Ερώτηση βουλευτών του «ΜέΡΑ25» για την καταστροφή κερασιών της Λάρισας

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα: «Ολική καταστροφή για τους καλλιεργητές κερασιών του νομού Λαρίσης» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα και Κλέων Γρηγοριάδης. Όπως αναφέρεται «ο παγετός που χτύπησε τη Λάρισα, πριν λίγους μήνες, καθώς και η έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς κερασιών του νομού.
Όλη η επαρχία Αγιάς χτυπήθηκε απανωτά από παγετό, κυρίως τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει ένα ελάχιστο ποσοστό καρπού να επιβιώσει από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η καταστροφή έχει αγγίξει και ξεπεράσει το 80% της παραγωγής. Έχουμε να κάνουμε με καταστροφή που έχει συντελεστεί σε εκατοντάδες στρέμματα.
Ταυτόχρονα, είναι αμφίβολο αν ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει τη μεγάλη ζημιά, καθώς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, την ίδια ώρα που οι αγρότες πληρώνουν στον οργανισμό διπλάσιες εισφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πέρα από την Αγιά, άλλες περιοχές που έχουν πληγεί έντονα είναι οι Νερόμυλοι και το Μεταξοχώρι.
Λόγω των καταστροφών, η εξαιρετικά μικρή ποσότητα πρώιμων ποικιλιών που θα διατεθεί θα είναι σε τσουχτερή τιμή, με αποτέλεσμα ελάχιστοι καταναλωτές να τα επιλέξουν. Όμως, ο παγετός έχει χτυπήσει και τις μεσαίες ποικιλίες που αναμένεται να συλλεχθούν το επόμενο 15μερο,με την καταστροφή σε αυτές να υπολογίζεται στο 50% και να εντοπίζεται στις ίδιες περίπου περιοχές. Η κατάσταση στις τελευταίες ποικιλίες που θα μαζευτούν, στο τέλος του μήνα, διαφαίνεται καλύτερη καθώς δεν έχει χτυπηθεί η συγκεκριμένη παραγωγή.
Κατόπιν όλων των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 1. Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν πληγεί περισσότερο; 2. Εντός ποίου χρονικού πλαισίου; 3. Θα αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ τις ζημιές, δεδομένης της ιδιαίτερης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.