Γέμισε φυτοπλαγκτόν και γύρη η θάλασσα στον Παγασητικό

Διαμαρτυρίες από διάφορες παραλίες στο Λιμεναρχείο

Φυτοπλαγκτόν και γύρη γέμισε η θάλασσα στον Παγασητικό κόλπο από χθες και πάνω από 10 ήταν οι πολίτες που ενημέρωσαν για το φαινόμενο σε διάφορες παραλίες, το Λιμεναρχείο Βόλου.

Η έξαρση του φαινομένου του ευτροφισμού στον Παγασητικό κόλπο, είναι εποχική, εμφανίζεται κάθε χρόνο και οφείλεται στην υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων, η οποία προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων από γεωργικές εκτάσεις (νιτρικά και φωσφορικά ιόντα κυρίως από λιπάσματα), αλλά και αστικά απόβλητα κ.λπ.
Λιμενικοί εκτιμούν ότι το φαινόμενο που παρατηρείται μπορεί να είναι και συνδυασμός ευτροφισμού με γύρη, που μεταφέρει ο αέρας στη θάλασσα, και από τον κυματισμό συγκεντρώνεται στις ακτές.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων αφορούσαν τις ακτές Μηλίνα, Χόρτο κλπ., την Αγριά, που το φυτοπλαγκτόν εκτείνεται από τη σκάλα του Αθανασάκη, μέχρι την ταβέρνα του Θωμά στο Σουτραλί, τον Μάραθο, όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα, αλλά και ακτές της περιοχής Αλμυρού.

Σύμφωνα με αλιείς, το φαινόμενο του υπετροφισμού έχει καταστροφική του επίδραση στα οικοσυστήματα, αφού η περίσσεια βιομάζας δεν μπορεί να απορροφηθεί από το περιβάλλον, καθιζάνει στον βυθό και αποσυντίθεται δεσμεύοντας το πολύτιμο οξυγόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και τα ιχθυοαποθεματα, σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργηθεί ανοξία η ακόμη και δημιουργία υδρόθειου από αναερόβια βακτήρια. Για το λόγο αυτό, οι επιπτώσεις του ευτροφισμού είναι πιο έντονες και καταστροφικές σε κλειστούς κόλπους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης και οξυγόνωσης, όπως ο Παγασητικός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.