες, που δεν πληροφορήθηκε η αρμόδια υπηρεσία.

Η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε, ότι δεν την ενδιαφέρουν τα εσωτερικά προβλήματα της ΔΕΥΑΜΒ, αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας και, όπως ανέφερε, θα είναι αμείλικτη, ενώ επανέλαβε ότι, όπως και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις «δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει αυτό που πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΔΕΥΑ είναι υποχρεωμένες να κάνουν ελέγχουν ποιότητας του νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και η τοπική υπηρεσία, όπου βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα ή υποψία προβλήματος, προχωρά σε παράλληλες δειγματοληψίες και τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στις ΔΕΥΑ και προχωρούν σε ότι ο νόμος επιβάλει.


Κατάλληλο το θαλασσινό νερό

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν οι δειγματοληψίες θαλασσινού νερού σε όλες τις παραλίες που προβλέπονταν και υπάρχει απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, περί καταλληλότητας χρήσης των παραλιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.