Μείωση στον κλάδο της εστίασης καταγράφεται για δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 4,75%, ενώ ο κλάδος το δεύτερο εξάμηνο του 2024 κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών 1,1 %. Από τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΒΕΕ, προκύπτει ότι περίπου το 18% των επιχειρήσεων είχαν μηδενικό αποτέλεσμα, το 27% είχε ζημίες και το 50% παρουσίασε κερδοφορία, χωρίς να συνεπάγεται ότι είναι υψηλή, γιατί υπάρχουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κλάδου.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, τονίζοντας ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους, λόγω της ενεργειακής κρίσης κατά 37,6% την τελευταία τριετία, ενώ η έρευνα καταδεικνύει μείωση κατά 12 μονάδες βάσης του οικονομικού δείκτη, που δείχνει ότι η αγορά μπαίνει σε μια περίοδο στασιμότητας και ύφεσης, μετά από μια ανοδική πορεία που είχε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
«Πανηγυρίζουμε την άνοδο των αφίξεων τουριστών, αλλά δεν βλέπουμε το ουσιαστικό όφελος στην τοπική κοινωνία και στην οικονομία. Η μέση κατανάλωση ανά ξένο επισκέπτη είναι λιγότερο από 600 € εκτός ξενοδοχείου ή καταλύματος – σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος – που σημαίνει ότι έχουμε έναν χαμηλού επιπέδου τουρισμό, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει περίοδο ύφεσης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το αντίστοιχο διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ.
Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι το φαινόμενο οι τουρίστες να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες στα σούπερ μάρκετ και όχι στα καταστήματα εστίασης, είναι συχνό και πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα, από τους τουρίστες που προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων, οι οποίοι μεταφέρουν στα αυτοκίνητά τους τρόφιμα από τις χώρες τους, ακόμη και εμφιαλωμένα νερά και να είναι χαμηλού επιπέδου οικονομικής δύναμης για τις τοπικές κοινωνίες.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι προωθητικές ενέργειες της χώρας πρέπει να στοχεύσουν σε τουρισμό υψηλού επιπέδου, καθώς η χώρα μας παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ξενοδοχεία και τα καταλύματα και φθηνότερα από άλλες χώρες της ΕΕ και να στραφούμε σε αγορές όπως η Αμερική, που έχει υψηλού επιπέδου τουρίστες.
Ουσιαστική στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Καββαθάς είπε ότι έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να κρατάει μικρό καλάθι, καθώς οι εξαγγελίες τα τελευταία χρόνια στη Μικρομεσαία επιχείρηση είναι χτυπήματα συμπάθειας στην πλάτη και όχι ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
«Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελληνική οικονομία στο επίπεδο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ουσιαστικά μέρα στήριξης που έχουν να κάνουν με την φορολογική πολιτική, με κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, όπως είχε εξαγγείλει η πρωθυπουργός πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019», τόνισε η πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ.
Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές άμεσης φορολόγησης, ειδικά για τα μεσαία εισοδήματα 10.000 ως 20.000 € να μειωθεί από το 22% που είναι σήμερα και είπε ότι μια μείωση στο 15% ελπίζει να την ακούσει στη Θεσσαλονίκη.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα και σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΒΕΕ φαίνεται ότι οι τράπεζες παραμένουν ερμητικά κλειστές για τις μικρές επιχειρήσεις. Στοιχεία των Ελληνικών Τραπεζών αναφέρουν ότι σε σύνολο 800.000 επιχειρήσεων, μόλις 65.000 έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση την περίοδο 2019 – 2023, με τον ίδιο πρωθυπουργό, που προχώρησε σε μείωση φορολογικών συντελεστών και φόρων, στήριξε την επιχειρηματικότητα στη διάρκεια της πανδημίας, που ενδεχόμενα χωρίς τη στήριξη αυτή θα είχαν κλείσει. Ωστόσο από το 2023 μέχρι σήμερα εφαρμόζει την πολιτική του δόγματος Πισσαρίδη, που εξοβελίζει από την αγορά τη μικρή επιχειρηματικότητα και αποτελεί «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση.
Ακόμη είπε ότι στη Θεσσαλονίκη πρέπει να ανακοινωθούν μέτρα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους, που χάθηκαν λόγω της πανδημίας, καθώς και κούρεμα των χρεών που γεννήθηκαν στην πανδημία.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Ντίνος Στεργιόπουλος































