Φώφη Γεννηματά: Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης για την επανεκκίνηση …

Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε να δεσμευτούν οι Υπουργοί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα

Την ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων, των αγροτών, κτηνοτρόφων και των επιχειρηματιών ζήτησε από τον Αλμυρό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία. Η πρόεδρος του ΚΙΝ. ΑΛ., έκανε γνωστό πως το κόμμα ζήτησε την κοινή συνεδρίαση στη Βουλή των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να δεσμευτούν οι αρμόδιοι Υπουργοί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση των προβλημάτων. Υπογράμμισε πως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης, προκειμένου να γίνει η επανεκκίνηση της κανονικότητας, ένα σχέδιο όμως, που θα βασίζεται στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα, στον Αλμυρό βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η κ. Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και επικεφαλής κλιμακίου του ΚΙΝ. ΑΛ που περιόδευσε τις πρόσφατα πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας. Στελέχη του κόμματος από τη Μαγνησία υποδέχτηκαν την κ. Γεννηματά, ενώ ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος την ενημέρωσε αναλυτικά για τις πληγές που άφησε στις υποδομές της περιοχής η θεομηνία και την ανάγκη για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάστασή τους, αλλά και για την τάχιστη αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, που μετρούν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Β. Χατζηκυριάκος: «Θα κάνουμε αγώνα, όμως δεν
θα επανέλθουμε άμεσα στην προηγούμενη κατάσταση»

Αναλυτικά τα «μέτωπα» που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλμυρός ανέλυσε στην κ. Γεννηματά, ο Δήμαρχος Αλμυρού, τονίζοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει ο αγώνας του Δήμου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλία και με ιδιώτες για να επέλθει μία κανονικότητα στην περιοχή, όμως η πληγείσα περιοχή του Αλμυρού δεν θα επανέλθει άμεσα στην προηγούμενη κατάσταση.
Ο κ. Χατζηκυριάκος ανέφερε πως έχει αποκατασταθεί πρόχειρα η πρόσβαση στους οικισμούς, όμως τα προβλήματα είναι πολλά. «Οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Οι δύο χείμαρροι που τέμνουν την πόλη μας δεν άντεξαν. Οι κοίτες που ήταν 50 και 100 μέτρα, έγιναν 300 και στο διάβα τους εξαφάνισαν ό,τι υπήρχε. Ευτυχώς έχουμε την Εθνική οδό και δεν έχουμε αποκοπεί οδικώς. Ο Αλμυρός δεν έχει ύδρευση. Υπάρχει νερό για τις βασικές ανάγκες, αλλά όχι πόσιμο. Τα δύο αντλιοστάσια που παίρνουμε νερό, έχουν εξαφανιστεί. Ένα μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου, που βρίσκεται ανάμεσα από τον Ξηριά και τα σχολεία, έχει εξαφανιστεί. Δεν βρίσκουμε τον αγωγό αποχέτευσης από το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων μέχρι τη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και συμπλήρωσε πως υπάρχουν αγρότες που δεν γνωρίζουν τι έχει απομείνει από τη σοδειά τους, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στα κτήματά τους και ανέφερε πως εξαφανίστηκε από τη νεροποντή και το Αλιευτικό Καταφύγιο.
«Άλλαξαν τα πράγματα. Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες. Από τη μια ο κορωνοϊός, από την άλλη η κλιματική αλλαγή φέρνουν νέα δεδομένα στη ζωή μας. Πρέπει να αντιδράσουμε, να προετοιμαστούμε. Να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να ανταπεξέλθουμε στην καινούργια ζωή που έρχεται», είπε ο Δήμαρχος.

Φώφη Γεννηματά: Να υλοποιηθούν άμεσα
τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών

Να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ζήτησε η κ. Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε καθυστέρηση κοστίζει την παραγωγή των αγροτών και κτηνοτρόφων, την ίδια τους τη δουλειά. Τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής θα παρακολουθεί και θα πιέζει μέσα κι έξω από την Βουλή για την άμεση υλοποίησή τους, ενώ υπογράμμισε πως τα εν λόγω μέτρα δεν είναι αρκετά.
« Οι πληγείσες περιοχές χρειάζονται ολοκληρωμένο σχέδιο, που αφορά στην αποκατάσταση των υποδομών, τη στήριξη των εργαζομένων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των επιχειρηματιών και σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, με βάση τις νέες συνθήκες για την κλιματική αλλαγή», ειπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως οι πόροι για να υλοποιηθούν αυτά μπορούν να βρεθούν από τον προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ που έχει σημαντικά κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί, αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, που έχει χρηματοδοτήσει άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που έχουν υποστεί ζημιές από καιρικά φαινόμενα .
Μάλιστα το ΚΙΝ. ΑΛ ζήτησε την κοινή συνεδρίαση στη Βουλή των δύο Επιτροπών, Οικονομικών και Παραγωγής –Εμπορίου και στόχος είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί να δεσμευτούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αφενός για την υλοποίηση των άμεσων μέτρων, αφετέρου για να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την επανεκκίνηση της περιοχής.
«Εμείς ως αντιπολίτευση έχουμε αυτό τον ρόλο. Μπορούμε να συνεχίζουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση και το κάνουμε σκληρά αλλά δημιουργικά, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα, υπέρ ανθρώπων που έχουν πληγεί. Όλα αυτά επίσης δείχνουν ότι χρειάζεται κι αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας. Είναι φανερό ότι πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση του συστήματος. Δεν γίνεται όλα να γίνονται από τα κέντρα της Αθήνας», τόνισε η κ. .Γεννηματά και δεσμεύτηκε πως τα κλιμάκια του κόμματος θα είναι παρόντα, ώστε το ζήτημα να παραμείνει «ζωντανό» τους επόμενους μήνες και να δοθούν λύσεις στην περιοχή.
Η κ. Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Δήμαρχο Αλμυρού στο Δημαρχείο, επισκέφθηκε από κοντά σημεία που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Συλλυπητήρια Γεννηματά- Χατζηκυριάκου
για το θάνατο του 40χρονου πυροσβέστη

Τόσο ο Δήμαρχος Αλμυρού, όσο και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο την ώρα του καθήκοντος, του 40χρονου πυροσβέστη από το κλιμάκιο Αλμυρού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.