Γ. Ρoύσσας: Σοβαρό πρόβλημα η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης

Οι μόνοι δικαιούχοι, οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ…
Χρήματα θα τζογάρονται με υψηλό, μεσαίο ή χαμηλό ρίσκο και στο τέλος υπάρχει κίνδυνος να χαθούν !

Νέα «ραβασάκια» αναμένεται να σταλούν στους συνταξιούχους για τους 11 μήνες αναδρομικών που έλαβαν την περίοδο 2015-16, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ωστόσο δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς θα μπορούν να δηλώσουν τα ποσά που πήραν, μέσω πλατφόρμας στην Εφορία.
Ο Γιώργος Ρούσσας πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι τα “ραβασάκια” στους συνταξιούχους δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς και την προηγούμενη φορά που πήραν αναδρομικά ή εφάπαξ κλήθηκαν να πληρώσουν την Δεκέμβριο του 2019, περίπου 3000 συνταξιούχοι προσαυξημένα και με πρόστιμα για πέντε χρόνια που δεν είχαν κάνει συμπληρωματικές δηλώσεις και με την παρέμβαση της Ομοσπονδίας μετά από μήνες, λύθηκε το πρόβλημα, χωρίς να πληρώσουν τα πρόστιμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στους συνταξιούχους.

Ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης

Ο κ. Ρούσσας τόνισε όμως ότι το σοβαρό πρόβλημα των συνταξιούχων είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, για την οποία ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και θα αρχίσει η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής και θα καταλήγει στην ψήφιση μιας ραγδαίας, αντιδραστικής, αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία στην ουσία ιδιωτικοποιεί την επικουρική σύνταξη, ξεκινώντας από τους νέους ασφαλισμένους που θα μπουν το 2022, ενώ προαιρετικά θα μπορούν να μπουν στο σύστημα όσοι είναι μέχρι 35 χρονών.
“Αυτή η μορφή κεφαλαιοποιητικού συστήματος, παρόλο που η κυβέρνηση προσπάθησε να δείξει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τους παλιούς συνταξιούχους, από τη στιγμή που ένας νέος ασφαλισμένος θα έχει τον δικό του “κουμπαρά”, με καθορισμένη στο 4% παρακράτηση εισφορών για την επικουρική σύνταξη, χωρίς προστασία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, γίνεται… επενδυτής χρηματιστηριακού στιλ”, τόνισε ο κ. Ρούσσας. Υπολόγισε δε, ότι θα δοθούν από τους εργαζόμενους περίπου 70 δις € μέχρι το 2030, θα τζογάρονται με υψηλό, μεσαίο ή χαμηλό ρίσκο και στο τέλος υπάρχει κίνδυνος να χαθούν αυτά τα χρήματα. Ακόμη τόνισε, ότι εφόσον ο λογαριασμός θα είναι ατομικός, δεν καλύπτονται άλλα μέλη της οικογένειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.