Το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Ευξεινούπολης κατόπιν πρόσκλησης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού (ΔΙΝΕΠΟΚ) συμμετείχε ως σχολείο του ελληνικού Δικτύου συνδεδεμένων σχολείων της UNESCO (ASPnet) στο 5ο Θερινό Σχολείο «για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου» στη Δημητσάνα, από 24 – 26 Ιουλίου 2024.
Στο Σχολείο συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Λαογραφίας και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από 21-28 Ιουλίου οι φοιτητές του Θερινού Σχολείου μυούνται σε καλές πρακτικές διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που αναδείχθηκαν όπως η γαστρονομική κληρονομιά, οι λαϊκές Τέχνες και η «χειροποίητη βιωσιμότητα», ο αγροτουρισμός, η αναβίωση παλαιών πεζοπορικών διαδρομών (Andros routes), η ξυλοναυπηγική του Αιγαίου, το Εργαστήριο Πέτρας (Λαγκάδια Αρκαδίας) ήταν και το παζάρι του Αλμυρού.
Το Γ/σιο- Λ.Τ. Ευξεινούπολης εκπροσωπήθηκε από την Δ/ντρια κα Σταυραντώνη Μαρία και τους φιλολόγους κ.κ. Τσιαμανή Ελένη και Τζαφλέρη Γεώργιο, ο οποίος παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο το παζάρι ως στοιχείο που διαφυλάττει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Στην παιδαγωγική ομάδα της ανάδειξης του παζαριού συμμετείχαν οι καθηγήτριες Γεωργακοπούλου Αργυρώ, Καραγιαννοπούλου Μαρία, Κουτσομήτρου Θεοδώρα και Σιαμέτη Αθανασία.
Η Β΄ Λυκείου και η Α΄ Γυμνασίου ήταν οι τάξεις που εφάρμοσαν το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Διδάσκοντας την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ΚΑΙ με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά με συντονίστριες την κα Μπαζίνη Έλενα, Δ/νση Ν. Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δηλάρη Βέρα, Εθνική Συντονίστρια του ΑSPNET στην Ελλάδα και Χριστοδούλου Κατερίνα, Διεθνή εμπειρογνώμονα UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη σχολική εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η παρουσίαση του Αλμυριώτικου παζαριού στο Ίδρυμα Σ. Νιάρχος και ακολούθησε αυτή στη Δημητσάνα η οποία αποκόμισε πολύ θετικά σχόλια για την πρωτότυπη διαθεματική προσέγγιση των εκπαιδευτικών αλλά και για τη συμμετοχή των μαθητών στην ανάδειξη παραμέτρων του παζαριού που συνιστούν άυλη πολιτιστική κληρονομιά όπως η διατροφή, τα σκεύη και τα λαϊκά κομψοτεχνήματα.
Η διευθύντρια και ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών του Σχολείου ευχαριστούν τους εκπροσώπους και του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας για την θερμή τους φιλοξενία στη Δημητσάνα αλλά και την ανταπόκρισή τους σε κάθε ζήτημα που έφερε ως αποτέλεσμα το Γ/σιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης να είναι ένα από τα δύο σχολεία που εκπροσώπησαν το Δίκτυο ASPnet.