Ευθ. Τσάμης: Προβληματικός ο σχεδιασμός του εμβολιασμού

Ο πρόεδρος του ΙΣΜ είπε ότι η Μαγνησία είναι στην τελευταία θέση μεταξύ εννέα νομών

Προβληματικό χαρακτήρισε τον σχεδιασμό του εμβολιασμού ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης και ζήτησε άμεσες λύσεις, τόσο στην ταλαιπωρία των ανθρώπων που αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν, όσο και στις δόσεις εμβολίων που παραλαμβάνει η Μαγνησία που εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση ποσοστού εμβολιασμού σε σχέση με τον πληθυσμό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ίσως θα έπρεπε να μείνει λίγο πιο πίσω η ηλικία των 85 και άνω, που έτσι κι αλλιώς είναι προφυλαγμένοι, και να δοθεί προτεραιότητα σε πιο δραστήριες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ, που έρχονται σε επαφή με παιδιά και κόσμο και μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Ο Ευθύμιος Τσάμης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη, και είπε ότι το πρόβλημα με τους εμβολιασμούς πρέπει να λυθεί άμεσα και να λάβει τέλος αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να βάζουν τους ανθρώπους να κάνουν εκδρομές μέσα στον χειμώνα, ακόμη και με χιόνια και να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να μπορέσουν να εμβολιαστούν, τη στιγμή που θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει γραμμές εμβολιασμού.

Το χαμηλότερο ποσοστό η Μαγνησία

Το ότι υπάρχει παραδοχή του προβλήματος, σημαίνει ότι ο σχεδιασμός της πρώτης φάσης του προγράμματος, είναι προβληματικός, ενώ η Μαγνησία υπολείπεται σε εμβολιασμούς, σε σχέση με τους υπόλοιπους Θεσσαλικούς νομούς και βρίσκεται ακόμη στην τελευταία θέση, σε σχέση με τον πληθυσμό και τις δόσεις εμβολίου που έχουν διατεθεί.
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ παρατήρησε ότι σε επίπεδο Θεσσαλίας, οι κάτοικοι της Καρδίτσας ευνοούνται, γιατί στην περιοχή υπάρχει αποθήκη εμβολίων με υψηλή ψύξη που χρειάζονται και τόνισε ότι σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ (Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα), ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ισομέρεια στην κατανομή των δόσεων εμβολίων.
Το ποσοστό του εμβολιασμού στη Μαγνησία είναι το χαμηλότερο με 4,91%, επί του πληθυσμού, ενώ το υψηλότερο ποσοστό βρίσκεται στον Καρδίτσα με 8,21%, ακολουθούν τα Τρίκαλα με 6,94%, ενώ στη δεύτερη θέση από το τέλος είναι η Φθιώτιδα με 4,93% και ο κ. Τσάμης έκανε λόγο για κακό προγραμματισμό και ελλιπής αντίδραση από αυτούς που έχουν την ευθύνη κατανομής των δόσεων. Επίσης τόνισε ότι αν δεν φωνάξεις δεν γίνεται τίποτα και είναι καλό που ξεσηκώθηκαν και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές και αναγνωρίστηκε το θέμα και ότι πρέπει να διορθωθεί.
Ο πρόεδρος των γιατρών τόνισε ότι αυτή την περίοδο εμβολιάζεται η ηλικιακή ομάδα 60-64 χρονών, οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών, ενώ ανέφερε ότι ακόμη δεν έχουν μπει σε προτεραιότητα οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, άσχετα από την ηλικία τους, κάτι που οι γιατροί ζητούν, όπως επίσης οι υπάλληλοι των ιδιωτικών ιατρείων, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.
«Θεωρώ ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και δεν είχαμε τόσα πολλά εμβόλια, ίσως θα έπρεπε να μείνει λίγο πιο πίσω η ηλικία των 85 και άνω, που έτσι κι αλλιώς είναι προφυλαγμένοι και να δοθεί προτεραιότητα σε πιο δραστήριες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ», τόνισε ο κ. Τσάμης.
Ο γιατρός εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση δεύτερου κύματος της πανδημίας, γιατί το πρώτο ήταν πολύ ήπιο, που ευτυχώς, που παρότι σε περιοχές είναι έντονο, σε άλλες περιοχές η άνοδος των περιστατικών δεν είναι τόσο απότομη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να έχουμε εκτιμήσεις για την περίοδο του Πάσχα και θα εξαρτηθεί από τη διάθεση των εμβολίων το επόμενο διάστημα, με θετική εξέλιξη την έγκριση του εμβολίου της johnson & johnson, που θα είναι το τέταρτο που θα διατεθεί. Ο ίδιος είπε ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, γιατί και ανοσοποίηση του πληθυσμού θα έχουμε, από τα εμβόλια και την επαφή με τον ιό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.