Για νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι συνταξιούχοι με την είσοδο της χρονιάς

«Πρέπει να πεισμώσουμε, να συσπειρωθούμε, να διεκδικήσουμε», είπε ο Γ. Ρούσσας

Για νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι συνταξιούχοι με τη νέα χρονιά, που βλέπουν ότι η πληρωμή των αναδρομικών μετατίθεται για τον Απρίλιο, ενώ έντονη αντίδραση υπήρξε και στην πληροφορία, ότι καταργείται η κάλυψη μέσω του ΕΟΠΥΥ μέρους της δαπάνης των φαρμάκων τους (τελικά, τη διαβεβαίωση ότι «εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή» έδωσε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Facebook).
«Εμείς οι συνταξιούχοι, πρέπει να πεισμώσουμε, να συσπειρωθούμε, να διεκδικήσουμε , όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει όλα αυτά τα χρόνια και να σταματήσει αυτό που γίνεται με τα κορμιά των συνταξιούχων να πληρώνουμε το σύστημα υγείας, τη φορολογία και όλα τα υπόλοιπα», δήλωσε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Δ. Καρεκλίδη, ο Γιώργος Ρούσσας πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας. Για τα αναδρομικά, που θα δοθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2021 ο πρόεδρος των συνταξιούχων τόνισε ότι για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι οι ημερομηνίες εφαρμογής κάποιων αποφάσεων των υπουργών και δηλώσεών τους περί έγκαιρης καταβολής τους, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

«Μειώνεται στο μισό η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ»

Όπως είπε στον νέο προϋπολογισμό του κράτους μειώνεται στο μισό η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και από τα 600 εκ. πάει στα 300 εκ. € και γίνεται μείωση 39% των δαπανών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Την ίδια στιγμή, ενώ τα χρήματα έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό δεν δίνονται στην ώρα τους και πάνε για τον Απρίλιο, τόνισε. Ο κ. Ρούσσας είπε ότι οι συνταξιούχοι πρότειναν από τα 900 εκ. €, τα 450 εκ. € θα δοθούν για τα αναδρομικά των 11 μηνών και το υπόλοιπο ποσό να δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους ως βοήθημα – δώρο Χριστουγέννων, αλλά η πρότασή τους δεν εισακούστηκε και όταν μπει το 2021 οι συνταξιούχοι θα είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε όλες αυτές τις πολιτικές.
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και οι συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις από τον Οκτώβριο έχουν στείλει υπομνήματα και ζητήθηκε να μην πληρώνουν συμμετοχή φαρμάκων οι συνταξιούχοι στους οποίους καταργήθηκε ΕΚΑΣ. Όπως είπε, για την ασφάλιση και για την υγεία των συνταξιούχων παρακρατείται ποσοστό 6% της κύριας και 6% της επικουρικής σύνταξης και τα χρήματα που συγκεντρώνονται δεν προορίζονται για τις δικές τους ανάγκες.
Επίσης είπε ότι η δημόσια υγεία είναι θύμα της τραγικής και εγκληματικής πολιτικής των τελευταίων κυβερνήσεων και οι συνταξιούχοι έκαναν αρκετές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, ζητώντας τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, η γύμνια της οποίας φάνηκε με την πανδημία. Ο πρόεδρος κατέληξε με την ευχή το 2021 να μετρηθούμε και να μη λείπει κανείς από μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.