Γ. Σούρλας: Δραματική μείωση σχολείων και μαθητών στην Β. Ήπειρο- Παρέμβαση στον Πρωθυπουργό

Από τους 6386 μαθητές το 1990 στους 409 το 2021

Επιστολή στον Πρωθυπουργό αλλά και την Υπουργό Παιδείας απέστειλε ο πρώην Υπ. Υγείας και Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ζητώντας την παρέμβασή τους για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία για την δραματική μείωση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Ο κ. Σούρλας αναφέρει ότι το 1990 τα σχολεία ανέρχονταν στα 100 οι εκπαιδευτικοί σε 800 και οι μαθητές σε 6.386, ενώ το 2021 καταγράφεται τεράστια μείωση, με τα σχολεία να είναι μόλις 12 οι εκπαιδευτικοί 100 και οι μαθητές  409.

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, υπάρχουν προβλήματα κτιριακών υποδομών, ελλείψεις οπτικών και διδακτικών μέσων.  Ακόμη, αναφέρει προβλήματα με το περιεχόμενο των βιβλίων ιστορίας και γεωγραφίας, τα οποία διδάσκονται στα αλβανικά σχολεία και κατ’ επέκταση στα σχολεία της εθνικής μειονότητας που περιέχουν εθνικιστικές και αλυτρωτικές αναφορές καθώς και ιστορικές και γεωγραφικές ανακρίβειες. Τα παραπάνω προβλήματα, όπως σημειώνει ο κ. Σούρλας είναι μερικά από αυτά που διαπίστωσε η Ένωση Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 κατά την συνεργασία της 15 και πλέον χρόνια για τους άταφους πεσόντες.

Οι Βορειοηπειρώτες, επισημαίνει ο Γ. Σούρλας,  θέτουν το ερώτημα κι  εκφράζουν το παράπονο «Άραγε είναι τόσο δύσκολο για την μητέρα Ελλάδα με τους 1.365.000 μαθητές και 13.513 σχολεία να φροντίσει για τα 409 Ελληνόπουλα της Β. Ηπείρου και τα 12 σχολεία;».

Καταλήγει δε στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό  «Οι Βορειοηπειρώτες για την αντιμετώπιση αυτής της καταστάσεως που επικρατεί στα σχολεία της εθνικής μειονότητας προσδοκούν στην παρέμβασή σας και αυτή την παράκληση, σας διαβιβάζουμε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.