Γιούλη Κυριαζή: «Ναι» στην επιστήμη και… στις έγκυρες πηγές της, «όχι» στα fake news

«Δεν υπάρχει ουσιαστικά επιστημονική αλήθεια, αλλά όλα γίνονται με βάση την έρευνα» τόνισε στο Ράδιο-Ένα, η υπεύθυνη του Athens Science Festival

Να γίνει πιο προσιτή η επιστήμη στο ευρύ κοινό και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας είναι ο στόχος του Athens Science Festival, το οποίο ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός, αλλά και ως ένα πολιτιστικό δρώμενο που αφορά την Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Τέχνη.
Η κ. Γιούλη Κυριαζή, Executive Director και Υπεύθυνη Οργάνωσης Περιεχομένου του Φεστιβάλ που εργάζεται στη SciCo ως Senior Manager μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το Φεστιβάλ των Επιστημών, τονίζοντας πως το κοινό θα πρέπει να εμπιστευτεί και να ακολουθήσει τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και να μην επηρεάζεται από fake news, που κατακλύζουν το διαδίκτυο.
Ένας σημαντικός, θεσμός πλέον υπάρχει στη χώρα μας για την προαγωγή των επιστημών και τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων στο χώρο αυτό. Στο Athens Science Festival άνθρωποι όλων των ηλικιών εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη και να κάνουν το θεατή μέρος της.

«Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»

Μάλιστα, όπως σημείωσε η κ. Κυριαζή, το 2018 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Thessaly Science Festival στη Λάρισα, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον.
Φέτος, το Φεστιβάλ Επιστημών θα διεξαχθεί διαδικτυακά κι αυτό σημαίνει σύμφωνα με την κ. Κυριαζή πως διευρύνεται η παρουσίαση και η προβολή των δράσεων , όχι μόνο για τους κατοίκους της Αθήνας, αλλά όλης της Ελλάδας. Έτσι όσοι ενδιαφέρονται για τις επιστήμες, για να βρουν απαντήσεις για καθημερινά φαινόμενα και όχι μόνο θα μπορούν με μια απλή διαδικτυακή σύνδεση να συμμετάσχουν στο Digital πλέον φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2021.
«Ακαδημαϊκοί οργανισμοί, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια συντονίζονται έτσι ώστε να απευθυνθούν στο ευρύ κοινό και όχι μόνο στους γνώστες της επιστήμης, αλλά σε όλους όσοι αναζητούν απαντήσεις σε καθημερινά ζητήματα, από έγκυρη πηγή. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την κουλτούρα του εγγραμματισμού στους πολίτες και να αναδείξουμε το πόσο σημαντική είναι για την κοινωνική και πολιτική τους ζωή», ανέφερε σχετικά με την ουσία του φεστιβάλ η κ. Κυριαζή.

«Ο ρόλος του επιστήμονα είναι
να αναδείξει την πολυπλοκότητα»

Συνέχισε δε, εξηγώντας πως το φεστιβάλ σκοπεύει να γίνουν πιο εύπεπτα και κατανοητά επιστημονικά ζητήματα και ερωτήματα , όπου πολλές φορές οι απαντήσεις δεν είναι απλές, αλλά πολύπλοκες. Ωστόσο, τόνισε πως ο ρόλος του επιστήμονα είναι να αναδείξει αυτή την πολυπλοκότητα και να μην εμμένει σε πάγιες θέσεις.
«Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά επιστημονική αλήθεια, αλλά όλα γίνονται με βάση την έρευνα. Έτσι, όπως προχωρά η έρευνα, προχωρά και η επιστήμη και μας παρέχει καινούργια δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες επαναξιολογούν και μας συστήνουν τις καλύτερες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, όπως η πανδημία στην παρούσα κατάσταση, αλλά και άλλα ζητήματα που συναντούμε στην καθημερινότητα και δεν γνωρίζουμε ότι είναι επιστημονικά», υπογράμμισε η Executive Director του Φεστιβάλ.
Η κ. Κυριαζή επεσήμανε πως στόχος των επιστημόνων και των διοργανωτών του Φεστιβάλ, είναι να μάθει ο κόσμος τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, να ψάχνει δηλαδή απαντήσεις σε έγκυρες πηγές, να μην εμμένει σε πάγιες θέσεις και τοποθετήσεις και προπαντός να μην επηρεάζεται από ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.

«Δημοσιογραφία και επιστήμη»

Μάλιστα συνέδεσε το χώρο της δημοσιογραφίας και της επιστήμης, καθώς και ο χώρος της δημοσιογραφίας κατακλύζεται από fake news. « Στην Ελλάδα δεν έχουμε δημοσιογραφία της επιστήμης αρκετά καλλιεργημένη, οπότε στην προσπάθεια των δημοσιογραφων να απλουστεύουν την πληροφορία, πολλές φορές γίνονται πολύ σοβαρά επιστημονικά λάθη. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των δημοσιογράφων και των επιστημόνων για την εγκυρη ενημέρωση του κόσμου», σχολιασε.
Η κ. Κυριαζή, εκτός από τη δουλειά που προσφέρει στο Φεστιβάλ εργάζεται στη SciCo ως Senior Manager. « Ο Οργανισμός που εργάζομαι έχει αυτό τον στόχο, την ανάπτυξη του κλάδου της επικοινωνίας της επιστήμης. Είμαστε οι επιστήμονες που μετά τις βασικές σπουδές μας, εγκαταλείπουμε την επιστημονική έρευνα και ασχολούμαστε με τον μετασχηματισμό της επιστημονικής γνώσης, δηλαδή πως θα μεταφερθεί σωστά η πληροφορία, φυσικά με τη συνεργασία του ειδικού επιστήμονα για ένα συγκεκριμένο θέμα, γιατί δεν μπορούμε να κατέχουμε όλη τη γνώση, άρα πρέπει να απευθυνθούμε στο σωστό επιστήμονα για να πάρουμε την πρωτογενή γνώση και μετά να δούμε πως θα τη μετασχηματίσουμε σε μια σωστή πληροφόρηση για τον κόσμο», εξήγησε.
Αυτός ο κλάδος της επικοινωνίας της επιστήμης , ανέφερε η ίδια, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται πάρα πολύ στην Ελλάδα και υπάρχουν και πολλά μεταπτυχιακά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, που προσφέρουν ακαδημαϊκές και επαγγελματικές διεξόδους σ’ αυτό τον τομέα.
Έτσι λοιπόν η επικοινωνία της επιστήμης λαμβάνει σάρκα και οστά στο φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 7000 μαθητές τις προηγούμενες χρονιές, οι οποίοι λάμβαναν μέρος σε δρώμενα, εργαστήρια, διαλέξεις και πειράματα.
Αυτή τη στιγμή η πανδημία και οι περιορισμοί της, δημιουργούν ευκαιρία το φεστιβάλ των επιστημών να ανοιχτεί σε μεγαλύτερο κοινό και η γνώση να φτάσει έως το πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας.
Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το Athens Science Festival μπορούν να το κάνουν επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα :www.athens-science-festival.gr .

Το «Who is who»…

Η Γιούλη Κυριαζή είναι Βιολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τo 2018 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τη Διδασκαλία της Οικολογίας στην Εκπαίδευση. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2009 αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Από το 2012 εργάζεται στη SciCo ως Senior Manager. Παράλληλα συμμετέχει στη διοργάνωση του Athens Science Festival ως Executive Director και Υπεύθυνη Οργάνωσης Περιεχομένου. Τα τελευταία 6 χρόνια απασχολείται και ως σύμβουλος για την διοργάνωση Φεστιβάλ Επιστήμης σε άλλες πόλεις .

Project: Tο Athens Science Festival ξεκίνησε το 2014. Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη και να κάνουν το θεατή μέρος της. Με τη συμμετοχή 6.000 επιστημονικών συνεργατών, 730 ομιλητών, 350 καλλιτεχνών, 1800 εθελοντών και 120.000 επισκεπτών μέχρι σήμερα, το Athens Science Festival δικαίως χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.athens-science-festival.gr/
Το όραμά της είναι η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της επιστήμης και της δυνατότητας που μας δίνεται μέσω αυτής να κατανοούμε πτυχές του φυσικού κόσμου και να επιλύουμε προβλήματα, όχι ως επιστήμονες μόνο αλλά και ως πολίτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.