Ερώτηση της ΛΑΣ Ν. Πηλίου για προβλήματα του Δήμου

Ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή, για την πυροπροστασία – δασοπροστασία, αγροτική Οδοποιία και μέτρα προστασίας για το άνοιγμα σχολείων κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Πηλίου.
Όπως αναφέρει, ανοχύρωτος είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Οι υποδομές για την πυροπροστασία και δασοπροστασία είναι ανύπαρκτες, τα χρήματα που διατίθενται είναι «ψίχουλα» μπροστά στις πραγματικές ανάγκες, ενώ τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει ο δήμος ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα.
Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου μαζί με τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες εκτείνεται σε μια τεράστια περιοχή απο Μαλάκι έως Τρίκερι η οποία περιλαμβάνει Δάση, Καλλιέργειες και χωριά. Οι υπάρχουσες αντιπυρικές ζώνες που είχαν ανοιχτεί στο παρελθόν είναι ασυντήρητες και οι περισσότερες έχουν κλείσει, τονίζει.
Τους καλοκαιρινούς μήνες όλη η περιοχή του δήμου μπορεί να μετατραπεί σε πύρινο εφιάλτη, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις λαϊκές κατοικίες, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κυρίως τη ίδια τη ζωή των κατοίκων. Στο παρελθόν οι κάτοικοι του Δήμου έχουν βιώσει την πύρινη απειλή η οποία ήταν απόρροια της έλλειψης πυροπροστασίας. Η παράταξη ρωτά τη Δημοτική Αρχή τι μέτρα θα πάρει για τη ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας ενόψει και της θερινής περιόδου.

Επίσης αναφέρει ότι το σύνολο της αγροτικής οδοποιΐας του Δήμου είναι σε άσχημη κατάσταση και μη προσβάσιμο από τους καλλιεργητές, τονίζει την ανάγκη ο Δήμος να διεκδικήσει την Κρατική χρηματοδότησή τους την οποία ο Δημότης της έχει πληρώσει με το παραπάνω και ερωτά τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, ια το άνοιγμα των σχολείων η ΛΑΣ τονίζει ότι οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για επαναλειτουργία των σχολείων προβληματίζουν και οι ανησυχίες είναι πολλές γιατί βιώνουμε τα προβλήματα: έλλειψη καθαριότητας, εκπαιδευτικά κενά.
Ζητά με ευθύνη του κράτους τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας), να τηρηθούν όλοι οι όροι που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά, να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που άλλον ένα μήνα θα παραμείνουν εκτός σχολείου και να ληφθούν ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαθητών των Ειδικών σχολείων που παραμένουν κλειστά (να λειτουργήσει γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης για τις οικογένειες με ΑΜΕΑ και να υπάρξει μέριμνα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών από τους εκπαιδευτικούς τους).