Το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, το υπουργείο δεν έλαβε κάποιο μέτρο για τη μείωση τμημάτων στα σχολεία, τόνισε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και εκπαιδευτικός, Φίλιππος Κωνσταντινίδης που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη. Ο ίδιος ζήτησε από τους γονείς να εμβολιαστούν, για να προστατέψουν τα παιδιά τους και τα άλλα παιδιά στα σχολεία, ώστε να μην παρουσιαστεί έξαρση κρουσμάτων, ενώ αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, που είναι δάσκαλος τόνισε ότι ποσοστό 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και ένα 10% έχει νοσήσει, οπότε οι ανεμβολίαστοι αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό, ενώ μέχρι να αρχίσουν τα σχολεία, αναμένεται ο εμβολιασμός αρκετών εκπαιδευτικών, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην εργασία τους.
Υπάρχουν υπεράριθμα τμήματα
“Εκείνο που ανησυχεί εμάς, είναι ότι η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, για τον αριθμό μαθητών στα τμήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπεράριθμα τμήματα και δεν υπάρχει πρόβλεψη αν και πώς θα λειτουργήσουν. Ο εκπαιδευτικός κόσμος και οι λοιμωξιολόγοι λένε ότι στα σχολεία τα τμήματα πρέπει να είναι μικρότερα, αλλά η υπουργός παιδείας σε αυτό το θέμα δεν άκουσε τους ειδικούς και προφανώς δεν απασχολούν το υπουργείο Παιδείας τα υπεράριθμα τμήματα”, τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας είπε ότι στις παιδικές κατασκηνώσεις ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, στις μικρές ηλικίες, ενώ το υπουργείο Παιδείας είπε ότι δεν θα κλείσει κανένα σχολείο, σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα, αλλά θα κλείνουν τμήματα.
Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί θα δουν τις εφαρμοστικές εγκυκλίους τις επόμενες ημέρες και θα δουν πως θα λειτουργήσει όλο αυτό το πλαίσιο.
Από κει και πέρα, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα σχολεία θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, στις αίθουσες (αερισμός και ανοιχτά παράθυρα) και στην καθαριότητα. Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, είπε ότι αναμένεται να γίνει απολύμανση σε όλα τα σχολεία και να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής για την πανδημία, συμπληρώνοντας ότι οι γονείς πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για τα παιδιά τους, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, διότι όλοι τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, χαρακτήρισε τραυματική την εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω υπολογιστών για τα μικρά παιδιά, λέγοντας ότι το σχολείο, η τάξη, το τμήμα και οι συμμαθητές, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διδασκαλία ή μετάδοση γνώσης. “Είναι πολλά περισσότερα πράγματα που καλύπτονται μόνο μέσα στο σχολείο και με τη δια ζώσης διδασκαλία. Είναι η επαφή με τους μαθητές, τα παιχνίδια, οι τσακωμοί, οι διάλογοι και όσα συμβαίνουν μέσα στην τάξη, κοινωνικοποιούν και αναπτύσσουν την κριτική σκέψη των παιδιών”, τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα να μη γίνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε καμία βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ο Φιλ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι υπάρχει προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς που θα έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο το αφήνουν στην άκρη του μυαλού τους, καθώς πρόκειται για ένα ρίσκο που υπάρχει σε όλη την κοινωνία, αλλά γι’ αυτούς είναι τα μικρά τους παιδιά με τα οποία ζουν κάθε μέρα.
Ο ίδιος παρακάλεσε τους γονείς των παιδιών να εμβολιαστούν, ώστε να προστατέψουν τα παιδιά τους και να μειώσουν την πιθανότητα να μεταφέρουν τον κορωνοϊό στα παιδιά τους και τα παιδιά να το μεταφέρουν σε άλλα παιδιά στο σχολείο.
Η κινητοποίηση στη ΔΕΘ
Ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας τόνισε ότι το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. θα γίνει η κινητοποίηση για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με συγκέντρωση μπροστά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, όπου θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ.
Όπως είπε, οι διεκδικήσεις φέτος έχουν να κάνουν με την υγειονομική ασφάλεια των εργαζομένων με λήψη μέτρων στους χώρους εργασίας, με την αναγνώριση των υγειονομικών και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρεται για το νόμο για τα εργασιακά, που αποτρέπει και τις απεργίες, αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, ενώ ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφορολόγητο στις 12.000 €, που εξήγγειλε η κυβέρνηση αλλά δεν υλοποίησε και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που ξεκίνησε ως προσωρινό μέτρο, αλλά καθιερώνεται.






























