Γιώργος Ζαφείρης: «Ο τουρισμός στη Μαγνησία θα δουλέψει καλά, με μειωμένα όμως κέρδη»

Μειωμένος ο εγχώριος τουρισμός, αυξημένο το κόστος λειτουργίας και ταμείο στο …τέλος

Καλά θα «δουλέψει» φέτος ο τουρισμός στη Μαγνησία ιδίως τον Αύγουστο, όμως τα κέρδη για τους ξενοδόχους θα είναι μειωμένα, όπως είπε χαρακτηριστικά στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης. Ο ίδιος σημείωσε πως ο Ιούνιος δεν κινήθηκε πολύ καλά και μέχρι στιγμής ο Ιούλιος δεν έχει τις αναμενόμενες πληρότητες, επισημαίνοντας πως ο εγχώριος τουρισμός είναι αρκετά μειωμένος. Βέβαια, επεσήμανε πως ο Αύγουστος φαίνεται πως θα κυλήσει πολύ καλά, όμως το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν.

 

Κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας του τουρισμού στη Μαγνησία ο κ. Ζαφείρης σημείωσε πως ο Ιούνιος δεν κύλησε πολύ καλά και ο Ιούλιος είναι συγκρατημένος, με τις πληρότητες να μην είναι αυτές που επιθυμούν οι ξενοδόχοι κυρίως λόγο του κορωνοϊού, που οδηγεί τους περισσότερους σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής, για να μην έχουν ακυρώσεις.

«Φαίνεται πως ο Αύγουστος θα πάει πολύ καλά, αλίμονο όμως εάν δεν πήγαινε. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει και ο Σεπτέμβριος. Πάντως δεν είναι μια κατάσταση ιδανική, πέρυσι μπορώ να πω είχαμε λίγο παραπάνω κόσμο. Άρα υπάρχουν προβλήματα πολλά, είναι μια δύσκολη σεζόν. Μπορεί να  λέει ο Υπουργός μας αυτά που θέλει να πει, αλλά δεν φαίνεται πως θα είναι μια καταπληκτική σεζόν σε επίπεδο εισπράξεων και κερδών. Θα είμαστε γεμάτοι, ένα κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων που είχε αυξηθεί κατά 30% σε καμία περίπτωση δεν θα απορροφηθεί από τον πελάτη. Θα δουλέψουμε πολύ καλά με μειωμένα όμως κέρδη», τόνισε ο κ. Ζαφείρης σχετικά με την εικόνα που φαίνεται πως θα δημιουργηθεί τη θερινή σεζόν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το ταμείο θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου κι εκεί οι ξενοδόχοι θα δουν τα έσοδα και τα έξοδα και όλες οι υποχρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης υπάρχουν μικρές κινήσεις από την πλευρά του κράτους για στήριξη των ξενοδοχείων, όσον αφορά κάποιες οφειλές, ενώ συζητούνται  κάποιες καινούργιες ρυθμίσεις. Βέβαια,  επεσήμανε πως οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν εξατομικευμένες ή να γίνουν με την παρακολούθηση του κράτους με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά «έχεις λεφτά μου δίνεις, δεν έχεις δεν δίνεις, αλλιώς δεν πρόκειται να βρούμε άκρη, θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, δεν υπάρχει περίπτωση οι επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώσουν σωρευμένες υποχρεώσεις με τόσους μήνες κλειστά. Είναι σαφές ότι το ενεργειακό έχει τεράστιο κόστος, το οποίο οι επιχειρήσεις που δούλεψαν τον χειμώνα, το έχουν νιώσει σκληρά στο πετσί τους».

Τα προγράμματα τουρισμού θα βοηθήσουν την εγχώρια αγορά

Αναφερόμενος πιο ειδικά στην εγχώρια αγορά, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας επεσήμανε πως είναι δεδομένο ότι η κίνηση έχει μειωθεί πολύ από Έλληνες, όμως εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, αλλά και το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Βέβαια, ο κ. Ζαφείρης σχολίασε πως ακόμη υπάρχουν απλήρωτοι ξενοδόχοι για το πρόγραμμα του Τουρισμού για όλους και μάλιστα από πέρυσι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Σημείωσε πως η επιχορήγηση στους δικαιούχους του προγράμματος θα πρέπει να γίνει με voucher και φυσικά να αποκλειστούν τα ενοικιαζόμενα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης είχαν ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα!

Να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις- Να μην επιστραφεί η επιστρεπτέα

Ο κ. Ζαφείρης αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, σημειώνοντας πως υπάρχουν  περιπτώσεις που κάποιοι επιστρέφουν μόνο το 25%, αλλά το κράτος θα πρέπει να δει και τις περιπτώσεις εκείνων που επιστρέφουν παραπάνω. «Πρέπει  να δούμε πως να παρθούν πρώτα τα χρήματα από αυτούς που δεν τα χρησιμοποίησαν και για τους άλλους που τα χρησιμοποίησαν να βρούμε μια μορφή επιστροφής,  παρόλο που για μένα οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν είναι επιστρεπτέες. Είναι επιχορήγηση που έγινε από την Ευρώπη για τις ελληνικές και όλες τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τα πληρώσουμε. Κι επειδή υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη θα πρέπει να βρούμε με ποιο τρόπο. Πολύ σωστά το Υπουργείο κινήθηκε με τη λογική ότι τον Ιούλιο θα δουλέψουν τα ξενοδοχεία, άρα τέλος Ιουλίου θα μπορούν να πληρώσουν. Τα ξενοδοχεία όμως τον Ιούλιο δεν δουλεύουν πάρα πολύ καλά κι αν θα δουλέψουν θα είναι οριακά για να βγάλουν τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να δούμε πότε θα έρθει αυτή η πολυπόθητη αυτή κανονικότητα, που απουσιάζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης.

Δεν υπάρχουν συνθήκες γαλέρας στη Μαγνησία- Σε δύο χρόνια η ομαλοποίηση της απασχόλησης

Εκτός όλων των άλλων, ο τουρισμός αντιμετωπίζει και μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση εργαζομένων, με τις ελλείψεις φέτος να είναι πάρα πολλές. Ο κ. Ζαφείρης σημειώνει πως αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα χρειαστεί στην καλύτερη περίπτωση δύο χρόνια για να επιλυθεί και να επέλθει μία κανονικότητα, ενώ αναδεικνύεται το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη επαγγελματικών σχολών για τον τουρισμό.

«Σαφώς και αναδεικνύεται το πρόβλημα που εδώ και χρόνια λέμε ότι ο τουρισμός θα έπρεπε να είχε επαγγελματικές σχολές και πανεπιστημιακές σχολές, κάποιοι άνθρωποι να σπουδάζουν για να κάνουν αυτή τη δουλειά», σημείωσε και ανακοίνωσε πως η Ένωση Ξενοδόχων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα ανακοινώσουν σύντομα τη δημιουργία μιας επαγγελματικής σχολής τουρισμού, στην οποία άνθρωποι θα καταρτιστούν επαγγελματικά για να αναλάβουν σημαντικές θέσεις σε ξενοδοχεία.

Τέλος, σε ότι αφορά συνθήκες γαλέρας σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ως αιτία της έλλειψης προσωπικού, ο κ. Ζαφείρης υπογράμμισε πως στη Μαγνησία και εν γένει τη Θεσσαλία δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες κι αν υπάρχουν είναι μεμονωμένες, ενώ σχολίασε πως ακόμη και στις περιοχές που υπήρχαν δύσκολες συνθήκες, υπάρχει πια η νοοτροπία να αλλάξουν τα πράγματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.